Veel gestelde vragen over een aandelenoverdracht van BV

Een aandelenoverdracht kan veel vragen op doen wekken. Wij hebben voor jou een lijst gemaakt met veel gestelde vragen (FAQ) gemaakt. Mocht je er alsnog niet uitkomen, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn dagelijks bereikbaar via chat, telefoon en/of mail.

question

Wat hebben jullie van mij nodig voor de aandelenoverdracht?

answer
Voor het overdragen van de aandelen hebben wij de statuten van de BV nodig en het recente aandeelhoudersregister. Daarnaast hebben wij de gegevens van de verkoper en de koper nodig, de koopprijs en een onderbouwing van de koopprijs.
question

Ik ben het aandeelhoudersregister van de BV kwijt, is dat een probleem?

answer
Het aandeelhoudersregister is een officieel document. Indien je aandeelhoudersregister kwijt bent, dien je een nieuw aandeelhoudersregister op te laten stellen bij de notaris. Voor de overdracht van aandelen moet de notaris het meest recente aandeelhoudersregister ontvangen.
question

Ik kan mijn oprichtingsakte niet meer vinden, wat nu?

answer
Voor een aandelenoverdracht hebben wij de oprichtingsakte van de BV nodig. Indien je deze niet meer kunt vinden, dien je contact op te nemen met de notaris die de BV heeft opgericht. Je dient bij deze notaris een niet officieel afschrift van de akte op te vragen.
question

Wat kost het om de aandelen over te dragen?

answer
De kosten van een aandelenoverdracht hangen af van de specifieke omstandigheden van de overdracht. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal betrokken personen, of er eerdere overdrachten hebben plaatsgevonden. Een aandelenoverdracht kan plaatsvinden vanaf €549,- ex btw. Op deze pagina is een overzicht van alle prijzen te vinden.
question

Waarom is een aandelenoverdracht meer werk dan een BV oprichten?

answer
Bij een aandelenoverdracht dient de notaris een hoop dingen uit te zoeken. De notaris zal checken of er eerdere overdrachten hebben plaatsgevonden en of dit ook op de juiste manier is gegaan. Er zal worden gekeken of de verkoper daadwerkelijk bevoegd is om de aandelen te verkopen.
question

Wat moet ik doen voor de aandelenoverdracht?

answer
Voor de overdracht van aandelen dien je alle benodigde gegevens aan te leveren. Vervolgens dienen de betrokken personen één keer bij de notaris langs te gaan voor het tekenen van de volmachten die door ons worden opgesteld. Daarna zal de notaris namens jullie aan de slag gaan.
question

Kan ik de aandelen op afstand overdragen?

answer
Voor de overdracht van de aandelen dienen de betrokken personen één keer langs te gaan bij de notaris voor het tekenen van de stukken. Daarna kan de aandelenoverdracht vanuit jullie luie stoel geregeld worden.
question

Moet een aandelenoverdracht per sé via de notaris?

answer
Indien je aandelen van de BV wilt overdragen, moet dit via de notaris. Voor een aandelenoverdracht moet er een notariële akte worden opgesteld. Je ontkomt dus niet aan een bezoekje aan de notaris.
question

Ik wil alleen maar een aandeelhouder toevoegen, ik wil geen aandelen overdragen.

answer
Indien je een nieuwe aandeelhouder wilt toevoegen, moet deze aandelen krijgen. Hiervoor moeten er of bestaande aandelen overdragen worden, of er dienen nieuwe aandelen uitgegeven te worden.
question

Wat is het verschil tussen een aandelenoverdracht en een uitgifte van aandelen?

answer
Bij een aandelenoverdracht worden er reeds bestaande aandelen overdragen. Indien er een uitgifte van aandelen plaatsvindt, worden er nieuwe aandelen uitgegeven. Hier wordt dus het totaal aantal aandelen groter.
question

Is er een verschil in kosten tussen overdracht van aandelen en uitgifte van aandelen?

answer
Voor beide bovengenoemde situaties is een notariële akte vereist en het benodigde recherchewerk door de notaris. Voor de overdracht van aandelen en de uitgifte van aandelen zullen de kosten ongeveer gelijk zijn.
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]