Switch Language

Lang leve de rekening-courant. Maar pas op voor de fiscus!

Lang leve de rekening-courant. Maar pas op voor de fiscus!

by Rick Schmitz, juli 31, 2015

Hoe zit dit dan met de rekening-courant? Heb je een rekening-courant overeenkomst met je BV, dan kan je als directeur grootaandeelhouder(DGA) rentevrij tot een maximum van €17.500 opnemen als krediet. als je in privé net even iets tekort komt voor die nieuwe auto of die heerlijke vakantie om even de batterij op te laden na weer een enerverend jaar. Maar pas op, de fiscus kijkt hier heel anders tegenaan! We geven je hier een paar tips.

Rekening-Courant versus DGA-loon

Aan iedere geldstroom hangt de fiscus een labeltje. Zo zal een geldstroom vanuit de BV naar privé het label loon, dividend, geldlening of rekening-courant krijgen. Over loon en dividend moet je direct belasting betalen en over een lening moet je rente betalen.

Als DGA heb je echter ook een verplicht DGA-salaris. Het basisprincipe voor het DGA-salaris is dat je jezelf een salaris betaalt dat in de markt gebruikelijk is voor de werkzaamheden die je verricht en de functie die je binnen het bedrijf hebt. Maar het mag nooit lager zijn dan:

  1. de best verdienende werknemer
  2. €45.000

Het DGA-salaris is in het leven geroepen om te voorkomen dat DGA’s een groot deel van hun beloning als dividend uitkeren (25% belasting) in plaats van als loon (42% –  52% belasting).

Bij startende ondernemers is voornamelijk die €45.000 een probleem. In het eerste jaar zal je jezelf nog niet zo’n riant salaris kunnen betalen. De belastingdienst gaat hier gelukkig heel coulant mee om. Je kan een verzoek indienen om voor de startup fase het salaris te verlagen naar €0. Maar wat er nu in de praktijk veel gebeurt, is dat het loon onder de grens van €45.000 blijft, maar dat er wel een rekening-courant schuld is van de DGA aan de BV.

Wat vindt de fiscus hiervan?

Dat dit niet de bedoeling is! De fiscus gaat ook strenger tegen optreden.

Lees ook: Wil jij weten hoe jij jouw administratie kan regelen?: Starter? 3 manieren voor je boekhouding


Betaal je jezelf minder dan €45.000 salaris, maar heb je wel een rekening-courant schuld?

De fiscus zal de rekening-courant schuld dus gaan beoordelen als onderdeel van het gebruikelijk loon. Over dit gebruikelijk loon had je loonbelasting en ZVW premies moeten afdragen.

Keer je jezelf wel €45.000 uit en heb je een te hoge rekening-courant schuld?

De fiscus kan zich op het standpunt stellen dat het bedrag wat je hebt geleend nooit meer zal worden terugbetaald. Hiermee is het vermogen van de BV gedaald en heeft de BV de aandeelhouder bevoordeeld. Met andere woorden, er is sprake van ‘verkapt’ dividend. Hierover dient je vervolgens 25% dividendbelasting te betalen.

En nu?

Wees voorzichtig met het online administatie doen en de rekening-courant kredietlijn. Het is erg makkelijk om het vermogen wat in de BV staat te gebruiken om hier en daar gaten op te vullen. Daarnaast kan je de volgende maatregelen nemen:

  • Zakelijke rente betalen over de rekening-courant schuld
  • Je kan een leenovereenkomst opstellen met een aflossingsverplichting
  • Of een zekerheid bieden aan de BV, denk aan hypotheek of pand.

Onze tips

Beoordeel allereerst of het loon wat je uitkeert voldoet aan de gestelde voorwaarden die zijn opgesteld voor het gebruikelijk dga loon. Is dit het geval, let dan op dat je de rekening-courantschuld niet boven de €17.500 laat oplopen. Voor het geval dat je nog geen rekening-courant overeenkomst hebt met je BV, bel ons gerust, dan sturen we deze naar je op.

Reacties zijn gesloten.