22 August 2016

Zelf je boekhouding doen? Vergeet deze 3 kostenposten niet.

Zelf je boekhouding doen? Vergeet deze 3 kostenposten niet

Het uitbesteden van de boekhouding en het laten doen van aangiftes in in veel gevallen goedkoper wanneer je het uitbesteedt. Dit komt omdat er 3 kostenposten zijn die vrijwel iedere ondernemer vergeet. En het zelf doen van je boekhouding een aangiftes pakt daardoor achteraf toch vaak duur uit. Benieuwd hoe dat komt? Lees dan verder.

Ook een hekel aan de boekhouding?

Boekhouden en het bijhouden van de administratie: de meeste ondernemers hebben er een hekel aan en stellen het graag tot het laatste moment uit. Hoe dan ook moet je het bijhouden van de boekhouding wel beheersen. Zeker als je wil dat je onderneming een (groot) succes wordt.

Lees ook: Boekhouding zelf doen of uitbesteden?:

Deze 5 vragen helpen je met je keuze

Besteed je het uit? Dan zijn dit de kosten die iedereen kent…

Effectief heb je voor het uiteindelijk geregeld krijgen van je belastingen vaak 2 dingen nodig.

  1. Een softwarepakket voor je boekhouding. Dit hoeft niet veel geld te kosten. Er zijn veel oplossingen die nagenoeg gratis zijn voor ZZP’ers. Deze goedkope of gratis softwarepakketten zijn ideaal voor ZZP’ers. ZZP’ers hebben vaak maar een paar uitgaande facturen en een overzichtelijke hoeveelheid bonnetjes per maand. Zo heb je snel en eenvoudig een duidelijk overzicht van je administratie. Je bespaart hierdoor veel tijd en zo houd je tijd over voor dat wat je het liefste doet: ondernemen.
  2. Het loont om je administratie wel altijd te laten controleren door een ervaren boekhouder. Zo voorkom je dat je in de problemen komt met de Belastingdienst. Een boekhouder kan alles voor je na lopen, stelt jaarstukken op en doet eventueel de belastingaangiftes voor je. Super handig! Maar een ervaren boekhouder kost vaak iets meer dan iemand die het er een beetje bijdoet.

…en doe je het zelf? Dan zijn dit de kosten die (bijna) iedereen vergeet

  1. Vergeet ook je eigen werkuren niet die je aan het boekhouden besteedt.  Als jij kon werken in de tijd dat je bezig was met de boekhouding, maakte je – als het goed is – omzet.
  2. Kosten van je eigen leercurve. Dit zijn vaak onzichtbare kosten van bijvoorbeeld boekfouten die je maakt en vergeten aftrekposten die voor een ervaren boekhouder gesneden koek waren geweest.
  3. Kosten van het overdragen van je administratie aan een boekhouder. Mocht je besluiten om halverwege een (boek)jaar toch je administratie uit te besteden, kost dit tijd en dus geld. Zowel jij als de nieuwe boekhouder vormen kostenposten: jullie hebben immers beide een uurtarief.

Met name de 3 bovengenoemde kostenposten worden regelmatig vergeten door startende ondernemers. Het eerste kwartaal en ook een groot deel van het eerste jaar kun je zeker zelf een begin maken en eventueel later beslissen of je de boekhouding aan een accountant of boekhouder overdraagt. Daarentegen helpt het direct uitbesteden van de boekhouding sommige ondernemers juist met een vliegende start van hun bedrijf. Twijfel je of je zelf aan de slag gaat met je boekhouding of deze liever laat verzorgen? Wij helpen je graag de juiste keuze te maken. Klik hier voor een blogartikel die jou kan helpen om de juiste keuze te maken.

Meer lezen

rick_9045968056
Rick Schmitz
Gepubliceerd op 22 August 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een rechtspecialist
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00