Bijna elke ondernemer heeft een website. Van een enkele informatiepagina tot een complete webwinkel. Bij een website is de conversieratio een van de belangrijkste meetpunten voor succes. Hoeveel website bezoekers gaan over tot een bepaalde actie. 5 tips om je conversie te verhogen:

Definieer je doelgroep

Het is belangrijk dat je weet waar je doelgroep behoefte aan heeft en dat je daar met je product/dienst op in speelt. Spreek daarom regelmatig met je doelgroep, zodat je achter zoveel mogelijk waardevolle inzichten komt. Denk voornamelijk uit het oogpunt van de klant, hierdoor zullen zij zich eerder aangesproken voelen en sneller overgaan tot aankoop.

Bepaal jouw ‘unique selling point’

Hoe specifieker, hoe beter. Wat maakt jou onderscheidend ten opzichte van de concurrentie. Wees origineel en denk eens aan iets anders dan bijvoorbeeld prijs en kwaliteit. Creëer hierbij je eigen USP en ga niet op zoek naar een bestaande, biedt een toegevoegde waarde aan jouw klant. Een goede USP vorm je door de behoefte van de klant naast jouw kwaliteiten te leggen.

Zorg voor een optimale gebruikerservaring

Zorg dat de klant direct tot zijn/haar doel kan komen en zo min mogelijk obstakels ervaart. Een goede gebruikerservaring zorgt ervoor dat nieuwe klanten ook daadwerkelijk terugkerende klanten worden. Een goed design zorgt er niet alleen voor dat gebruikers gemakkelijk hun taken kunnen uitvoeren maar ook voor de vindbaarheid en indexeerbaarheid in Google. Dit komt uiteindelijk de conversie ook ten goede.

Focus op organische vindbaarheid

Het kanaal waarbij via organische zoekresultaten bezoekers op de website binnenkomen. Bij SEO heb je veel kans om een maximaal resultaat te behalen omdat er geen kosten zijn per klik zoals bij AdWords. Begin met een duidelijke zoekwoordanalyse en zorg dat hier de juiste landingspagina’s voor worden aangemaakt. Verplaats je in de doelgroep en denk goed na wat de informatiebehoefte van de doelgroep is. Nadat je een lijst hebt met relevante keywords check je deze in de Google Keyword Planner in Adwords. Hier voer je de woorden en synoniemen in om te kijken of er daadwerkelijk zoekvolume op de keywords zit. Tot slot moet je zorgen voor een unieke page title en meta descriptions om potentiële klanten te overtuigen, je site te bezoeken.

Hanteer conversie optimalisatie tools

Er zijn verschillende tools om je website mee te testen, visual website optimizer en optimizely zijn de meest gebruikte A/B testing tools in Nederland. A/B testen is een onderzoeksmethode voor het vergelijken van twee variaties, door een doel in te stellen wordt bepaald welke variatie het beste is. Blijf altijd zoeken naar potentiële verbeterpunten die getest kunnen worden op de website. Deze vind je bijvoorbeeld door de tool Hotjar of Google Analytics. Elementen die getest kunnen worden zijn bijvoorbeeld: call to actions, copy, afbeeldingen, reviews of logo’s. Let wel op dat je een element per keer test, zodat je een goede conclusie kan trekken.