14 October 2021

Eindejaarsdrukte! Ondernemers, regel zaken op tijd

BV oprichten? Houd rekening met de eindejaarsdrukte

De eindejaarsdrukte. Waar niet alleen andere branches last hebben van de eindejaarsdrukte, is dit ook steevast de drukste periode van het jaar voor ondernemend Nederland, notariskantoren en de KvK. Veel ondernemers willen op de valreep toch nog zaken regelen voor hun BV of een BV oprichten voordat het nieuwe jaar begint, wellicht herken jij jezelf hierin. Toch is het handig om deze zaken van tevoren goed te regelen, zodat jij zonder stress het nieuwe jaar in duikt.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Allereerst is december de drukste maand van het jaar voor alle notariële zaken. Dus de notarissen moeten hun tijd verdelen over alle zaken, niet alleen de BV oprichtingen.
 • Ten tweede zijn notariskantoren en de Kamer van Koophandel gesloten gedurende de kerstdagen, oudjaarsdag en op 1 januari.
 • Ten derde werken notarissen deels thuis vanwege Covid-19. Dit zorgt er simpelweg voor dat procedures zoals BV oprichtingen minder efficiënt verlopen en een langere doorlooptijd hebben.
 • Ten vierde moeten vóór 27 maart 2022 de UBO’s zijn ingeschreven voor alle bestaande BV’s, dus tot die tijd hebben notarissen en de KvK het extra druk met het UBO-register.
 • Tot slot heeft ook verandering in wetgeving impact op de drukte bij notarissen. Denk hierbij aan de veranderingen in fiscale wetgeving die met Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Deze wetten worden vaak echter pas vanaf oktober behandeld in het parlement, waardoor ondernemers erg laat naar de notaris gaan om zaken te regelen voor hun bedrijf.

Gevolgen van de eindejaarsdrukte

De welbekende eindejaarsdrukte bij de notarissen in combinatie met bovenstaande factoren brengen de volgende (mogelijke) gevolgen met zich mee:

 • Langere doorlooptijd bij de Kamer van Koophandel voor het ontvangen van een KvK nummer.
 • Aanvragen in (mid) december kunnen enkel middels hogere ‘spoed’ tarieven voor 31-12 worden opgepakt.
 • Door achterstand van december zullen aanvragen uit begin januari pas later (mid) januari kunnen worden opgepakt.
 • Ga je een eenmanszaak of VOF geruisloos inbrengen en wil je dat de akte wordt gepasseerd voor 31-12? Dan dien je minimaal 6 weken van te voren de (i) aanvraag voltooid te hebben en (ii) alle fiscale stukken te hebben aangeleverd. Bij latere aanvragen bestaat de kans dat dit enkel via een spoedopdracht kan.

Wat kan je nu al doen?

Weet je nu al dat je voor het einde van het jaar of begin januari een BV wilt oprichten? Bespaar jezelf en de notaris onnodige stress door het op tijd te regelen.

 • xWacht niet tot eind november of begin december voor het aanvragen van de BV
 • ✓Voltooi in oktober of begin november om teleurstelling of spoedtarieven te voorkomen

Kortom, Firm24 en haar notaris netwerk staat voor je klaar en we helpen je graag! Twijfel je nog en wil je even sparren met onze BV-specialist? Plan dan een gratis BV-check gesprek in via deze link.

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24
Gepubliceerd op 14 October 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een rechtspecialist
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00