Heb jij deBTW-aangifte al gedaan? Een klein foutje kan al vervelende gevolgen hebben voor de onderneming. Hier vind je de meest gemaakte fouten bij een BTW-aangifte. Lees ze binnen 1 minuut en zorg zo voor een foutloze aangifte!

Niet de juiste periode

Je doet steeds een BTW-aangifte over een kwartaal (3 maanden). Het eerste kwartaal loopt van januari tot en met maart, hettweede kwartaal van april tot en met juni, enz. Je doet alleen pas aangifte na afloop van het betreffende kwartaal. Hou dit dus goed gescheiden en zorg dat je wanneer je in april de aangifte doet van het eerste kwartaal je niet per ongeluk facturen van april zelf meeneemt.

Consistente administratie

Om te bepalen welke facturen in het aangifte kwartaal vallen, wordt er over het algemeen gekeken naar de datum waarop de factuur is verzonden. Het kan voorkomen dat er in bijzondere gevallen wordt gekeken naar de betaaldatum van de factuur, maar dat is de uitzondering op de regel. Belangrijk is wel dat dit niet door elkaar mag lopen, anders kunnen facturen zomaar dubbel worden verwerkt bij het doen van de BTW-aangifte.

Aangifte horecabonnetjes

Zakelijk etentje? Lekker hoor, maar de BTW is wel helaas gewoon voor jouw eigen rekening. Je kunt van koffie-, lunch- of dinerbonnetjes geen BTW aftrekken. Hou dit dus goed in de gaten bij de boekhouding van je bonnen en zorg hierbij dat je ze in de juiste categorie boekt.

Buitenlandse facturen buiten de aangifte laten

Doe je zaken met internationale partijen? Let dan goed op, want er kunnen andere regels met betrekking tot de BTW gelden bij facturen die je verstuurt en ontvangt naar het buitenland. Wat de regels zijn, is afhankelijk van veel factoren. Juist daarom zijn ze ook niet altijd even duidelijk. Deze facturen moeten echter wél worden meegenomenin de aangifte. Je betaalt dan vaak de Nederlandse BTW, die op haar beurt weer aftrekbaar isbij de voorbelasting.

Te laat met de BTW-aangifte?

Je bent niet de eerste en zeker ook niet de laatste die een BTW-aangifte te laat indient. Het kan natuurlijk gebeuren, maar je kan wel te maken krijgen met een boete. Zonde! Hou de kwartalen goed in de gaten en zorg ervoor dat jouw aangifte binnen een maand na aflopen van het kwartaalwordt ingediend.

Fouten zijn vervelend. Natuurlijk voor de Belastingdienst, maar nog meer voor jezelf en de onderneming. Het kost moeite en geld om de fout te herstellen. Kom je erachter dat je toch een fout hebt gemaakt? Neem contact op met de Belastingdienst of corrigeer de fout met het Suppletie omzetbelasting-formulier van de Belastingdienst. Wil je advies wat je het beste kan doen in jouw geval? Wij staan voor je klaar met advies.

Meer lezen