Hoe verzeker je een zakelijke auto?

Je ziet hem vast regelmatig voorbij rijden: de gele bestelauto van DHL. Hierin worden de hele dag goederen vervoerd en bezorgd bij hun klanten. Meestal verloopt dit vlekkeloos, maar doordat ze veel onderweg zijn zit een verkeersongeluk in een klein hoekje. Op zo’n moment is het fijn dat je een autoverzekering hebt. DHL is een groot bedrijf met alleen zakelijke auto’s, maar als ondernemer kun je ook een privéauto zakelijk gebruiken. In beide gevallen heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Maar hoe werkt dit nou precies? In deze blog leggen we het allemaal uit!

Wat is een zakelijke autoverzekering? 

Die gele bestelauto gebruikt DHL om pakketjes te bezorgen en daarom hebben ze een zakelijke autoverzekering nodig. Dat moet namelijk altijd als je een auto of bestelauto zakelijk gebruikt. Dit komt omdat zakelijk verzekeren een betere bescherming biedt. Hoewel ondernemingen vaak een zakelijke auto hebben, is het ook mogelijk om een privéauto zakelijk te gebruiken. In beide gevallen is een zakelijke autoverzekering verplicht. Bij zakelijk gebruik kun je denken aan goederenvervoer, koeriersdiensten, rijscholen en betaald personenvervoer.

Het verschil tussen een zakelijke en particuliere autoverzekering

Een zakelijke autoverzekering heeft een bredere dekking dan een particuliere autoverzekering. In de DHL bestelauto rijden namelijk verschillende bestuurders en worden meer kilometers gemaakt dan in een auto voor privégebruik. Meer risico voor de verzekeraar dus. Dit is ook de reden dat de premie voor een zakelijke autoverzekering vaak wat hoger ligt dan voor een particuliere autoverzekering.

Drie verschillende opties, wat moet je kiezen? 

Die versleten bestelauto wil je natuurlijk niet verzekeren voor evenveel premie als voor die splinternieuwe wagen. Daarom kun je bij een zakelijke autoverzekering kiezen uit drie verschillende dekkingen:

  1. De WA-verzekering: dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is de basisverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade in het geval dat jij of een van je werknemers schade veroorzaakt bij een andere weggebruiker. Het is handig om je op deze manier te verzekeren als je een wat oudere bestelauto hebt! 
  2. De WA-plus verzekering: dit wordt ook wel de beperkt casco verzekering genoemd. Het is net wat uitgebreider dan de WA-verzekering. Het dekt namelijk niet alleen schade bij medeweggebruikers, maar ook stormschade, brandschade, diefstal en ruitschade. Deze manier van verzekeren is een goede keuze als je auto enkele jaren oud is, maar nog zeker een tijdje mee kan! 
  3. De Allrisk-verzekering: deze verzekering dekt je tegen alle mogelijke schade. Tegen schade bij medeweggebruikers en tegen alle schade aan jouw auto. Zelfs als je dit zelf hebt veroorzaakt. Fijn toch? Het is aan te raden je Allrisk te verzekeren als je over een redelijk nieuwe auto beschikt. 

Bij het kiezen van een zakelijke autoverzekering is het handig de waarde van je bestelauto in ogenschouw te nemen. Daarnaast kun je overwegen om voor een ruimere dekking te kiezen als je afhankelijk bent van je bestelauto en weinig reserves achter de hand hebt om eventuele schade te vergoeden.

Btw-verschillen bij de aankoop 

Bij de aanschaf van een auto moet je goed kijken naar de btw. Hierbij is het van belang of je een nieuwe of een tweedehands auto koopt. Over een nieuwe auto is namelijk nog nooit btw betaald. Dit is gunstig voor jou als ondernemer. Je koopt de auto dan inclusief btw, waardoor de aanschafprijs hoger is. Dit levert je uiteindelijk een voordeel op. Je mag de btw dan namelijk aftrekken van je winst. Over een tweedehands auto is meestal wel al belasting betaald. Je kunt de btw dan ook niet aftrekken van de winst. Soms is er echter een maas in de wet. Als de tweedehands auto van een bedrijf is geweest dat de auto alleen op de balans had staan, is er nog geen btw over betaald. In zulke gevallen kan je de auto voor een lager bedrag kopen en toch de btw van je winst aftrekken. Ideaal toch?

Btw aftrekken van een bestelauto voor zakelijk- en privégebruik, hoe werkt dat? 

Stel je voor dat thuis een bestelauto hebt voor privégebruik, bijvoorbeeld om er boodschappen mee te doen of om je dochter samen met haar teamgenoten naar voetbalwedstrijden te brengen. Tegelijkertijd heb je een eigen bezorgbedrijf, waarvoor je dezelfde bestelauto gebruikt. In dit geval moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Verder is het mogelijk om de btw voor onderhoud en het gebruik af te trekken van je winst. Hierdoor betaal je minder winstbelasting. Let op: dit kan alleen voor het zakelijke gebruik!  Over je privégebruik kan je geen btw aftrekken.

De juiste zakelijke autoverzekering biedt veel voordelen

Er zijn verschillende opties om een bestelauto aan te schaffen en ook om hem te verzekeren. Je kunt btw aftrekken, de auto ook voor privégebruik houden, op drie manieren verzekeren en daarnaast ook nog kiezen tussen verschillende verzekeringen. Het kan dan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Bij Firm24 willen we graag helpen. Wij bieden een gratis check-gesprek waarin we de mogelijkheid bieden al je vragen te stellen. Neem gerust contact op met één van onze specialisten!

Michel Hengstman
Michel studeert Rechtsgeleerdheid & Economie in Leiden en schrijft daarnaast artikelen voor Firm24.
Bijgewerkt op 18 april 2024
Gepubliceerd op 16 april 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24