“Hoe kom ik snel aan een goede jurist?” Het is de vraag die een ondernemer zich vaak pas stelt als hij problemen aan ziet komen. Voorkomen was misschien beter geweest dan genezen, maar zo werkt het nu eenmaal vaak niet in ondernemersland. Daarom lees je hier hoe je in noodsituaties toch snel een goede jurist vindt. En hoe je slimme afspraken maakt.

Begin bij het begin…heb jij überhaupt een (te dure) jurist nodig?

Laten we beginnen bij het begin. Eerlijk is eerlijk. De kans is heel groot dat je als (startende) ondernemer voorlopig geen jurist nodig hebt. Twee derde van de ondernemers en – zeker de ZZP’ers onder ons – hebben überhauptnooit een jurist nodig. De belangrijkste risico’s dek je namelijk bijna voor niets en simpelweg af met 4 dingen:

  1. AV – Algemene voorwaarden
  2. WA – een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (af te sluiten via internet of tussenpersoon)
  3. BA – een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (vaak van toepassing op adviserende beroepen)
  4. MO – een modelovereenkomst van opdracht (van toepassing als je ZZP’er bent of ze inhuurt) haal je bij de Belastingdienst of een partij die ze digitaal aanbiedt

Met deze 4 heb je dus het gros van risico’s afgedekt en kun je betrekkelijk veilig ondernemen.

Wel een jurist nodig? Het gevaar van onbewust Googlen

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je wel een jurist of advocaat nodig hebt. Omdat iemand jou aansprakelijk stelt. Of omdat je de algemene voorwaarden eens wil laten checken. Waar begin je dan? Zoeken in Google zou je denken. Wij deden dat ook… en hieronder het trieste resultaat van de treffers.

google_resultaten

Over het algemeen geen sites waar je direct het gevoel krijgt dat je met serieuze juridische partijen te maken hebt. Schreeuwerige vergelijkingssites die je oproepen om offertes aan te vragen en advocaten en juristen met elkaar te vergelijken. Achtergrond van deze – soms schimmige business – is dat jouw telefoon-en adresgegevens aan verschillende en dus meerdere bedrijven, ook in heel andere branches worden verkocht.

“Vergelijkingssitesverkopen jouw telefoon- en adresgegevens vaak meerdere keren door. Anders kunnen ze niet bovenaan staan in Google.”

En dat is dus eigenlijk de trieste waarheid van veel vergelijkingssites. Bovenaan staan in Google kost hen veel geld. Dat kunnen ze vaak alleen doen als ze jouw gegevens meerdere keren doorverkopen. In eerste instantie aan meerdere juridische aanbieders. En vaak een jaar later – afhankelijk van de data die ze van je hebben vastgelegd nogmaals. Veel ondernemers worden op deze manier onnodig lastig gevallen. En het wordt zo ook een tijdrovend traject om de juiste juridische partner te selecteren. En dat is zonde.Hieronder vind je concrete tips die je helpen bij het vinden van de juiste partij.

Stap 1 – Wat heb je nu écht nodig?Hoewel veel ondernemers met een goede intentie naar een jurist zoeken, is het onverstandig daar een doel op zich van te maken. In zo’n 85 % van de gevallen draait juridisch werk uit op een contract of een overeenkomst die ook nog eens voor 90% standaard is.

Heb je het namelijk over het vooraf afdekken van een risico? Dan kom je uit op bijvoorbeeld een overeenkomst met een leverancier of dehuurovereenkomst van een pand.Mocht het onverhoopt toch mis gaan, zullen brieven geschreven moeten worden:denk aan aanmaningen, het opbouwen van een dossier en het schriftelijk opzeggen van contracten.

Zo zie je : Vooraf risico’s afdekken? Achteraf repareren? Vaak komt het neer op een modelovereenkomst, voorbeeldcontract of -brief. Bedenkt voor jezelf:“Wat heb ik nodig?”.Als je twijfelt of dat het geval is, mag je het ons altijd even vragen en geven we je gewoon gratis antwoord. Stap 2 – Welke model kies je?Met het antwoord op de bovenstaande vragen kun je gericht gaan zoeken. De opties die je dan hebt, zetten we hieronder uiteen.

