Switch Language

Mensen aannemen? In 2 minuten up-to-date over arbeidscontracten

Mensen aannemen? In 2 minuten up-to-date over arbeidscontracten

by Diederick Cardon, september 1, 2016

De zomer zit er weer op. Dat wil zeggen de vakantieperiode. Want het lekkere weer houdt gelukkig nog even aan. Toch is deze periode voor veel ondernemers een mooie tijd om aan goedkope en goed gekwalificeerde mensen te komen. De universiteiten en hogescholen (en dus ook stageperiodes) beginnen weer, veel studenten stromen door van een Hbo naar een Master en zijn in voor de wat serieuze bijbanen. En niet te vergeten, veel afstudeerders hebben na een (wereld)reis of zomervakantie zin om aan het werk te gaan. Hoe regel je als werkgever zo’n tijdelijke arbeidsrelatie goed in?

Inhuren of aannemen?

Mensen inhuren of aannemen? Als ondernemer wil je doorgaans een zo flexibel mogelijke oplossing. Er kan immers van alles gebeuren. Projecten kunnen worden afgeblazen, of net een andere wending nemen waardoor er minder mensen, minder uren of hele andere mensen nodig zijn. Los daarvan wil je snel afscheid kunnen nemen van iemand die niet bevalt. Daarvoor bestaan er verschillende oplossingen en contracten. Laten we ze even doornemen. Van het ouderwetse vaste contract tot de mega flexibele modelovereenkomst.

Contract voor onbepaalde tijd

Nog altijd het meest toegepaste contract en dienstverband. Vroeger min of meer de standaard. Tegenwoordig komt het mede door flexibilisering van de arbeidsmarkt en toename van het aantal ZZP’ers bij jonge mensen steeds minder voor. Wil je als werkgever en werknemer uit elkaar? Dan kan een vergoeding gebaseerd worden op de kantonrechtersformule. Overigens hoeft dat lang niet altijd. Je kunt het ook met elkaar eens zijn. En uiteraard is het opbouwen van een dossier rondom iemands functioneren altijd handig om een eventuele procedure sneller af te ronden.

Contract voor bepaalde tijd

Een contract dat vaak wordt gegeven voorafgaand aan een contract voor onbepaalde tijd. De opzegtermijn (vanuit de werknemer) is in dit contract maximaal één maand. Werkgevers hebben een aanzegtermijn. Dat betekent dat je – mocht je afscheid van iemand willen nemen-  je één maand voordat het contract verloopt, moet aanzeggen. Een tijdelijk contract gaat automatisch over in een vast contract in twee gevallen:

  1. als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen.
  2. of als een werknemer al langer dan 2 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad.

Deze laatste regel geldt sinds 1 juli 2015. In uw cao kunnen afwijkende regels staan. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Nul uren contract

Wordt ook wel een oproepcontract genoemd. Vaak gebruikt om een student die bijvoorbeeld  16-20 uur wil werken, maar in de tentamenweken minder wil werken. Ook wordt een nul uren contract vaak toegepast in de horeca en bij seizoensgebonden werk. Aangezien het een nul uren contract is zit er geen opzegtermijn in. Besluit je niet verder te gaan met elkaar? Dan roep je iemand eenvoudigweg niet meer op. Overigens hoor je over de gewerkte uren ook vakantiegeld uit te betalen. Gewoon 8% of wat de CAO voorschrijft. En ook vakantiedagen bouwt iemand met een nul uren contract gewoon op. Wil je meer weten over het nul uren contract? In onze kennisbank is een uitgebreid artikel geschreven over het nul uren contract.

De modelovereenkomst

Deze overeenkomst gebruik je sinds 1 mei als je een freelancer of ZZP’er in huurt. Uiteraard kan dat ook een ondernemende student zijn. Steeds meer ondernemende studenten hebben tegenwoordig een (eigen) onderneming. En soms is het misschien goedkoper om zo iemand een factuur te laten sturen dan in dienst te nemen.

Lees ook: alles over de modelovereenkomst: Risicovol of waterdichte oplossing?

Het stagecontract

Misschien een vreemde eend in de bijt. Maar we nemen ‘m toch even mee. Via een stage overeenkomst maak je afspraken die je maakt met een stagiair vastlegt. Wordt uiteraard vaak gebruikt voor als je scholieren en stagiaires in dienst neemt. De gemiddelde stagevergoeding varieren van 227 euro per maand (voor een Mbo fulltime stage (36-40 uur per week)) tot een bedrag dat kan varieren van 227 euro tot 454 euro per maand voor een full-time Hbo of WO student (Bron: stageplaza).

Arbeidsovereenkomst opstellen

Zelf een arbeidsovereenkomst opstellen? Klik op onderstaande contracten om deze digitale contracten te kopen voor slechts €49,- (m.u.v. het stagecontract). De documenten zijn 100% rechtsgeldig en getoetst door ons netwerk van advocaten.

Vragen?

Met deze top 5 contracten is je kennis hopelijk weer up-to-date. Al deze overeenkomsten stel je als werkgever tegenwoordig handig, 100% juridisch sluitend en digitaal op. Heb je vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met onze Senior jurist (met ervaring als bedrijfsadvocaat) : Diederick Cardon.

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.