Als ZZP’er maak je wellicht gebruik van de modelovereenkomst. Maar wanneer brengt dit nu WEL en GEEN risico’s met zich mee? Waarop moet je letten? En wat zijn dan die risico’s? En – niet onbelangrijk als je een risico loopt : Hoe bescherm je jezelf tegen deze risico’s? We zetten de mogelijkheden hier voor je onder elkaar en koppelen deze aan jouw mogelijk rechtsvorm en situatie.

Situatie 1 – