Switch Language

De 3 meest vergeten, maar 100% legale aftrekposten

De 3 meest vergeten, maar 100% legale aftrekposten

by Thomas Esselink, maart 25, 2016

Het doen van belastingaangifte is niet het leukste onderdeel van ondernemen. Maar geen stress, we zullen je door deze periode helpen. Hier laten we je zien welke drie aftrekposten vaak worden vergeten. Zonde, want ze kunnen je veel geld opleveren. Dit jaar gaan we iets moois maken van die belastingaangifte!

 1. Aftrekbare hypotheekkosten anders dan de rente

Zoals je wellicht weet, kun je de hypotheekrente aftrekken van je belasting, wanneer je voldoet aan de voorwaarden. Maar er worden vaak een aantal hypotheekkosten vergeten: de oversluitkosten.

Oversluitkosten heb je wanneer je overstapt van hypotheek of voor het eerst een hypotheek afsluit. Heb jij afgelopen jaar een stap gemaakt in de hypotheekwereld, vergeet de gemaakte kosten dan niet mee te nemen in je belastingaangifte!

 • Notariskosten
 • Taxatiekosten
 • Bemiddelingskosten
 • Renteboetes

Heb je een aanvraag gedaan bij de Nationale Hypotheek Garantie? Ook deze kosten kun je aftrekken.

 1. Opstartkosten van je onderneming

Net als beginnende hypotheekbezitters, krijgen beginnende ondernemers ook een steuntje in de rug. Je mag als beginnende ondernemer namelijk de gemaakte opstartkosten aftrekken. Je kan onder voorwaarden een bedrag van € 2.123,- aftrekken. Deze voorwaarden zijn:

 • Dit geldt alleen voor het opstarten van een eenmanszaak, VOF of een maatschap.
 • Je moet minimaal 1.225 uur per jaar aan de onderneming hebben besteed.
 • Je hebt de afgelopen vijf jaar minimaal één bedrijf gehad.
 • Je hebt de afgelopen vijf jaar niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.
 1. Boetes van de Belastingdienst

Helaas, zakelijke boetes zijn niet aftrekbaar, maar boetes die een voordeelontnemend karakter hebben wel. Wanneer jij een schadevergoeding aan de overheid moet betalen, dan is deze aftrekbaar. De schadevergoeding is er op gericht om het verkregen voordeel te ontnemen waardoor het eerder belaste voordeel teniet wordt gedaan.

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.