Valkuilen bij het aannemen van een nieuwe werknemer

Valkuilen bij het aannemen van een nieuwe werknemer

Worden ontslagen en vervolgens een schadevergoeding van € 64.000 mee naar huis nemen. Dat overkwam een werkneemster na zes weken in dienst te zijn geweest bij een juristenkantoor door het onjuist opzeggen van haar arbeidscontract, meldde RTL nieuws. Ouch, pijnlijk voor de werkgever, maar dit had makkelijk voorkomen kunnen worden. Daarom hebben wij alle valkuilen die komen kijken bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst op een rijtje gezet, zodat jou dit niet kan overkomen!

Proefperiode schriftelijk vaststellen

Maar wat wat was er dan precies gebeurd waardoor deze vrouw opeens een stuk rijker is geworden na haar ontslag? De vrouw werd na zes maanden wegens onenigheid op straat gezet door haar werkgever die zich beroepte op de proefperiode van twee maanden. De hele arbeidsovereenkomst was mondeling afgesproken, wat in beginsel gewoon mag. Maar sommige afspraken dienen altijd schriftelijk te zijn, zoals een proeftijdbeding. Doordat de proefperiode niet schriftelijk was vastgelegd in de arbeidsovereenkomst, had de werkneemster niet ontslagen mogen worden. Het gevolg was een grote schadevergoeding van € 64.000. Kassa voor de vrouw, wat minder fijn voor het bedrijf. De belangrijkste les voor de ondernemer? Leg meteen alles schriftelijk vast. Het is namelijk erg moeilijk om mondelinge afspraken hard te maken.

Concurrentiebeding: schriftelijk of mondeling?

Het volgende onderdeel om rekening mee te houden is het concurrentiebeding. Dit voorkomt dat jouw werknemer na ontslag gaat werken bij de concurrent. Beetje lullig namelijk als al jouw bedrijfsgeheimen in handen komen van de concurrent, dus verstandig om zo’n beding op te nemen. Maar je raadt het misschien al, dit heeft net als het proeftijdbeding alleen werking als het schriftelijk is vastgelegd. Nog een valkuil: dit mag alleen bij een vast contract, oftewel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (behoudens zeer uitzonderlijke gevallen). Daarnaast heeft een concurrentiebeding alleen werking op concurrenten binnen de sector van jouw bedrijf. Ten slotte is het handig om het zo concreet mogelijk vast te leggen in het contract, zodat misstanden worden voorkomen. Let hier dus allemaal goed op, voordat jouw werknemer met waardevolle bedrijfsinformatie naar de concurrent rent.

Tijdelijk contract wordt vast contract

Je hebt een contract gesloten met een werknemer die voor een korte periode voor jou komt werken. Dit is dus een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, en je hebt netjes alles schriftelijk vastgelegd. Klaar is Kees, denk je… Dit tijdelijke contract kan automatisch overgaan op een vast contract. En als je daar niet op voorbereid bent, kan dit nogal een tegenvaller zijn. Houd rekening met de ketenregeling. Door deze regeling mag jij als werkgever maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd sluiten in een periode van maximaal drie jaar. Daarna verandert dit tijdelijke contract automatisch in een vast contract. En let op! De arbeidsovereenkomst die je na het tijdelijke contract sluit bij dezelfde werknemer, is ook automatisch een vast contract, tenzij er een tussenperiode van in beginsel zes maanden wordt ingelast. Bij een nulurencontract werkt het overigens precies hetzelfde, dit telt ook mee in de ketenregeling.

Het ontslag van jouw werknemer

Soms kan het zo zijn dat je de knoop hebt doorgehakt en toch echt die ene werknemer gaat ontslaan. Maar wie denkt dat dit louter kan gebeuren met een mededeling en een pijnlijk gesprek, heeft het mis. Hierop zijn namelijk ontslagregels van toepassing. Ons advies is om je altijd goed te laten adviseren als je van een werknemer af wilt. Je hebt namelijk ofwel goedkeuring van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) nodig, of je moet een ontbindingsverzoek indienen bij de rechter. Na onderling overleg met je werknemer kun je echter ook de arbeidsovereenkomst opzeggen, maar daar zal zij of hij natuurlijk niet zomaar mee instemmen. Vaak heeft de werknemer bij ontslag ook recht op een transitievergoeding of zelfs een billijke vergoeding, wat duur uit kan vallen. Denk daarom nog maar even goed na voordat je iemand de zak geeft.

Deal

Tot slot

Wellicht zit je nu met je handen in het haar omdat je denkt dat er van alles mis kan gaan bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Lees daarom hier nog even alle algemene regels na over contracten. Wil je een arbeidsovereenkomst opstellen, maar weet je niet precies hoe dat moet? Dan kun je gebruik maken van onze modellen van contracten. Hierbij vul je zelf de benodigde gegevens in waarna er een complete arbeidsovereenkomst uitrolt. Neem gerust een kijkje op onze website!

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 2 september 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24