2a – Het standaardwerkIs er voor jouw probleem een juridische brief, contract of modelovereenkomst nodig? Dan is de kans groot dat je zelf een contract op kunt stellen. Niet door zomaar iets gratis te downloaden van internet. Want dan weet je niet of het document up-to-date is. Bovendien kom je misschien in de verleiding wat te veranderen waarvan je de gevolgen niet overziet. In dat geval kun je beter een partij zoeken die voor een paar tientjes online contracten, juridische teksten en voorbeeldovereenkomsten aanbiedt:

    • waarvan de kwaliteit als een paal boven water staat (bijvoorbeeld omdat ze door advocaten up- to-date worden gehouden)
    • waar je hulp krijgt bij het opstellen en verwerken van die contracten die je in gelegenheid stelt zo’n contract digitaal te ondertekenen en op te slaan

Vaak bieden dat soort partijen ondersteuning bij het invullen van die contracten aan die in 90% van de gevallen prima voldoet.

2b – Het maatwerkIndien het voor jou volkomen duidelijk is dat je een jurist nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je een zaak moet aanspannen waarbij gepleit moet worden in een rechtbank. Dan is het natuurlijk anders. Realiteit is echter dat dit maar voor een zeer beperkt aantal ondernemers voorkomt. En dit is vaak een logisch gevolg van oplossing 1: ‘Het standaardwerk’.Stap 3 – Welke afspraken maak je?In veel gevallen zul je dus goed vooruit kunnen met standaardcontracten en -overeenkomsten. Maar ben je toch aangewezen op een jurist of advocaat, bijvoorbeeld omdat er een maatwerk klus moet worden geklaard? Of omdat er gewoon veel advies nodig is. Dan zijn er globaal drie typen afspraken die je kunt maken:3a – Uren schrijvenDe meest klassieke manier van werken. Voor het kantoor in kwestie heel prettig. Immers, ieder uurtje wordt goed betaald. Voor jou als ondernemer niet direct aantrekkelijk: het is onduidelijk wat het te betalen bedrag zal zijn. Hoewel de juridische branche misschien wat conservatief is, kun ook een jurist natuurlijk best challengen en het verhaal omdraaien. Vraag gewoon wat hij in 10 of 20 uur denkt te kunnen doen. Maak daarna de balans op en besluit of je in de volgende 10 of 20 uur wil investeren. Een soort sim-only principe wat jullie beiden scherp houdt.

“Uren schrijven, hoeft geen blanco cheque te zijn. Je kunt het ook beschouwen als ‘sim-only’ bij het bellen. Alleen opwaarderen wanneer je tevreden bent.”

3b – Fixed FeeSommige klussen zijn best tegen een vooraf vastgesteld tarief op te pakken. Steeds meer advocaten en juristenkantoren gaan hiertoe over. Enerzijds omdat technologie hen in staat stelt goedkoper te werken. Anderzijds wordt dit van hen – onder andere door vergelijkingsites en online marktplaatsen steeds meer gevraagd. Als je geen vast tarief kunt afgeven voor standaardklussen, doe je niet mee in de prijsvergelijking op internet. En niet meedoen in de online prijsvergelijking…tja, dan mis je wel business…3c – No cure no payEen ander model – en ook uitspraak die iedereen kent – is de populaire term ‘No Cure No Pay’. Anders gesteld: geen succes, geen factuur. Het is een model dat een beetje is komen overwaaien uit Amerika. In de Amerikaanse claimcultuur is het niet ongebruikelijk is dat er – als je een rechtszaak wint – vele miljoenen worden uitgekeerd. Advocaten pikken daar graag een graantje van mee. Ze bieden aan een zaak te doen en pakken bij de winst een percentage van de claim als beloning. Bij grote bedrijven en hele grote zaken kunnen no-pay-no-cure constructies een onderdeel uitmaken van een totale deal. In de MKB markt komt het echter weinig voor.Infografic die bovenstaande model uitlegt met key-vraag : “Eindigt waarvoor ik een jurist nodig heb in een contract?”

Je ziet het pas als je het snapt

Johan Cruijff zei al:”Je ziet het pas als je het snapt”. Met het bovenstaande artikel en de bijgaande afbeelding maken we het vinden van een oplossing voor het afdekken van jouw bedrijfsrisico’s hopelijk een stuk makkelijker en goedkoper: misschien zelfs wel gratis.Wat je er ook uithaalt een belangrijk inzicht en echte power-vraag! En dat is het geheim bij het vinden van een goeie jurist eigenlijk zit voordat je Google induikt om een jurist te zoeken. Die eerste kernvraag is dus:

“Gaat het eindigen in een contract?”

Als dat het geval is, kun je waarschijnlijk beter niet naar een jurist zoeken, maar naar een slimme en goedkope online oplossing die jou helpt dat contract zelf te maken.

Heb je naar aanleiding van dit blognog vragen? Neem gerust even contact op met één van onze mensen.