Alles wat jij moet weten om van 2020 een fiscaal top jaar te maken

fiscale tips 2020

Het jaar 2020 is alweer bijna in zicht. Voor vele ondernemers betekent dit nog even gas geven de laatste maand om 2019 met een mooi resultaat af te sluiten. Naast het harde werken voor je onderneming is het ook fijn om gebruik te kunnen maken van alle fiscale mogelijkheden. Dit kan net die extra bonus zijn voor onder de streep. Speciaal voor jou hebben we alle handige tips op een rijtje gezet zodat je zelf nog even kan focussen op de eindsprint.

Eindejaarstips

Kleine ondernemingsregeling (KOR)

Per 1 januari 2020 wordt de kleine ondernemingsregeling voor de BTW aangepast. Bij een jaarlijkse omzet onder de €20.000 kun je kiezen voor een vrijstelling voor de BTW. Voor de nieuwe KOR kunnen ook rechtspersonen zoals BV’s zich aanmelden. Let op de deadline voor het aanmelden geldig was tot 20 november 2019 om per 1 januari 2020 te starten.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Heb je afgelopen jaar tussen de € 2.300 en € 318.499 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming? Dan benut je de KIA optimaal. Hiermee krijg je een belastingkorting op de investeringen. Zit je net onder de € 2.300, investeer dan nog even die extra euro’s om 28% investeringsaftrek te krijgen op de investering

Lease een elektrische auto

Twijfel je nog over het leasen van een elektrische auto? Wacht dan niet tot 2020. Het is nog wel fiscaal voordelig om een elektrische auto te leasen maar dat wordt een stukje minder. Op dit moment geldt er nog een lage bijtelling van 4% voor auto’s met een waarde tot € 50.000. Daarboven geldt een bijtelling van 22% (voor dat gedeelte). Vanaf 2020 gaat de bijtelling omhoog naar 8% tot een bedrag van € 48.000. Na 2020 zal dit verder stijgen.

Neem een lijfrente- of bankspaarstorting

Wanneer je een bankspaar-premiestorting wilt doen en deze wilt aftrekken van je inkomstenbelasting voor 2019, let dan op de ontvangstdatum van de betaling. De betaling moet uiterlijk ontvangen zijn op 31 december 2019 bij de ontvanger, dus niet pas verzonden!

Geef een gift

Je kunt jouw gift fiscaal trekken de gemaakte winst. Dit bedrag is gemaximaliseerd tot 50% van de winst van dit jaar. Betreft de ontvangende ANBI ook tevens een culturele instelling dan wordt de aftrekbaarheid nog eens extra verhoogd. Je kunt dan 150% aftrekken (de verhoging van 50% heeft een maximum van € 2.500).

Doe een schenking

Je kunt voordelig een belastingvrije schenking doen welke aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant druk je jouw vermogen (box 3) en aan de andere kant betalen jouw erfgenamen later minder erfenisbelasting omdat je nu al schenkt. Schenk vooral een een meerderjarige kind want zijn of haar vermogen wordt niet bij de jouwe meer opgeteld (wat bij minderjarige kinderen wel het geval is). In 2019 is het bedrag € 5.428 dat je onbelast mag schenken aan je kind.

Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar kun je daarnaast gebruik maken van een eenmalige verhoogde vrijstelling tot een bedrag van € 26.040. Heeft je kind een dure studie dan kan dit zelfs worden opgehoogd naar € 54.246. Koopt je kind een eigen woning dan mag er gebruikt worden gemaakt van een onbelaste schenking tot €102.010. Let op, deze drie verhoogde schenking zijn eenmalig en niet cumulatief.

Ga groen beleggen

Speciaal bij groene beleggingen krijg je extra fiscaal voordeel als stimulans. Wordt de belegging aangemerkt als ‘aangewezen belegging’ dan ontvang je een vrijstelling van € 58.540. Je betaalt enkel belasting over het bedrag boven deze waarde. Heb je een fiscale partner? Dan loopt de vrijstelling op tot € 117.080. Naast deze vrijstelling ontvang je ook 0.7% extra heffingskorting van het bedrag van de vrijstelling. Kortom, met groen beleggen kan je box 3 belasting behoorlijk gedrukt worden.

Trek je kosten nog af in 2019

Vanaf 2020 wordt het maximale tarief voor fiscale aftrekposten verlaagd. Hierdoor kun je vanaf 2020 niet meer kosten aftrekken tegen maximaal de hoogste schijf maar tegen 46%. Het kan dus voordelig zijn om bepaalde kosten nog in 2019 te maken wanneer je de hoogste schijf aantikt. Dit geldt o.a. voor de volgende aftrekposten:

Particulier

 • Hypotheekrenteaftrek
 • Alimentatie
 • Specifieke zorgkosten
 • Weekenduitgaven voor gehandicapten
 • Het inkopen van eigen aandelen is eenvoudiger geworden.
 • Scholingsuitgaven
 • Giftenaftrek

Ondernemer

 • Ondernemersaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Terbeschikkingstellingsvrijstelling

Doe een dividenduitkering in 2019

Vanaf 2020 wordt de box 2 belasting (minimaal 5% aandelen) stapsgewijs verhoogd. In 2020 zal het tarief stijgen van 25% naar 26,25% en daarna naar 26.9%. Wanneer je van plan bent om dividenduitkering te laten plaatsvinden dan het aantrekkelijker zijn om niet te wachten tot 2020 maar deze nog voor het einde van het jaar te regelen.

