De eerste keer personeel aannemen. Iedere ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken. Je wilt die veelbelovende stagiair of eerste medewerker een contract aanbieden. Maar welk type arbeidscontract kies je? Voor welke periode? En hoe zorg je überhaupt voor een 100% waterdicht arbeidscontract? Welke vragen, twijfels en drempels kom je tegen? En hoe ga je ermee om? Je ontdekt het hieronder in het voorbeeld van Daan: een startende ondernemer die voor het eerst personeel aanneemt.

Je allereerste medewerker…

Daan is eigenaar van een groeiend bedrijf dat handelt in tweedehands laptops voor startups in de Randstad. Zijn bedrijf loopt al een tijd erg goed. Zo goed zelfs dat hij het niet meer in zijn eentje kan bolwerken. Sinds zijn nieuwe website live is en de recente acties op Facebook en LinkedIn een succes zijn, stromen de (aan)vragen binnen. 100 mails per dag is niets en een lege inbox lijkt verder weg dan ooit. 3 dagen per week werkt Daan ‘s avonds thuis de mail zo goed mogelijk weg, maar hij loopt de achterstanden niet meer in. Het kost hem klanten. En… zijn privéleven lijdt eronder. En daar moet een einde aan komen. Daarom besloot Daan een stagiair Lucas aan te nemen. Door de hogeschool wordt een stagecontract geregeld en Lucas doet het goed. Na een half jaar is Lucas klaar met zijn stage en wil graag blijven werken. Dat komt Daan prima uit, maar toch loopt hij tegen wat twijfels aan.

Issue 1 – Twijfel over het juiste contract

Lucas is de eerste échte medewerker van Daan. Maar Daan heeft zich nooit eerder verdiept in arbeidscontracten. Wat voor soort arbeidscontract gaat hij Lucas geven? Een oproepcontract, halfjaar of jaarcontract? Hoe zorgt hij ervoor dat Lucas niet over een halfjaar bij de concurrent gaat werken? Hij moet er even voor gaan zitten, maar gunt zichzelf daar niet echt de tijd voor. Anderzijds wil hij Lucas – die al een aantal keer heeft gevraagd waar zijn contract blijft – niet kwijt. Dan maar een halfjaarcontract doen?

Issue 2 – Is het 100% waterdicht? Juridisch advies is best duur

Uiteindelijk kiest Daan voor een halfjaarcontract. Daan is zo’n 90% zeker van zijn zaak. Maar toch spookt de twijfel of hij niet beter een oproepcontract kan nemen. Kon hij het maar even snel checken bij een jurist… Een snelle zoekopdracht op Google leert echter dat een arbeidsrecht jurist al snel €250 per uur kost. Toch maar doen?

Issue 3 : Géén overzicht van contracten en bijbehorende stukken

Bij het arbeidscontract hoort uiteraard ook een kopie van het legitimatiebewijs van Lucas. Maar het zou ook handig zijn om bijvoorbeeld Lucas’ CV hier netjes bij op te slaan. Sterker nog, het zou makkelijk zijn als Lucas dat gewoon zelf even zou uploaden. Hoe organiseren we dat?

Issue 4 : Contracten definitief rond krijgen duurt lang

Eindelijk heeft Daan de contracten rond. Dat wil zeggen, hij heeft ze uitgeprint en Lucas meegegeven. Omdat het voor Lucas de eerste keer is dat hij een contract ondertekent, wil hij het door zijn ouders na laten lezen. Er volgen nog enkele aanpassingen waardoor het uiteindelijk een week of 2 duurt voordat het contract definitief rond is. Al met al zat er 6 weken doorlooptijd op dit eenvoudige arbeidscontract. Daan vraagt zich af: Waarom duren dit soort dingen altijd zo lang?

Issue 5 – Waar was dat contract? En wat waren alle opzeg- en aanzegdata?

Na 4,5 maand blijkt Lucas toch niet de ideale werknemer. Hij heeft eigenlijk meer tijd voor school nodig en is daardoor niet echt geconcentreerd aan het werk. Daan heeft al besloten dat hij eigenlijk niet verder wil met Lucas. Hij vraagt zich af hoe dat zit. En hij wil weten wanneer en hoe hij Lucas daar formeel over moet informeren zodat hij tijdig en zonder vervelende consequenties het contract kan beëindigen. Hoe zit dat ook al weer?

 • Welk contract of contractvorm heb ik nodig?
 • Zou ik in zo’n situatie graag een vraag stellen aan een jurist?
 • Hoe bewaar ik alle gegevens rondom een contract veilig en overzichtelijk?
 • Duurt het mij te lang om contracten rond te krijgen?
 • Wil ik een waarschuwing of bericht als ik een contract moet opzeggen?

Log dan eens in op mijn.firm24.com en:

 • Heb direct zekerheid over het juiste contract
 • Gebruik 100% juridisch up-to-date contracten
 • Spar vrijblijvend met een juridische professional
 • Heb volledig overzicht over al je contracten en bijbehorende documenten
 • Bewaar ze veilig op een plek waar niemand bij kan
 • Neem voorgoed afscheid van de handtekening op papier
 • Nooit meer het omslachtige inscannen, kopiëren en mailen van contracten
 • Digitaal en zelfs op je mobiel op de hoogte van alles
 • Krijg tijdig waarschuwingen bij contracten die aflopen

Hoe je honderden, mogelijk duizenden euro’s bespaart

Een gemiddelde (startende) BV ondernemer geeft in de eerste 2 jaar zo’n €2.500 uit aan contracten en overeenkomsten. Het grootste deel daarvan gaat op aan kosten voor een jurist die al snel €200 per uur kost. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen en checken van je algemene voorwaarden, arbeidscontracten en in sommige gevallen een management, rekening-courant en aandeelhoudersovereenkomst. Dit hoeft jou niet te overkomen. Wij hebben hier pakketten op maat voor je klaar staan die je gemakkelijk kunt bekijken door een account aan te maken!

Vragen?

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande artikel nog vragen ? Wil je een aanname checken of even sparren? Neem dan contact op met onze specialisten via chat, mail of telefoon.

Meer lezen?