Switch Language

Heeft jouw BV zijn beste tijd gehad? Met een turboliquidatie kun je er snel vanaf zijn

Heeft jouw BV zijn beste tijd gehad? Met een turboliquidatie kun je er snel vanaf zijn

by Diederick Cardon, October 22, 2018

Je BV opheffen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. In het artikel over BV opheffen lees je meer over de 3 verschillende aanleidingen om je BV op te heffen. Ben je inmiddels overtuigd dat het opheffen van je BV voor jou noodzakelijk is? Lees dan verder: in dit artikel leggen we uit hoe de liquidatie van een BV werkt.

BV opheffen voor beginners

De eerste stap van het opheffen van een BV is het besluit van de aandeelhouders. Dit besluit wordt door de aandeelhouders van de BV genomen. Nadat dit besluit is genomen, kan de BV officieel worden geliquideerd. Hoe dat werkt? Dat hangt af van de route die je kiest. Er zijn 2 mogelijkheden waarover je hieronder meer leest.

BV opheffen met turboliquidatie

De eerste manier om je BV op te heffen is de turboliquidatie. De turboliquidatie dankt zijn naam aan de snelheid waarmee deze liquidatie afgehandeld kan worden. Normaal gesproken dien je namelijk een “vereffeningstraject” in te gaan om je BV te beëindigen, waarbij onder anderen een advertentie in de krant moet worden gezet om schuldeisers op te roepen. Als er geen schuldeisers zijn is dat voor iedereen verspilde energie. Daarom heeft de wetgever een makkelijker alternatief bedacht: de turboliquidatie.

De turboliquidatie kan alleen plaatsvinden als de BV op het moment van ontbinden geen baten en/of vermogensbestandsdelen meer heeft. Opheffen met schulden kán wel, maar daar moet je voorzichtiger te werk gaan. De liquidatie kun je voltooien door het besluit tot ontbinding van de BV  bij de Kamer van Koophandel te deponeren.

Je moet aan de onderstaande voorwaarden voldoen om een turboliquidatie uit te voeren:

  • BV heeft geen baten of activa. Eventuele lopende vorderingen moeten eerst worden geïnd.
  • Balans moet op nul staan. Hier kan ook voor gezorgd worden tijdens de ontbinding, door het laatste beetje geld als dividend uit te keren aan de aandeelhouders.
  • Aandelen in de BV mogen niet verpand zijn, of vruchtgebruik op gevestigd zijn.
  • Aandelen in de BV mogen niet gehouden worden door een Stichting Administratiekantoor, die certificaten van die aandelen heeft uitgegeven.
  • De BV mag niet bestuurder, aandeelhouder of vennoot zijn van een andere entiteit.
  • De BV mag geen werknemers hebben (anders dan de statutair directeuren)
  • De BV mag geen niet-afgewikkelde pensioen of stamrechtverplichtingen hebben.

Turboliquidatie BV niet zonder risico’s!

Het komt voor dat de bestuurders van een BV op onrechtmatige wijze toewerken naar een turboliquidatie. Dit is nooit verstandig. Gebruik je een turboliquidatie om schuldeisers te benadelen? Is niet voldaan aan de voorwaarden die worden gesteld aan de turboliquidatie? Dan kunnen schuldeisers een verzoek tot heropening van de BV doen. De rechter kan dan alsnog bepalen dat jij persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld. Wees hiermee dus voorzichtig en neem contact op met een specialist voor vragen.

Kosten BV opheffen

Besloten om je BV op te heffen? Bij ons kun je jouw BV opheffen voor €199,-.

Meer lezen?

Comments are closed.