Switch Language

Het einde van je BV – Verkopen, (turbo)liquidatie of failliet gaan

Het einde van je BV – Verkopen, (turbo)liquidatie of failliet gaan

by Diederick Cardon, April 23, 2018

Je BV opheffen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. In het artikel “Opheffen BV minder complex dan je denkt”, gingen we uit van het op eigen initiatief opheffen van een BV. Dat kan met een gewone – of turboliquidatie. Los van het opheffen van je BV bestaat er ook nog zoiets als het verkopen van je BV of een faillissement. In dit artikel lees je over de verschillende vormen van het opheffen of het einde van je BV.

The Good, The Bad, The Ugly

Levert ondernemen met je BV voor jou niet het maximale rendement op? Dan kun je de BV misschien verkopen. Is dat niet interessant? Bijvoorbeeld omdat je geen koper kunt vinden? Dan kun je ook zelf de BV opheffen. Bijvoorbeeld omdat de activiteiten niet meer levensvatbaar zijn. Of – in het geval van een stamrecht BV – omdat er geen vermogen meer in zit (en daarmee de stamrecht BV zijn functioneel nut heeft verloren). In zo’n geval is een turboliquidatie of gewone BV liquidatie een optie. Waar een turboliquidatie relatief snel geregeld is, kost een gewone liquidatie al iets meer tijd en aandacht. Echt veel tijd en energie gaan er vaak zitten in derde manier van een BV opheffen: een faillissement. In dat opzicht zijn de 3 manieren van het opheffen van een BV vergelijkbaar met ‘The Good (verkopen van je BV) The Bad (ontbinden of opheffen van je BV) en The Ugly (failliet gaan)’.

Je BV failliet laten gaan

Een faillissement kan worden aangevraagd indien je BV niet meer aan de verplichtingen kan voldoen. Oftewel: je bent niet meer in staat om kosten en vorderingen (van bijvoorbeeld personeel, leveranciers, belastingdienst en bank) te betalen. Is dit het geval? Dan kan een faillissement worden aangevraagd. Levert de BV nog voldoende op? Dan is verkopen misschien een optie. Is ook dat niet aan de orde? Dan kan het een goed idee zijn om de BV op te heffen of te liquideren. Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome – ofwel een verantwoorde opheffing van je BV – leiden. Daarover hieronder meer.

Je BV verkopen

Het beste kun je je BV natuurlijk gewoon doorverkopen. Op zoek gaan naar een koper kan via de Kamer van Koophandel en uiteraard via je eigen netwerk. Heb je een koper gevonden waarmee je rond komt over de overname? Dan kun je met een koopovereenkomst aandelen een aandelenoverdracht de BV overdragen. Voordat het zover is, zijn de onderstaande 5 stappen noodzakelijk.

Cijfers van je BV
De notaris heeft een duidelijke onderbouwing van de koopprijs van de aandelen nodig.

Boekenonderzoek
Je moet de koper informeren over de actuele (financiële) stand van zaken van de BV;

Originele aandeelhoudersregister
De notaris heeft het aandeelhoudersregister nodig om de overdracht uit te voeren;

Aandeelhouder-en bestuurdersbesluiten
In de algemene aandeelhouders vergadering wordt het besluit tot verkoop van de aandelen genomen

Directiewisseling
De bestuurderswisseling die het gevolg is van de overname, moet worden doorgegeven bij de KvK.

Let op dat je bij zo’n boekenonderzoek wel open kaart speelt over de stand van zake. Verkeert de BV in zwaar weer? Geef dit dan duidelijk aan bij een eventuele koper. Zo voorkom je dat je achteraf niet wordt aangesproken op je bestuurdershandelingen en een eventueel alsnog volgend faillissement. Overweeg je je BV te verkopen? Laat je dan goed begeleiden door onze experts.

Je BV opheffen of liquideren

Naast het failliet laten gaan of verkopen, is er ook het opheffen van je BV. Dit kan met een liquidatie of turboliquidatie procedure. De turboliquidatie is doorgaans de snelste manier om een BV te liquideren. Daarvoor moet allereerst een besluit tot ontbinding van de vennootschap worden genomen. Dat gebeurt in de algemene vergadering (van aandeelhouders). Door dat besluit houdt de BV in principe direct op te bestaan. Wel moet de liquidatie bij de Kamer van Koophandel in het handelsregister worden gedeponeerd. Komt je BV niet in aanmerking voor een turboliquidatie? Bijvoorbeeld omdat er nog baten zijn? Of omdat je niet aan de andere voorwaarden die beschreven staan in dit artikel voldoet? Dan is een gewone liquidatie een optie. Wil je advies over een liquidatie? Laat dan hier je gegevens achter.

Kosten BV opheffen

Besloten om je BV op te heffen? Bij ons kan je voor een prijs van €199,- hier jouw BV opheffen.

Meer lezen?

Comments are closed.