Switch Language

De 5 meest voorkomende fouten bij BTW-aangifte in 1 minuut

De 5 meest voorkomende fouten bij BTW-aangifte in 1 minuut

by Thomas Esselink, maart 21, 2016

Heb jij jouw BTW-aangifte al gedaan? Er kan een hoop mis gaan bij een aangifte en dat kan vervelende gevolgen hebben. Wil jij geen fouten maken? Hier vind je de meest gemaakte fouten bij een BTW-aangifte. Lees ze in 1 minuut en zorg voor een foutloze aangifte!

Niet de juiste periode

Je doet steeds een aangifte over een kwartaal (3 maanden). Het eerste kwartaal is januari, februari en maart, het tweede kwartaal is april, mei juni, enz. Zorg dat je wanneer je in juli de aangifte doet van het tweede kwartaal je niet per ongeluk facturen van juli meeneemt.

Niet consequent

Om te bepalen welke facturen in het aangifte kwartaal vallen wordt er over het algemeen gekeken naar de datum waarop de factuur is verzonden. Het kan voorkomen dat er in bijzondere gevallen wordt gekeken naar de betaaldatum van de factuur, maar dat komt niet vaak voor. Belangrijk is wel dat dit niet door elkaar mag lopen, anders kunnen facturen zomaar dubbel worden verwerkt bij het doen van de BTW-aangifte.

Aangifte horecabonnetjes

Zakelijk etentje? Lekker hoor maar de BTW is gewoon voor jouw rekening. Je kunt van koffie, lunch of diner bonnetjes geen BTW aftrekken. Houdt dat goed in de gaten bij het verwerken van je bonnen en zorg dat je ze in de juiste categorie boekt.

Buitenlandse facturen buiten de aangifte laten

Er kunnen andere BTW regels gelden bij facturen die je verstuurt en ontvangt naar het buitenland. Wat de regels zijn, is afhankelijk van veel factoren. En juist daarom zijn ze ook niet altijd even duidelijk. Deze facturen moet echter je wel meenemen in de aangifte. Je betaalt dan vaak de Nederlandse BTW, maar kan het weer aftrekken bij de voorbelasting.

Te laat

Je bent niet de eerste en vast ook niet de laatste die een BTW-aangifte te laat indient. Het kan natuurlijk gebeuren, maar je kan wel te maken krijgen met een boete. Zonde! Zorg dat jouw aangifte ingediend wordt binnen een maand na aflopen van het kwartaal.

Fouten zijn vervelend. Natuurlijk voor de Belastingdienst maar nog meer voor jezelf. Het kost moeite en soms geld om de fout te herstellen. Toch een fout gemaakt? Neem contact op met de Belastingdienst of corrigeer de fout met het Suppletie omzetbelasting-formulier van de Belastingdienst. Wil je advies wat je het beste kan doen in jouw geval? Wij staan voor je klaar met advies.

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.