Samen ondernemen? Dat gaat natuurlijk op goed vertrouwen. Maar het is nogal wat om elkaar “carte blanche” te geven namens de zaak. Want hoe zorg je ervoor dat de ander geen (risicovolle) deals sluit waar jij het niet mee eens bent?

Alles of niets

Heb je ooit samen met iemand anders een BV opgericht? Dan is het je waarschijnlijk wel opgevallen: het is alles of niets. Oftewel: iedereen is zelfstandig of alle besluiten zijn gezamenlijk in de BV. Een limiet voor deals of bepaalde voorwaarden opstellen komen niet aan bod wanneer je een BV start. Je hebt uiteraard wel de mogelijkheid om onderling afspraken te maken. In deze afspraken kun je de beperkingen opleggen. Echter, dit zijn ‘slechts’ interne afspraken en spelregels. Daar kun je elkaar wel op aanspreken, maar daarmee kun je een aankoop niet ongedaan maken als deze al is gesloten…

De gulden middenweg

Er is een gulden middenweg waarvoor steeds meer ondernemers kiezen. Deze werkt als volgt: je kiest voor een gezamenlijke bevoegdheid om de BV te vertegenwoordigen. Vervolgens geef je elkaar een procuratie om de BV te vertegenwoordigen tot een bepaald bedrag per rechtshandeling. Een procuratie is eigenlijk een volmacht om op zelf op te treden namens de vennootschap. Dit doe je in een bestuursbesluit van de BV. Vervolgens moet je naar de KvK om dit bestuursbesluit in te schrijven in het handelsregister. Vanaf dat moment is de procuratie voor iedereen zichtbaar. Dat is belangrijk, want dan kan je het een externe partij ook aanrekenen als hij met je onbevoegde zakenpartner een contract heeft getekend. Maar wat gebeurt er als je zakenpartner toch buiten zijn boekje gaat?

Wat als je je compagnon niet (genoeg) vertrouwt?

Aaron en Luc drijven een handel in bluetooth speakers. Dat doen ze in RebelMusic B.V. Ze vertrouwen elkaar, maar niet voor de volle 100%. Daarom hebben ze elkaar tijdens de oprichting van de BV gezamenlijk bevoegd gemaakt. Luc kan geen contracten tekenen zonder de instemming van Aaron, en andersom ook niet. Dat betekent dat ze altijd alle contracten die ze sluiten gezamenlijk moeten tekenen. Nu is Luc de hele tijd op pad om voorraden op te kopen die Aaron vervolgens doorverkoopt aan detailhandelaren. Luc sluit zo iedere week een stuk of 10 contracten. Maar hij moet wel snel handelen en Aaron is niet altijd in de buurt. Aaron en Luc besluiten daarom om Luc een procuratie te geven, waarmee Luc RebelMusic B.V. mag vertegenwoordigen tot een maximum van €5.000 per rechtshandeling. Deze procuratie wordt vervolgens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Lees ook: hoe werk ik met meerdere ZZP'ers in een BV:

Met andere ZZP’ers in een BV? Zo regel je het in 5 stappen

Verkeerde deal gemaakt?

Luc ziet op een koude maandagochtend een super aanbieding voorbij komen van 10 speakers voor slechts €7.500. Luc kan deze grandioze aanbieding écht niet laten liggen en slaat toe. Eenmaal thuis denkt Luc er toch wat anders over… Hij vindt het een verkeerde productverbreding en wil van de deal af. Dat kan! Aangezien de procuratie van Luc is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan Aaron de overeenkomst voor de speakers vernietigen. Luc was namelijk niet bevoegd om een koop aan te gaan voor €7.500 namens de BV. Vernietigen doet hij door de speakers terug te sturen aan de verkoper, met een briefje erbij dat de koop wordt vernietigd. De verkoper is nu verplicht om de koopprijs terug te betalen aan RebelMusic B.V. Zo kan een impulsieve fout van Luc toch nog snel opgelost worden!

Vertrouwen is goed, maar controle is beter

Wil jij ook afspraken vastleggen in een procuratiebesluit? Voor €200,- verzorgt FIRM24 de inschrijving van een juridisch correct procuratiebesluit bij de KvK. Vanaf dan weet je zeker dat je zakenpartner zijn boekje niet te buiten gaat. Wil je iemand anders – niet een bestuurder – aanwijzen die namens de BV contracten mag tekenen? Dan kan dat ook met dit procuratiebesluit.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over een procuratiebesluit of wil je zelf een procuratiebesluit opstellen? Neem dan contact op met onze juristen en fiscalisten. Zijn staan iedere werkdag tot 19:00 uur voor jou klaar om al je vragen te beantwoorden.

Meer lezen?