Switch Language

Rekening-courant, privé lenen van je bedrijf. Maar pas op voor de fiscus!

Rekening-courant, privé lenen van je bedrijf. Maar pas op voor de fiscus!

by Rick Schmitz, June 17, 2018

Hoe zit dit dan met de rekening-courant? Heb je een rekening-courant krediet overeenkomst met je BV, dan kan je als directeur grootaandeelhouder (DGA) rentevrij tot een maximum van €17.500 opnemen als krediet. Kom je in privé net even iets te kort voor die nieuwe auto of die heerlijke vakantie om de batterij op te laden na weer een enerverend jaar, is dit een nuttige faciliteit. Maar pas op, de fiscus controleert streng op misbruik! Hieronder vind je een paar tips om optimaal gebruik te kunnen maken van de rekening-courant overeenkomst.

Rekening-Courant versus DGA-loon

De fiscus hangt aan iedere geldstroom een labeltje. Zo zal een geldstroom vanuit de BV naar privé het label loon, dividend, geldlening of bankrekening-courant krijgen. Over loon en dividend moet je direct belasting betalen en over een lening moet je rente betalen.

Als DGA heb je echter ook een verplicht DGA-salaris. Het basisprincipe voor het DGA-salaris is dat je jezelf een salaris betaalt dat in de markt gebruikelijk is voor de werkzaamheden die je verricht en de functie die je binnen het bedrijf hebt. Maar het mag nooit lager zijn dan:

  1. de best verdienende werknemer
  2. €45.000

Het DGA-salaris is in het leven geroepen om te voorkomen dat DGA’s een groot deel van hun beloning als dividend uitkeren (25% belasting) in plaats van als loon (42% – 52% belasting).

Bij startende ondernemers is voornamelijk die €45.000 een probleem. In het eerste jaar zal je jezelf nog niet zo’n riant salaris kunnen betalen. De belastingdienst gaat hier gelukkig coulant mee om. Je kan een verzoek indienen om voor de startup fase het salaris te verlagen naar €0. Maar wat er nu in de praktijk veel gebeurt, is dat het loon onder de grens van €45.000 blijft, maar dat er wel een rekening-courant schuld is van de DGA aan de BV.

Wat vindt de fiscus hiervan?

Dat dit niet de bedoeling is! De fiscus gaat dan ook strenger optreden tegen dit soort situaties.

Lees ook: Wil jij weten hoe jij jouw administratie kan regelen?: Starter? 3 manieren voor je boekhouding


Betaal je jezelf minder dan €45.000 salaris, maar heb je wel een rekening-courant schuld?

De fiscus zal de rekening-courant schuld beoordelen als onderdeel van het gebruikelijk loon. Over dit gebruikelijk loon had je loonbelasting en ZVW premies moeten afdragen.

Keer je jezelf wel €45.000 uit en heb je een te hoge rekening-courant krediet?

De fiscus kan zich op het standpunt stellen dat het bedrag wat je hebt geleend nooit meer zal worden terugbetaald. Hiermee is het vermogen van de BV gedaald en heeft de BV de aandeelhouder bevoordeeld. Met andere woorden, er is sprake van ‘verkapt’ dividend. Hierover dien je vervolgens 25% dividendbelasting te betalen.

Naast het DGA-salaris is het ook belangrijk dat je de rekening-courantovereenkomst goed hebt geregeld. Met een rekening-courant modelovereenkomst kun jij gemakkelijk en snel een rekening-courantovereenkomst opstellen zodat jij je kan beschermen tegen tegenvallen in de toekomst. Firm24 kan je hiermee helpen zodat jij een krediet van je bedrijf kan afnemen.

En nu?

Wees voorzichtig met de geldstromen met betrekking tot de rekening-courant schuld. Het is erg makkelijk om het vermogen wat in de BV staat te gebruiken om hier en daar gaten op te vullen. Daarnaast kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Zakelijke rente betalen over de rekening-courant schuld
  • Je kan een leenovereenkomst opstellen met een aflossingsverplichting
  • Of een zekerheid bieden aan de BV, denk aan hypotheek of pand.

Onze tips

Beoordeel allereerst of het loon wat je uitkeert, voldoet aan de gestelde voorwaarden die zijn opgesteld voor het gebruikelijk dga loon. Is dit het geval, let dan op dat je de rekening-courantschuld het bedrag van €17.500 niet laat overstijgen. Voor het geval dat je nog geen rekening-courant overeenkomst hebt met je BV, hier helpen we je graag mee..

Comments are closed.