Meer dan 25.000 BV's opgericht

Veilig betalen

Een BV oprichten per 1 mei, wat verandert er precies?

1 mei trad het nieuwe Belgische Vennootschapsrecht in werking. Het wetboek van vennootschappen uit 1999 en de Wet op verenigingen en stichtingen uit 1921 werden samengevoegd tot het wetboek van Vennootschappen en Vereniging (WVV). De wijzigingen in de wetgeving heeft als doel om het ondernemerslandschap te moderniseren. Voor de invoering van de BV bestonden er 17 verschillende vennootschapsvormen, daar blijven nu er 4 van over. Ook wordt de BV de opvolger van de BVBA, hierdoor moet elke BVBA omgezet worden naar een BV.

Firm24 kunt uw BVBA gemakkelijk omzetten naar een BV. Vul het onderstaande formulier in en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen om de omzetting in gang te zetten.

Veelgestelde vragen

Wat verandert er per 1 mei op het gebied van de BVBA (BV)?

Vanaf 1 mei treedt het nieuwe vennootschapsrecht in werking. Het huidige Wetboek van Vennootschappen (1999) en de Wet op de Verenigingen en Stichtingen (1921) worden samengevoegd tot het Wetboek van Vennootschappen en Vereniging (WVV). De nieuwe regelgeving heeft als doel om het ondernemingslandschap te vereenvoudigen en te moderniseren. Van de bestaande 17 vennootschapsvormen blijven er nu in principe 4 over en de BV wordt de opvolger van de BVBA. Deze grote hervorming kan leiden tot een verandering in uw vennootschap.

Wat gebeurt er met de bestaande BVBA vennootschappen?

Vanaf 1 mei 2019: Alle ondernemingen die na dit tijdstip worden opgericht zullen onder de nieuwe wetgeving vallen. Voor de bestaande ondernemingen geldt dat u via een statutenwijziging de oude onderneming omzetten in een ‘nieuwe vennootschap’. U kunt er ook voor kiezen om nog even te wachten.

Vanaf 1 januari 2020: U heeft nog 4 jaar de tijd om uw statuten aan te passen. Een punt om zeker niet te vergeten: bij elke statutenwijziging (zoals het wijzigen van de naam bijvoorbeeld) bent u verplicht om uw vennootschap om te zetten naar een nieuwe vennootschapsvorm.

Op 1 januari 2024: alle vennootschappen die nog geen actie hebben ondernomen worden automatisch omgeschakeld. Dan heeft de bestuurder nog 6 maanden de tijd om een algemene vergadering in te lassen voor de statutenwijziging. Mocht dit dan ook niet gebeuren, dan dreigt hier ook b estuurdersaansprakelijkheid.

Een groot aantal bepalingen van het nieuwe wetboek zal onmiddellijk van toepassing zijn. Deze komen bijvoorbeeld aan de orde komen bij vennootschapsrechtelijke geschillen (zoals uittreding of uitsluiting van aandeelhouders). De nieuwe regels zullen direct toepasbaar zijn op elke vennootschapsrechtelijke procedure die vanaf 1 mei zal worden opgestart.

Is er een minimumkapitaalvereiste voor de BV?

De BV als opvolger van de oude BVBA biedt meer vrijheid en mogelijkheden. De wetgever wil deze vennootschap een flexibel gestalte geven: er is geen minimumkapitaalvereiste (vroeger was dit 18.550 euro) meer nodig voor de oprichting van een BV. Dit maakt de drempel voor het oprichten van een BV een stuk lager.

Wie is Firm24?

Firm24 helpt de ondernemer al 7 jaar op weg naar hun droom. In Nederland zijn wij daarmee het grootste online platform geworden. Tegenwoordig wordt meer dan één op de tien BV’s in Nederland opgericht via Firm24. Wij weten dus wel het één en ander over het opstarten en succesvol maken van een bedrijf! Nu willen wij ook graag alle ondernemers in België helpen met het opzetten van hun BV. Een BV oprichten gaat snel en gemakkelijk via het platform van Firm24. Dit zodat u uw tijd kunt besteden aan datgene dat echt leuk is: ondernemen! U levert uw gegevens aan via de procedure op onze website. Wij zorgen er vervolgens voor dat uw gegevens bij de juiste partijen terechtkomen zodat uw onderneming zo snel mogelijk kan worden opgericht.
support

Zet uw onderneming om naar een BV

Vul onderstaande vragen in en wij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen met een scherpe prijsopgave voor de omzetting van uw onderneming.

Er ging iets fout...