Ondernemers opgelet! Vanaf 2017 zijn er weer een aantal regels en wetten gewijzigd die zowel voordelig als nadelig kunnen uitpakken… Zo houd je – als je het slim pakt – meer geld over om te investeren in je bedrijf. Benieuwd wat er nog meer veranderd is en hoe jij meer kunt investeren in je bedrijf? Lees dan gauw verder.

Geld voor je bedrijf nodig – Wat dacht je van 2 ton gratis groeigeld?

Heb je een innovatieve startup? En onderneem je niet alleen maar met 1 of 2 vrienden? Dan is voor jou de fiscale wijziging die dit jaar in werking treedt rondom het DGA- salaris van innovatieve startups mogelijk interessant. Het is zelfs zo interessant dat dit je misschien wel €200.000 kan opleveren. Te mooi om waar te zijn….? Ontdek hier hoe jij €200.000 aan gratis groeigeld regelt.

Hoe zat het ook al weer met het DGA Salaris?

Voor veel DGA’s is het een doorn in het oog: het verplichte DGA-salaris van €45.000. Veel DGA’s investeren liever in de groei van hun startup dan zichzelf het verplichte DGA-salaris uit te keren…

Ben jij zo’n DGA én is je startup hartstikke innovatief? Dan is er héél goed nieuws voor jou: sinds het nieuwe jaar ben je niet meer verplicht om jezelf het DGA-salaris van €45.000 per jaar uit te keren. Vanaf 2017 mag een DGA zichzelf namelijk de eerste 3 jaar het minimumloon uitkeren.

Zo houd je dus meer geld over om te investeren in je bedrijf of om die ene dure IT’er aan te nemen die je startup naar een hoger niveau tilt. Overigens is de startup pas innovatief als het in bezit is van een S&O-verklaring. Heb je geen S&O-verklaring maar is je startup wél innovatief? Vraag dan snel de verklaring aan via RVO.nl.

Ben je DGA van een onderneming die niet innovatief is? Geen paniek! Er zijn verschillende methodes om onder het verplichte DGA-salaris van €45.000 uit te komen.

Zo wordt bijtelling echt weer leuk…

De bijtelling wordt dit jaar een stuk overzichtelijker gemaakt, maar ook ietwat duurder: 4% of 22% Voor het privégebruik van een volledige elektrische leaseauto blijft de bijtelling 4%. Voor alle andere zakelijke auto’s gaat de bijtelling naar 22%. Vervelend voor DGA’s met een auto van de zaak. Zij willen immers zoveel mogelijk investeren in hun bedrijf in plaats van in de Belastingdienst…

Wil jij méér investeren in je zaak maar kun je absoluut niet zonder een auto? Overweeg dan eens om een youngtimer aan te schaffen. Ondanks dat het bijtellingspercentage hoger is houd je onderaan de streep meer over wat je kunt investeren in je bedrijf. Hoe dat kan? Heel simpel: de bijtelling geldt enkel voor de economische waarde van je auto. En deze waarde is aanzienlijk lager dan de oorspronkelijke verkoopprijs. Zo rijd je nog steeds in een mooie auto én kun je die ene belangrijke investering doen!

Hieronder een rekenvoorbeeld om deze grote besparing nog eens extra te benadrukken:

Youngtimer voorbeeld:

Stel je hebt een BMW van 16 jaar oud. De economische waarde van de BMW is €6.500. De berekening van de bijtelling is dan als volgt: €6.500 x 35% = €2.275

De €2.275 wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld, waar daarna 42% of 52% inkomstenbelasting over wordt betaald. De belasting die per maand voor de BMW Youngtimer wordt betaald is als volgt:

  • • € 2275 x 42% = € 955 per jaar. Dit komt dan neer op €80 per maand. Zit je in de hoogste tariefschijf dan betaal je een bijtelling van €99 per maand.

Bijtelling leaseauto 2017 voorbeeld:

Stel je rijdt dit jaar in een BMW 1 serie. De BMW 1 serie heeft een cataloguswaarde van €30.000. De bijtelling voor deze auto wordt als volgt berekend: €30.000 x 22% = €6.600.

Ook hier wordt €6.600 bij het belastbaar inkomen opgeteld, waar daarna 42% of 52% inkomstenbelasting over wordt betaald. De belasting die per maand voor de nieuwe BMW wordt betaald is als volgt:

  • • €6.600 x 42% = €2.772. Dit is € 231 per maand. Betaal je 52% inkomstenbelasting? Dan betaal je iedere maand een bijtelling van €286.

Op basis van een inkomstenbelasting van 52% scheelt dit dus ruim €2.000 per jaar!

Vragen?

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande artikel nog vragen over de nieuwe wetten en regels? Wil je een aanname checken of even sparren? Neem dan contact op met onze specialisten via chat, mail of telefoon.

Meer lezen