Betaal niet teveel voor boekhouding | 7 punten waar je op moet letten

Het liefst besparen we allemaal zo veel mogelijk geld en al helemaal wanneer je net bent begonnen met ondernemen. In dit artikel delen wij zeven punten met je waar jij als ondernemer op moet letten met betrekking tot het niet teveel betalen voor je boekhouding. Je leest hier meer over in dit blogartikel!

Rompslomp die al snel een paar duizend euro kost

Het bijhouden van je administratie is een kwestie van (inkoop)bonnen en (verkoop)facturen bijhouden. De meeste ondernemers doen dat in eerste instantie in Excel. Je zult merken dat dit geen sluitende oplossing is: denk na over een (online) boekhoudpakket.De kosten daarvan variëren van vrijwel gratis tot een aantal tientjes per maand. Dat zijn de kosten niet.

Maar dan komen de kosten voor de boekhouder. De administratie controleren, loonstroken opstellen, belastingaangiftes doen, jaarrekening opstellen en misschien heb je ook nog ergens fiscaal advies bij nodig. Voor een eenmanszaak ben je dan al snel een kleine duizend euro verder. Heb je een BV dan lopen de kosten om deze papieren lawine in goede banen te leiden al snel in de duizenden euro’s. Eigenlijk maakt de boekhouder of accountant het duur. Maar waarom is dit zo duur?

7 dingen die je accountant of boekhouder moet regelen

Het uitbesteden van je boekhouding betekent dat je zelf alleen nog maar de in -en verkoopfacturen moet aanleveren. Hieronder 7 dingen die een goede accountant of boekhouder voor je zal doen.

1. Inrichting en controle van de administratie

Neem je als ondernemer voor het eerst een boekhouder? Of ga je overstappen van boekhouder? Dan dient hij je gehele administratie na te verwerken. Bonnen, verkoopfacturen, bankmutaties en zaken als hypotheek, vermogen etc.. Hij zal de onderneming van binnen en van buiten moeten begrijpen om jou straks goed te kunnen helpen, en garant te kunnen staan voor een resultaat dat klopt met de gegevens die je hebt aangeleverd.

2. Aangiften vennootschapsbelasting en BTW

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om aangifte te doen. Onder andere aangifte van de winstbelasting (vennootschapsbelasting) en omzetbelasting (BTW).

3. Salarisadministratie

Als DGA moet je ook loonaangifte doen. Heb je mensen in dienst? Dan geldt ook een verplichte loonadministratie. Dit kost met name tijd en inspanning. Een boekhouder kan dit heel strak regelen. Hij zorgt voor loonstroken voor je werknemers en loonaangiften voor je bedrijf. Je krijgt keurig instructie welke bedragen je moet overmaken, op welke rekening en onder welk kenmerk, voor de rest is alles geregeld.

4. Aangiften inkomstenbelasting

Veel ondernemers laten hun privé-inkomstenbelasting ook direct door de boekhouder doen. Hierbij wordt dan vaak ook de aangifte van de partner meegenomen. Wel zo makkelijk.

5. Jaarrekening

Aan het einde van het jaar wil je als bedrijf graag de balans opmaken. Voor elke BV dient er een jaarrekening te worden opgesteld die daarna gedeponeerd zal worden bij de Kamer van Koophandel. De jaarrekening bestaat uit een overzicht van de financiële situatie van een onderneming van het afgelopen boekjaar. Deze bevat in ieder geval een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting. De boekhouder regelt dat voor je.

6. Faciliteren vandeponering Kamer van Koophandelstukken

De jaarrekening moet ieder jaar worden opgemaakt, goedgekeurd en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Dit is een zeer belangrijk. Je riskeert een boete en mogelijke privé aansprakelijkheid als bestuurder voor schulden van je BV. Ook dit is iets wat je boekhouder voor je kan voorkomen.

7. Beantwoording vragen per telefoon en e-mail en bespreking van de cijfers

Natuurlijk wil je weten hoe jouw bedrijf het doet. Af en toe even sparren. Weten hoe je ervoor staat. Wat de fiscale gevolgen van grote investeringen zijn en hoe je deze slim regelt. Hiervoor is jouw boekhouder de perfecte sparringpartner.

computer

Hoe het al snel duizenden euro’s goedkoper kan

Veel boekhouders vragen al snel een paar duizend euro voor deze diensten. Dat is niet omdat ze graag duur zijn, maar omdat het nu eenmaal erg veel tijd kost om de administratie om te zetten in een overzichtelijke en kloppende boekhouding.Vandaag de dag, echter, maken veel boekhouders gebruik van slimme software die tijd bespaart, waardoor ze hun diensten aanzienlijk goedkoper kunnen aanbieden. Ondernemers kunnen zo al snel duizenden euro’s besparen door te kijken, te vergelijken en over te stappen. Zo verzorgen wij de bovenstaande werkzaamheden en diensten al vanaf €95,- per maand. Compleet! Dus inclusief volledig geregelde administratie, onbeperkt contact, het verzorgen van alle aangiftes en het opstellen en deponeren van de jaarrekening.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 23 april 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24