Sinds 6 oktober staan de – juridisch up-to-date- versies van de ruim 60 meest gebruikte contracten in het Nederlandse bedrijfsleven online. Waarom geeft FIRM24 deze contracten – waarvoor de gemiddelde ondernemer bij een jurist al gauw een paar honderd euro meer voor betaalt – gratis weg? DeOndernemer.nl was gisteren bij ons op bezoek en stelde ons 5 vragen waarop we je de antwoorden niet willen onthouden.

“From bespoke to commodity”

Als ondernemer moet je sommige dingen nu eenmaal contractueel vastleggen. Meest voor de hand liggend zijn natuurlijk de algemene voorwaarden, een arbeidscontract of inkoop- of huurovereenkomst. Maar ook op het moment dat je als ondernemer in een BV start heb je te maken met contracten. Denk maar eens aan de aandeelhoudersovereenkomst, de management en de rekening-courant overeenkomst. Voor de gemiddelde ondernemer geen gesneden koek. Voor de gemiddelde juridische dienstverlener vaak het begin van een lange klantrelatie. Maar doordat steeds meer aanbieders dit soort diensten online aanbieden en klanten zelf in de gelegenheid stellen dit soort overeenkomsten op te stellen, wordt ook juridisch werk meer en meer een commodity.

Lees ook: 5 verrassende tijdbespaarders:

Profiteer er vandaag nog van!

Vraag 1 : Waarom zijn jullie hiermee gestart?

FIRM24 is zo’n 4 jaar geleden vanuit een zolderkamer begonnen als online BV oprichter. Dat bleek een schot in de roos. We groeiden vrij snel. Maar wie een BV opricht heeft ook vaak een aandeelhouders, rekening-courant en managementovereenkomst nodig. Samen met een juridische partner hielpen wij onze klanten aan die overeenkomsten. Toen al stelden we vast dat het opstellen van dergelijke contracten weliswaar specifieke expertise vereist, maar dat een groot deel van het voorwerk door de klant zelf gedaan kan worden door online een template te vullen. Of door in dezelfde omgeving samen te werken met een jurist, fiscalist of notarieel medewerker. Kortom, door meer zelf te doen, kun je flink besparen op kosten en doorlooptijd. Ideaal voor de gemiddelde ondernemer die al genoeg aan zijn hoofd heeft.

Vraag 2 : Is jullie dienst helemaal nieuw?

Feitelijk werken we al op deze manier sinds onze oprichting. Op basis van die eerste ervaringen zijn we gestart met het verder doorontwikkelen en beschikbaar maken voor klanten. Zowel qua technologie als ook de juridisch inhoudelijke kant en uiteraard de marketing. Sinds juni zijn we operationeel. De afgelopen maanden hebben we vooral geïnvesteerd in het verder doorontwikkelingen en opleiden van onze mensen zodat we ondernemers ook echt goed kunnen helpen. Met onze online BV oprichtingen hebben we immers een klanttevredenheid van een 9,3. Deze score willen we ook halen met onze juridische dienstverlening. Dan moet je goeie professionals hebben die weten hoe ze met klanten omgaan.

De ruim 60 meest in Nederlandse bedrijfsleven gebruikte contracten kun je sinds vandaag ook GRATIS vinden op onze website en je eigen contract maken. Je kunt als ondernemer zelf zo’n contract opstellen in een online omgeving. Vervolgens kun je zo’n contract delen met je contractpartij, bewerken, digitaal tekenen en opslaan. Voor klanten die daar niet zelf uitkomen, of een juridisch vraag hebben, hebben we een team juristen beschikbaar dat onder leiding staat van een senior jurist met ervaring als advocaat.

Vraag 4 : Geen abonnement? Waar verdienen jullie aan?

Hoewel veel traditionele juristen en advocatenkantoren het nog niet aanbieden, is de mogelijkheid om online een juridisch contract zelf op te stellen niet nieuw. Echter alle huidige aanbieders van dergelijke oplossingen vragen of een flink bedrag per contract of je zit direct aan een abonnement vast. Bij jullie niet?

Nee bij ons niet. Wij vinden het niet netjes om klanten direct vast te pinnen op een abonnement van 12 of 24 maanden. Wij gaan uit van onze eigen kracht. Eerst helpen we een klant goed, met een innovatieve dienst of een goed advies tegen een scherpe prijs. Uiteindelijk waarderen klanten dat en komen bij ons terug.

Bijvoorbeeld om een contract vaker te gebruiken, eigen contracten te digitaliseren, of ommaatwerkdiensten af te nemen.

Vraag 5 : Wie is jullie doelgroep?

Net als voor het online oprichten van een BV verwachten we vooral klanten uit de hoek van start ups, ZZP’ers en (DGA’s van) MKB bedrijven. Doorgaans zijn er 2 drivers waardoor de doelgroep ons vindt. Google en Mond-tot-mondreclame.

Feitelijk richten we ons op de groep ondernemers die vertrouwen heeft in het zogenaamde ‘geholpen zelf doen’. Ze willen best iets zelf doen (als ze daarmee kunnen besparen) maar wel een professional of specialist kunnen bellen die ze de nodige zekerheid geeft.

Maak gebruik van de gratis hulplijn.

Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je druk te maken over papierwerk. Het komt ook niet al te vaak voor als het goed is. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties. Je kunt altijd gratis even bellen naar +31 (0)20 30 80 675 of contact opnemen.

Lees meer blogs over contracten