De gemiddelde ondernemer kan flink wat tijd besparen in het geregeld krijgen van zijn boekhouding en belastingen. Voor veel ondernemers zijn administratie en belastingen een dode hoek. En juist daarom ligt het voor de hand als je daar de focus op zet, dat je kansen ontdekt. Je kunt daar soms verrassend grote slagen in maken. Hoe dat zit en waarop of waarmee je op kunt besparen, lees je hier.

Robotisering, iedereen praat erover, zo profiteert jouw boekhouding ervan

Moderne ondernemers en boekhouders omarmen technologie. Ten eerste om handwerk zo veel mogelijk te automatiseren. En ten tweede om werk goedkoper, interessanter en dús leuker te maken. Want alleen zo kun je gedreven en enthousiast blijven en is er meer tijd voor klanten. Hieronder de 5 must-haves die de moderne ondernemer (en dus ook je accountant) geautomatiseerd geregeld zou moet hebben.

Administratie iedere week bijgewerkt, takenlijstjes eind van de maand Aan het eind van de maand automatisch een mail, sms of whatsapp berichtje ontvangen met taken en alerts. Een keurig overzicht wat je aan bonnen nog moet inboeken, maar al wel in je bankmutaties is gezien. Of welke klanten (automatisch) een betaalherinnering hebben ontvangen.

Controle op bankboekingen en mutaties Bonnen inboeken is de basis. Maar het bijhouden en controleren van de bankmutaties een minstens zo belangrijke stap. De administratie moet immers kloppen en sluitend zijn. Juist in de koppeling van de administratie met de bankrekening kun je flink wat tijd. Vroeger was het allemaal handwerk, nu volledig geautomatiseerd.

Bonnen inboeken, scannen en herkennen Inkoopfacturen, lunchbonnen en declaraties. Je maakt er foto’s van met een app op je smartphone en/of laat ze (automatisch) doorsturen naar je systeem. Daar wordt alles netjes gecategoriseerd, opgeteld en (BTW) bedragen netjes uitgesplitst. Veel ondernemers hebben nare herinneringen aan de tijd dat ze dit zelf op het laatste moment voor de BTW-aangifte in orde maakten. Tegenwoordig wordt het volautomatisch opgeleverd.

(Automatisch) factureren In een tijd waarin steeds meer ondernemers hun diensten via contracten en abonnementen aan de man brengen is automatisch maandelijks factureren een must. Een van de must-have basics die je veel tijd bespaart. Maar ook een koppeling van je facturatie-systeem met andere systemen zal een flinke time-saver zijn.

Real time resultatenrekening en managementrapportages Op basis van de bovenstaande 4 zaken, kan een ondernemer real-time zijn resultatenrekening uitdraaien en managementrapportages inzien. Een goed inzicht in je werkkapitaal, met daarin een up-to-date overzicht van je openstaande crediteuren en debiteuren zorgt ervoor dat jij nooit voor verrassingen komt te staan.

Bespaar ook 90% op je kosten door net als start-ups te werken

Als BV oprichter en alles-in-1 aanbieder van zakelijke diensten zien we veel start-ups en nieuwe bedrijven. Zij hebben weinig tot geen geld. Daarom kiezen ze vaak voor een schaalbare alles-in-1 oplossing. Een abonnement op cloudsoftware, inclusief onbeperkt contact met een accountant die de aangiftes ook regelt. Slimme software neemt een groot deel van de werkzaamheden over van de financieel administratieve hulp op kantoor. Denk aan het inboeken en categoriseren van inkoopbonnen, controleren van bankboekingen, facturatie, het draaien van rapportages etc. waarover onderin dit artikel meer.

Lean startup way of working

Op deze manier heb je veel minder snel een eerste werknemer nodig die zich bekommert op de financiële administratie. Je kunt door de technologie namelijk een hoop zelf blijven doen, zonder dat het je significant afleidt van je core business : ondernemen!

Er is natuurlijk ook een kostenvoordeel. Want door op deze manier van start te gaan, betaal je in ieder geval in de beginperiode van je onderneming niet maximaal voor :

  • én iemand die de bonnen inboekt en controleert
  • én voor een accountant
  • én voor de boekhoudsoftware

Technologie benutten, ook dat is ‘lean start-up’ way of working.

Meer weten?

Hopelijk denk je: “Dat wil ik ook” Of je denkt: “Bij mij is dat anders of werkt dat niet zo”. En dat kan natuurlijk ook heel goed. Toch hopen we je wat inzichten te hebben gegeven waarmee je de boekhouding en belastingen slim en goedkoop geregeld krijgt. Wil je meer weten? Neem gerust contact op

Lees meer over boekhouding