De jaarrekening deponeren, hoe zat het ook alweer?

Het einde van 2022 is alweer in zicht. Met hopelijk een mooi jaar achter de rug kan je gaan nadenken over het opstellen van de jaarrekening. Vroeger moest je de jaarrekening nog altijd fysiek naar de Kamer van Koophandel op de post doen. Gelukkig kan je het tegenwoordig allemaal online regelen. Een stuk minder moeite dan eerste dus, maar zeker niet minder belangrijk! Daarom even een heads up vanuit Firm24, hoe moest het ook alweer en waar moet je op letten? Je leest het in deze blog allemaal!
Publicatie van financiële gesteldheid
Je bent vaak lang bezig met het opstellen en deponeren van de jaarrekening. Maar wat doe je dan nou eigenlijk precies? In de jaarrekening staat allerlei belangrijke informatie over de financiële gezondheid van jouw onderneming. De belangrijkste twee onderdelen zijn je winst- en verliesrekening en je balans. Hieruit kan je opmaken of je daadwerkelijk geld verdient met wat je doet en hoeveel geld je beschikbaar hebt op de korte- en langetermijn.
Het is voor jezelf als bestuurder handig om inzicht te hebben in deze gegevens. Maar soms is het nog belangrijker voor anderen, zoals aandeelhouders of crediteuren. Daarom deponeer je de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel (KVK). Hiermee maak je de financiële gesteldheid van je onderneming beschikbaar voor iedereen die daar geïnteresseerd in is. Ze kunnen deze simpelweg opvragen bij de KVK.
Verplicht?
Het is voor alle Nederlandse BV’s verplicht om hun jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de KVK. Ook als je net je BV bent gestart en je nog geen winst maakt is dit verplicht voor jou. Hierop zijn enkele uitzonderingen voor een pensioen- of stamrecht-BV als deze niet het oogmerk hebben om winst te maken en ze in de categorie klein of micro vallen.
Termijnen voor het deponeren
Daarnaast is het ook verplicht gesteld welke termijnen rechtspersonen moeten aanhouden bij het vaststellen en deponeren van de jaarrekening. Voor de BV geldt het volgende:
- Na afloop van het boekjaar moet het bestuur de jaarrekening binnen 5 maanden opmaken en voorleggen aan de aandeelhouders (uiterlijke deadline 31 mei).
- De aandeelhouders mogen het bestuur maximaal 5 maanden uitstel verlenen in het geval van bijzondere omstandigheden (uiterlijke deadline 31 oktober).
- Vervolgens hebben de aandeelhouders 2 maanden de tijd voor het vaststellen van de jaarrekening (uiterlijke deadline 31 december). Let wel op! De wet heeft als uitgangspunt dat deze termijn vervalt als alle aandeelhouders ook bestuurders van de BV zijn. Op het moment dat alle bestuurders en commissarissen de jaarrekening dan ondertekend hebben, is die ook automatisch vastgesteld.
- Uiterlijk 8 dagen na het vaststellen van de jaarrekening moet de jaarrekening bij de KVK gedeponeerd worden. Is de jaarrekening niet op tijd vastgesteld? Dan dient er een voorlopige jaarrekening gedeponeerd te worden.
Gevolgen niet tijdig of niet goed deponeren jaarrekening
Het niet tijdig of niet goed deponeren van de jaarrekening kan grote gevolgen hebben. Ten eerste wordt het gezien als een economisch delict. Dit houdt in dat het Openbaar Ministerie je een geldboete kan opleggen of zelfs naar de rechter kan stappen. Daarbovenop komt dat het direct wordt gezien als wanbestuur. Bij wanbestuur zal jij persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schulden bij een faillissement. Zorg er dus voor dat je geen fouten maakt bij het deponeren van de jaarrekening!
Hoe deponeer je een jaarrekening?
Het deponeren van een jaarrekening gaat tegenwoordig heel eenvoudig. Via de online service Zelf Deponeren Jaarrekening deponeer een jaarrekening met een paar drukken op de knop direct elektronisch bij de KVK.
Regel nu het opstellen van jouw jaarrekening!
Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.
Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.
