Switch Language

Boekhouder duur? Dit is waarom…

Boekhouder duur? Dit is waarom…

by Thomas Esselink, april 15, 2016

En hoe het al snel duizenden euro’s goedkoper kan

Als ondernemer moet je de administratie bijhouden. Dat doe je voor jezelf, omdat je graag overzicht houdt, maar ook voor de Belastingdienst. Je moet immers aangifte doen voor BTW en IB. Als je een BV of Holding hebt moet je ook VBP-aangifte doen en salarisaangiften verzorgen voor je personeel.

Rompslomp die al snel een paar duizend euro kost

Het bijhouden van je administratie is een kwestie van (inkoop)bonnen en (verkoop)facturen bijhouden. De meeste ondernemers doen dat in eerste instantie in Excel. Je zult merken dat dit geen sluitende oplossing is: denk na over een (online) boekhoudpakket. De kosten daarvan variëren van vrijwel gratis tot een aantal tientjes per maand. Dat zijn de kosten niet.

Maar dan komen de kosten voor de boekhouder. De administratie controleren, salarissen administreren, belastingaangiftes doen, jaarrekening opstellen en af en toe heb je een fiscaal advies nodig. Bij een eenmanszaak ben je dan al snel een kleine duizend euro verder. Heb je een BV dan lopen de kosten om deze papieren lawine in goede banen te leiden al snel in de duizenden euro’s. Eigenlijk maakt de boekhouder of accountant het duur. Maar waarom is dit zo duur?

7 dingen die je accountant of boekhouder moet regelen

De administratie bijhouden doe je als ondernemer meestal zelf. Maar de jaarrekening opstellen en belastingaangiftes doen, laat je vaak over aan de boekhouder. Hieronder 7 dingen die een goede accountant of boekhouder voor je moet doen.

1. Inrichting en controle van de administratie

Neem je als ondernemer een boekhouder? Of ga je overstappen van accountant? Dan zal hij vanaf het moment dat hij jouw boekhouding gaat doen of controleren, alles na willen lopen. Bonnen, verkoopfacturen, afschrijvingen en bankmutaties. Hij zal de onderneming moeten begrijpen om jou straks goed te kunnen servicen, en garant te kunnen staan voor een resultaat dat klopt met de gegevens die je hebt aangeleverd.

2. Aangiften vennootschapsbelasting en BTW

Ben je ondernemer? Dan ben je wettelijk verplicht om aangifte te doen. Onder andere van de winst (vennootschapsbelasting) en omzet (BTW).

De 5 meest voorkomende fouten bij BTW-aangifte: Lees ze in 1 minuut en zorg voor een foutloze aangifte!

3. Salarisadministratie

Heb je mensen in dienst? Of sta je op de loonlijst van je eigen BV of Holding? Dan moet je salarisadministratie doen. Dat kost – als je er geen verstand van hebt – tijd en inspanning. Een klus die je boekhouder graag voor je doet. Hij zorgt voor loonstroken en loonaangiften en dat alles tijdig en correct wordt uitgevoerd.

4. Aangiften inkomstenbelasting

Veel ondernemers laten hun privé-inkomstenbelasting ook direct door hun boekhouder of accountant doen. En daarin wordt dan vaak ook de aangifte van de partner meegenomen. Wel zo makkelijk.

5. Jaarrekening

Aan het einde van het jaar wil je als bedrijf graag de balans opmaken. Dit is zelfs bij wet verplicht. Je moet als BV verplicht een jaarrekening opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel. De jaarrekening bestaat uit een overzicht van de financiële situatie van een onderneming van het afgelopen boekjaar. Deze bevat in ieder geval een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting. De accountant regelt dat voor je.

6. Facilitering deponering Kamer van Koophandelstukken

Jouw jaarrekening moet ieder jaar worden opgemaakt, goedgekeurd en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Dit is een zeer belangrijk onderdeel binnen de boekhouding. Als je dat niet doet, krijg je een boete en ben ben je mogelijk privé aansprakelijk als bestuurder voor schulden van je BV. Ook dit is iets wat je accountant voor je kan voorkomen.

7. Beantwoording vragen per telefoon en e-mail en bespreking van de cijfers

Natuurlijk wil je weten hoe jouw bedrijf het doet. Af en toe even sparren. Weten hoe je ervoor staat. Wat de fiscale gevolgen van grote investeringen zijn en hoe je deze slim regelt. Hiervoor is jouw accountant de perfecte sparringpartner.

Hoe het al snel duizenden euro’s goedkoper kan

Veel boekhouders en accountants vragen al snel een paar duizend euro voor deze diensten. Dat is niet omdat het zulke afzetters zijn, maar omdat het nu eenmaal erg veel tijd kost om uw papier-werk om te zetten in een overzichtelijke en kloppende boekhouding.Vandaag de dag, echter, maken sommige boekhouders en accountants gebruik van slimme software die tijd bespaart, waardoor ze hun diensten aanzienlijk goedkoper kunnen aanbieden dan de rest. Ondernemers kunnen zo al snel duizenden euro’s besparen door te kijken, te vergelijken en over te stappen. Zo verzorgen wij de bovenstaande werkzaamheden en diensten al vanaf €49,- per maand. Compleet! Dus inclusief volledig geregelde administratie en het verzorgen van alle aangiftes

Meer lezen? 

Reacties zijn gesloten.