Switch Language

80% zakelijk dienstverleners loopt juridische risico’s

80% zakelijk dienstverleners loopt juridische risico’s

by Rick Schmitz, september 7, 2015

Ruim 80% van de zakelijke dienstverleners sluit contracten die niet voldoen aan de huidige wet- en regelgeving.
FIRM24 heeft onder haar 5000 klanten onderzoek gedaan naar de juridische stand van zaken onder zakelijke dienstverleners. Veel onnodige risico’s met vergaande financiele gevolgen die de meeste ondernemer niet als risico ervaren. Tot het te laat is.

Het is zeker niet de favoriete hobby van ondernemers. De deal is rond, het nieuwe personeelslid kan starten of de nieuwe website kan live. Ondernemen moet snel en vooral praktisch. Maar als het een keer verkeerd gaat dan leidt dit tot enorme juridische kosten.

Het is met name op het gebied van de algemene voorwaarden en de arbeidsovereenkomsten waar wij risico’s zien. Dit komt door het hoge copy-paste gehalte. Ondernemers kijken graag hoe hun concurrent het heeft geregeld met de disclaimer of algemene voorwaarden. Immers, beter goed gejat dan slecht bedacht, luidt het al-oude gezegde. Maar of je concurrent zijn juridische zaakjes wel goed op orde heeft, is vaak moeilijk in te schatten.

Veel copy-paste in algemene voorwaarden

Judith Schröder, advocaat ondernemingsrecht bij Hekkelman advocaten ziet dat ondernemers vaak maar wat bij elkaar copy-pasten. En vervolgens vergeten ze de voorwaarden nog te deponeren ook. Dat is vragen om problemen. Een ondernemer loopt hiermee een aanzienlijke kans dat zijn algemene voorwaarden niet van toepassing worden verklaard als het mis gaat.

Arbeidsrecht conflicten zijn de hoogste kostenpost voor de kleinere ondernemer

Ton Hendrik, advocaat arbeidsrecht. “De nieuwe Wet Werk en Zekerheid is voor veel zakelijke dienstverleners een tikkende tijdbom”. Als je geen idee hebt dat er tegenwoordig een aanzegtermijn geldt, een proeftijd bij korte contracten niet langer dan 1 maand mag zijn en de regels rondom opvolgende tijdelijke arbeidscontracten zijn gewijzigd, dan loop je grote personeelsrisico’s.

Een bedrijf heeft ongeveer 5 juridische momenten per jaar aldus Justus Tomson van FIRM24. De kosten voor zo’n juridisch moment kunnen beperkt zijn van een paar tientjes voor een juridische vraag tot vele duizenden euro’s als je een gang naar de rechter moet maken.

In de meeste gevallen ontstaan deze risico’s doordat ondernemers hun juridische deadlines missen. Een arbeidscontract dat niet tijdig wordt verlengd of wordt opgezegd, is meer regel dan uitzondering. De meeste ondernemers komen er wel uit met hun (ex)personeel, maar er hoeft er maar één zijn advocaat of rechtsbijstandverzekering te bellen en een gemakkelijk te voorkomen probleem is uitgelopen op een juridisch conflict.

De oplossing: Legal Management

Om te voorkomen dat je uberhaupt deze risico’s loopt hebben wij een nieuw product gelanceerd.

Legal management is voor ondernemers die geen zin hebben om zich druk te maken over de juiste contracten, over het tijdig opzeggen of verlengen van een overeenkomst én die digitaal gemak willen.
Voor een vast maandelijks bedrag van €30 euro heb je je eigen digitale bedrijfsjurist die al deze zaken voor jou regelt! Zo wordt je gewaarschuwd als één van je contracten afloopt, kan je eenvoudig met-een-druk-op-de-knop een contract verlengen of beëindigen en je contracten zijn altijd up-to-date.

Dat betekent geen juridische conflicten meer en dus geen hoge juridische kosten!

Legal scan ter waarde van € 500,- gratis

Wil je weten hoeveel risico jouw bedrijf loopt? Doe dan de legal scan van FIRM24. Op basis jouw antwoorden op onze vragen wordt een risico-profiel gemaakt. De vragen moeten worden beantwoord door degene die verantwoordelijk is voor de juridische zaken binnen het bedrijf. Wij sturen je de vragenlijst zodra je bent aangemeld bij ons.

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.