Hoewel de postbezorger die een pakket komt afleveren al lang niet meer de enige is die met een digitale handtekening werkt, blijft een echte doorbraak onder ondernemers vooralsnog uit. Toch zijn er onverwacht veel toepassingen die geld op kunnen leveren. Zo ook het voorbeeld van Bart. Hij bespaarde maar liefst €20.000 euro door de digitale handtekening. Hoe? Dat ontdek je als je even verder leest!

Hoe blockchain Bart ‘down-under’ €20.000 opleverde

De toepassing van FIRM24 om digitaal contracten te kunnen tekenen waarvan de echtheid te verifiëren is via de blockchain, bewijst zich in de praktijk. Zo ook in de situatie van Bart, een jonge ondernemer. In 2016 verkocht hij zijn succesvolle startup aan een bekende multinational. Na de verkoop besloot hij in de maand december met zijn mede ondernemers een reis door Australië en Nieuw Zeeland te maken. Op 30 december leest hij dat het overboeken van zijn spaargeld naar z’n Holding BV hem een fiscaal voordeel van ruim €20.000 kan opleveren. Hij kan echter het geld niet overmaken, omdat hij de identifier van zijn bank niet bij zich heeft…

Bart belt met zijn fiscalist. In overleg stellen ze een besluit op tot het storten van kapitaal, dat Bart op de valreep van 2016 digitaal ondertekend. Deze ‘transactie’ is dus vastgelegd in de blockchain en geeft hem later het bewijs naar de fiscus dat hij ook daadwerkelijk voor 31-12-16 dit besluit heeft genomen en vastgelegd. Uiteindelijk levert dit hem dus €20.000 op. En uiteraard kan hij met een heel goed gevoel zijn down-under trip met zijn vrienden afmaken.

Natte handtekening nog favoriet

Voor officiële transacties met zwaarwegende (financiële) gevolgen of risico’s is de zogenaamde ‘natte’ handtekening nog altijd favoriet. Denk maar aan het passeren van de akte van je koophuis of andere zaken die je bij de notaris regelt. Dat komt met name omdat de zogenaamde ‘verifieerbaarheid van de digitale handtekening’ nog ter discussie staat. Je kunt namelijk op basis van alleen een digitale handtekening nog niet onomstotelijk bewijzen dat die handtekening ook echt door een bepaald persoon, op dat moment op het document is gezet. Dat houdt de doorbraak tegen. Tot deze week…

Definitieve doorbraak digitale handtekening kwestie van tijd

Afgelopen week presenteerde het Amsterdamse bedrijf LegalThings een toepassing waarin het zetten van een digitale handtekening op een contract of overeenkomst in een online omgeving wordt weggeschreven als een transactie in de Blockchain. Hiermee is de digitale handtekening – in tegenstelling tot alle huidige verkrijgbare toepassingen van elektronisch ondertekenen – WEL verifieerbaar en houdt daarmee juridisch stand. Daarmee is de eerste juridische toepassing van blockchain technologie in Nederland een feit. De definitieve doorbraak van de digitale handtekening – die ook rechtsgeldig kan worden toegepast in bijvoorbeeld notariële transacties – komt hierdoor een stuk dichterbij.

Over blockchain

Blockchain wordt vaak geassocieerd met de Bitcoin, de elektronische munt, ook wel cryptografisch geld genoemd. Je kunt Blockchain zien als een soort wereldwijde en door iedereen 100% controleerbare infrastructuur waarop je transacties kunt vastleggen. Bij FIRM24 gebruiken we deze technologie om de digitale handtekening van in onze omgeving ondertekende overeenkomsten te kunnen verifiëren. Wil je weten hoe dit werkt? Of hier ook van profiteren? Neem contact op of maak een account aan.

Meer lezen?