De Europese commissie (EC) deed recentelijk onderzoek naar de e-commerce sector. Daaruit blijkt dat veel fabrikanten het niet zo nauw nemen met de rechten van consumenten en klanten. Omdat dit rechtstreeks ingaat tegen de visie van de EC van een interne (Europese) markt, gaat de EC uitzoeken of deze afspraken in strijd zijn met wetgeving. Hoe zit het precies? En wat kun jij doen om daar als ondernemer zo weinig mogelijk last van te hebben.

Waar hebben we het over?

De EC heeft het sectoronderzoek naar de e-commerce ingesteld. Het doel van dit onderzoek is de EC de mogelijkheden geven om mogelijke concurrentieproblemen op de Europese e-commerce markten op te sporen.

Aan het onderzoek namen 1800 ondernemingen deel welke actief zijn in de e-commerce, dit onderzoek was primair gericht op bedrijven welke aan consumenten verkopen. Er werden 8.000 distributieovereenkomsten geanalyseerd. In het recent gepubliceerde (voorlopige) verslag presenteert de EC haar eerste bevindingen in dit onderzoek.

E-commerce niet meer weg te denken

Dat e-commerce steeds belangrijk wordt bevestigd ook dit onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat in 2015 de helft van de Europese consumenten online een product heeft besteld. In sommige landen is dit zelfs acht op de tien consumenten. E-Commerce is dus niet meer weg te denken uit het Europese bedrijfsleven.

E-commerce draagt bij aan transparante prijzen

E-commerce draagt in belangrijke mate bij tot prijstransparantie en prijsconcurrentie, waardoor consumenten het aanbod van bedrijven beter kunnen vergelijken. Deze transparantie werkt ook aan de aanbodzijde: zo blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de detailhandelaren de prijzen van concurrenten volgen en dat het overgrote deel reageert op prijswijzigingen van concurrenten.

E-commerce dwingt ondernemers tot keuzes qua distributie

Fabrikanten hebben volgens de EC met het oog op de groeiende e-commerce sector gereageerd door hun distributie modellen te wijzigen en beter te controleren. Het komt steeds vaker voor dat fabrikanten producten alleen leveren aan vooraf geselecteerde verkopers en dat fabrikanten hun producten zelf ook rechtstreeks online verkopen. Het wordt steeds belangrijker om als ondernemer goed na te denken over je distributiebeleid.

E-commerce beperkt ondernemers in hun vrijheid

Ook blijkt uit het onderzoek dat steeds meer fabrikanten contractueel de (weder)verkoop beperken:

  • Meer dan twee op de vijf verkopers worden geconfronteerd met enige vorm van prijs aanbeveling of prijsbeperking vanuit fabrikanten
  • Bijna één op de vijf winkeliers mogen volgens hun contract niet of beperkt verkopen via online marktplaatsen
  • Bijna één op de tien winkeliers zijn contractueel beperkt in het vermelden van hun producten in prijsvergelijkers
  • Meer dan één op de tien winkeliers worden beperkt in de mogelijkheden om hun producten over de grens te verkopen

De EC gaat uitzoeken of deze afspraken niet in strijd zijn met wetgeving en gaat waarschijnlijk haar best doen om deze beperkingen aan banden te leggen, omdat dit rechtstreeks ingaat tegen de visie van de EC van een interne (Europese) markt.

Wat kun jij hier als ondernemer mee?

Verkoop je jouw producten of diensten online? Realiseer je dan goed dat je aan regels en wetten gebonden bent. Ondanks het feit dat e-commerce vergeleken bij de soms eeuwenoude wetten, relatief nieuw is, gelden er toch regels. Verdiep je erin voordat je een webshop opstart of besluit om klanten via internet te gaan werven voor je bestaande onderneming. Lees bijvoorbeeld hier het artikel over de 9 onmisbare overeenkomsten voor online zakendoen.

Meer lezen