Liquideer je BV in 2019

Een BV die je niet meer gebruikt kost tijd en geld. Zorg er dus voor dat je die voor 31 december 2019 opheft. Vanaf 2020 worden de regels namelijk aangescherpt, waardoor je meer papierwerk en boekhoudkosten moet maken om van een in onbruik geraakte BV af te geraken. Begin 2020 dus goed en met een schone lei door nu alvast je BV op te heffen.

Mogelijkheden voor pensioen in eigen beheer

Heb je nog een pensioen in eigen beheer dan heb je uiterlijk tot 31-12-2019 om een keuze te maken. Daarna is het niet meer mogelijk om te kiezen. Je kunt namelijk het pensioen in eigen beheer niet verder meer opbouwen.

De mogelijkheden zijn:

 • Het in verleden opgebouwde pensioen in stand houden en afwikkelen zoals toentertijd is vastgelegd
 • Omzetten naar een oudedags verplichting
 • Afkopen van het pensioen

Fiscale eenheid verbreken of aangaan

Wil je per 01-01-2020 een fiscale eenheid verbreken dan dien je voor het eind van 2019 een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Wil je juist een fiscale eenheid aangaan per 01-01-2020 dan heb je tot eind maart 2020 de mogelijkheid om deze aan te vragen. Dit kan namelijk met fiscaal terugwerkende kracht tot maximaal 3 maanden.

Bespaar via de werkkostenregeling

Ieder jaar kun je via de werkkostenregeling 1.2% van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen aan jouw werknemers (waaronder ook jijzelf als DGA). Hiervan kun je een leuk extra’tje geven. Bij een salaris van €48.000 is dat toch ruim €500 aan belastingbesparing!.

Veranderingen in 2020

(Digitale) post belastingdienst

Per 2020 wordt de wet aangepast zodat je zelf kunt kiezen op welke manier de Belastingdienst met je communiceert. Dat kan per post of digitaal.

Verruiming werkkostenregeling

De werkkostenregeling wordt verhoogd van 1,2% naar 1,7% bij een maximaal bedrag van €400.000 aan fiscaal loon. Daarboven is het tarief van 1,2% geldig.

Eigen producten onderneming

Als werknemer mag je 20% korting krijgen op producten uit het bedrijf met een maximum van €500 per jaar. Let op, dit is inclusief BTW.

Verhoging motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting gaat per 2020 omhoog. Het precieze bedrag scheelt per voertuig maar alle voertuigen gaan meer betalen.

Verandering vennootschapsbelasting

De geplande verlaging voor de vennootschapsbelasting (hoog tarief) gaat niet door. Vanaf 2021 gaat het tarief wel omlaag naar 21,7. Het lage tarief wordt wel afgebouwd naar 16,5% in 2020 en 15% in 2021.

Vervallen korting vennootschapsbelasting

Vanaf 2021 vervalt de korting voor het vervroegd ineens betalen van de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting. Ondernemers die er nu voor kiezen om de vennootschapsbelasting in een keer te betalen krijgen tot wel 4% korting op 50% van de te betalen aanslag. Vanaf 2021 geld deze betalingskorting niet meer.

Onbelaste vergoeding VOG

De vergoeding van een VOG is t/m 2019 enkel onbelast goed binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Vanaf 2020 valt deze in de gerichte vrijstelling waardoor deze altijd onbelast is

Fiets van de zaak

De overheid wilt werknemers stimuleren om meer te fietsen en heeft daarvoor ook een nieuwe regeling bedacht. De regeling voor een ‘fiets van de zaak’ gaat in per 1 januari 2020 en de bijtelling bedraagt slechts 7%. Dit betekent dat je als werknemer 7% van de adviesprijs van de fiets optelt bij je bruto inkomen, daar wordt vervolgens belasting over geheven. Je baas betaalt de rest waardoor het financieel een aantrekkelijke regeling kan zijn.

Eenvoudiger WBSO

Het aanvragen en het toekennen van een WBSO regeling wordt minder bureaucratisch waardoor het sneller en eenvoudiger zal moeten verlopen. De overheid wilt deze belangrijke subsidieregeling aantrekkelijker maken voor MKB Nederland. De WBSO is bedoeld om de werkgeverslasten te verminderen om een korting te geven op de loonheffing van werknemers die zich bezighouden met de R en D.

Makkelijker groene subsidies MKB

Er komt een subsidiepot van 100 miljoen euro voor het MKB om te investeren in energiebesparende maatregelen. Alle MKB's kunnen hun aanvragen indienen bij de overheid om aanspraak te maken op de subsidie. Veel van deze bedrijven zijn vallen nu tussen wal en schip omdat veel subsidies nu terecht komen bij grote bedrijven of particulieren. Met deze regeling hoopt het kabinet de slager, groenteboer en en andere kleine bedrijven te helpen met de transitie naar duurzame energie. De hoogte van de subsidie hangt af van de omvang van de aanvraag. MKB'ers kunnen de subsidie op deze manier als aftrekpost gebruiken..

Conclusie

Er gaan weer een hoop dingen veranderen in 2020. We hopen dat je je als ondernemer zo goed mogelijk kan voorbereiden op het nieuwe jaar na het lezen van dit artikel.

Heb je naar aanleiding van deze fiscale tips nog vragen?

Vanaf €99 ex btw kun je 30 minuten sparren met de fiscalist over jouw vraagstukken. Klik hieronder om het intakegesprek aan te vragen.

Adviesgesprek
coen_bf366ce48e
Coen Santhagens linkedin
Coen Santhagens is operationeel verantwoordelijk bij FIRM24. Daarnaast schrijf hij graag artikelen m.b.t. ondernemen.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 21 november 2019

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00