Algemene voorwaarden opstellen, een nieuwe werknemer het juiste arbeidscontract aanbieden of de wederpartij een correcte geheimhoudingsverklaring laten tekenen. Het zijn zaken waarvoor een doorgewinterde ondernemer vrij makkelijk een jurist inschakelt, want het is wel zo prettig als die overeenkomsten 100% juridisch waterdicht en up-to-date zijn. Startende ondernemers, kleinere MKB bedrijven en ZZP’ers hikken echter vaak tegen de kosten aan. Immers voor een intake, het opstellen en nalopen van een eenvoudig arbeidscontract rekent een jurist al vrij snel een paar honderd euro.

87% van de ondernemers twijfelt over inhuren jurist

Juist die paar honderd euro is voor de laatstgenoemde groepen vaak een drempel om een jurist in te huren. Zo blijkt immers uit het onderzoek dat FIRM24 onder een aantal van haar klanten deed.87% van de ondernemers twijfelt over het inhuren van een jurist. Het merendeel van hen geeft aan dat met name de prijs van de juridische dienstverlening een essentiële twijfelfactor is. Eenmaal de stap genomen om een jurist in te huren, zijn ondernemers vaak wel goed te spreken over de kwaliteit die een jurist doorgaans levert. 7 op de 10 ondernemers is achteraf tevreden tot zeer tevreden over zijn juridische ondersteuning bij het opstellen van gangbare contracten. Ook de uiteindelijke prijs wordt over het algemeen als ‘fair’ ervaren: voor goed advies is men bereid marktconform te betalen.

Zelf knippen en plakken is bewust risico nemen

Van de ondervraagde ondernemers geeft zo’n 50% aan zelf regelmatig te knippen en plakken in contracten en overeenkomsten. Met name ZZP’ers spannen daarin de kroon. Van hen geeft 82% aan algemene voorwaarden, disclaimers voor websites en ook samenwerkingsovereenkomsten van internet te halen om vervolgens zelf te bewerken tot werkbare versies van contracten. Verrassend is wel dat van de ondernemers die zelf ‘knippen en plakken’ in overeenkomsten, zo’n 68%, beseft dat zij risico lopen door op deze manier te werken. Eenzelfde soort trend geldt overigens voor het ter hand stellen van algemene voorwaarden. Die terhandstelling is feitelijk net zo belangrijk als het opstellen zelf. Maar desgevraagd zegt 12% van de ZZP’ers die de algemene voorwaarden zelf hebben opgesteld – of het nu knip-en plakwerk is of via een juridische dienstverlener – de voorwaarden uiteindelijk niet goed ter hand te stellen. Ze weten dat ze daarmee een risico lopen, maar komen er in de waan van de dag niet aan toe dit alsnog te regelen.

Helpen om verkeerde zuinigheid bij ondernemers te voorkomen

“De uitkomsten van het onderzoek zijn enerzijds niet direct verbazingwekkend. Het is natuurlijk ingebakken in de gemiddelde (Nederlandse) ondernemersgeest om op de kleintjes te letten. Het is bijzonder dat op zo iets essentieels als contracten en overeenkomsten enerzijds wordt beknibbeld, terwijl men anderzijds achteraf aangeeft op een zeer relevante manier geholpen te zijn met juridisch advies.” Aldus Diederick Cardon, als senior jurist en voormalig advocaat werkzaam bij FIRM24 en verantwoordelijk voor dit onderzoek. Op basis van deze onderzoeksresultaten hebben wij gemeend een gebaar te moeten maken naar al die ondernemers die aanhikken tegen die eerste keer juridische ondersteuning. Wij gaan ondernemers helpen die verkeerde zuinigheid te voorkomen.

Iedere ondernemer zijn eerste contract gratis!

Juist omdat we zien dat veel ondernemers achteraf een prima tarief over hebben voor goede dienstverlening, hebben we besloten iedere ondernemer het eerste contract of overeenkomst gratis te geven. “Een groot deel van juridische ondersteuning aan ZZP’ers en MKB ondernemers eindigt in een contract dat grotendeels standaard is.” Aldus Cardon, verantwoordelijk voor de juridische tak van FIRM24.com, een one-stop-shop formule voor ondernemers op gebied van online notariële, juridische en accountancy dienstverlening.

Weg met het noodverbandje en de ‘knip-en-plak-spirit

Dat de gemiddelde ondernemer zo’n contract best zelf kan (en wil) invullen, blijkt wel uit de ‘knip-en-plak spirit’ van de meeste ondernemers. Ergens is knippen en plakken ook wel een soort ondernemerschap. Je haalt iets van internet, past het een beetje aan en bent goedkoop klaar. In de praktijk gaat het niet zo snel mis, maar toch geeft zo’n 71% van de ondernemers aan zich hier niet 100% veilig bij te voelen. Het is eigenlijk een soort noodverband waarvan je niet zeker weet of het houdt.

Wij als FIRM24 spelen in op dat gedrag door zo’n juridische overeenkomst gratis digitaal aan te bieden. Ondernemers hebben de keuze uit meer dan 60 contracten en overeenkomsten die juridisch up-to-date zijn. Ze kunnen deze contracten digitaal opstellen, ondertekenen en bewaren in een digitale kluis. Eventuele gratis ondersteuning van onze juristen is tot op zekere hoogte inbegrepen. Zo hoef je niet meer afhankelijk te zijn van het noodverband. Daarnaast lopen ondernemers zo minder het risico dat ze niet-kloppende contracten in elkaar knippen en plakken.

Basale check in 80% van de gevallen afdoende

“Zo’n 80% van de klanten die ik spreek zijn goed geholpen met basale contract-check door onze juridische professionals,” aldus Cardon. Met een check heb je de garantie dat het contract juridische correct is. Voor eventuele complexe situaties doen we een aanbod voor maatwerk. Omdat dit soort situaties voortkomen uit gesprekken met klanten die hun contract al grotendeels digitaal in onze omgeving zelf hebben opgesteld, kunnen we dat scherp aanbieden. Maar nogmaals, in 8 van 10 situaties gaat het meer om een klankbordfunctie, dan dat we echt in actie moeten komen. Ondernemers – dat wil zeggen de klanten die wij spreken – kunnen met een beetje hulp best zelf een contract maken. In die zin zijn we meer een soort coach. We stellen enkele vragen en de ondernemer pakt uiteindelijk zelf – via onze online omgeving – zijn juridische uitdaging aan.Wel is het van belang dat de gebruiker binnen de gebaande paden probeert te blijven. Te veel creativiteit kan leiden tot ongeldige overeenkomsten. Dus als het lastig wordt: bel even met ons.

Meer weten? Maak gebruik van de gratis hulplijn.

Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je druk te maken over papierwerk. Het komt ook niet al te vaak voor als het goed is. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties. Je kunt altijd gratis even bellen naar +31 (0)20 30 80 675 of contact opnemen.

Lees meer over contracten