Opstellen en deponeren van de jaarrekening bij de KvK (2023)

Jaarrekening opstellen
Gepubliceerd op 3 februari 2022

Is de administratie 2022 van je onderneming al compleet? Dan kun je je jaarrekening voor dat jaar ook opstellen. In deze jaarrekening leg je financiële verantwoording af namens je BV. Met het deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel komt de financiële informatie van je onderneming namelijk beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Indien je verplicht bent een jaarrekening te deponeren, moet dit binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar gebeuren.

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel verslag van je onderneming. Deze bestaat uit drie onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting op beide overzichten. De jaarrekening wordt digitaal gedeponeerd met SBR: Standard Business Reporting. Het onjuist categoriseren van allerhande kosten is een veelgemaakte fout in een administratie, dit kan veel tijd kosten achteraf. Niet iedereen hoeft een jaarrekening te deponeren. Onder andere BV’s en NV’s moeten dit wel, maar eenmanszaken niet.

Informatiebron voor wie?

De Nederlandse wet- en regelgeving eist dat op basis van een jaarrekening een verantwoord oordeel over een onderneming moet kunnen worden gevormd. In de eerste plaats is dit voor jezelf. Maar dit is ook interessant voor bijvoorbeeld financierders, crediteuren, investeerders, verzekeraars, aandeelhouders en natuurlijk de Belastingdienst.

Termijnen

Voor de BV gelden de volgende regels voor het deponeren van de jaarrekening:

  • Het bestuur stelt binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar de jaarrekening op en legt deze voor aan de aandeelhouders (31 mei).
  • Deze verlenen het bestuur vervolgens maximaal 5 maanden uitstel voor het opstellen in geval van bijzondere omstandigheden (31 oktober).
  • Na maximaal 10 maanden (5 + 5) hebben de aandeelhouders vervolgens weer 2 maanden de tijd voor het vaststellen van de jaarrekening (31 december).
  • Is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dan is de uiterste deponeerdatum 7 maanden (5 maanden + 2 maanden + 8 dagen) en bij maximaal uitstel bedraagt dit 12 maanden (5 + 5 + 2).
  • Een vastgestelde jaarrekening moet altijd binnen 8 dagen worden gedeponeerd bij de KvK en wordt daarmee openbaar gemaakt.
documenten

Firm24

Het opstellen van een jaarrekening kan een tijdrovende klus zijn. Wil je het opstellen van je jaarrekening liever uitbesteden aan een fiscalist of accountant? Plan dan hier een gratis check gesprek met ons in! Wij werken met speciaal geselecteerde accountants samen die je voor een scherp tarief volledig kunnen ontzorgen.

** Dit artikel is geüpdatet op 30 mei 2023.

Mai Hoenjet linkedin
Mai is Associate Lawyer bij Allen & Overy Nederland. Vroeger schreef ze artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00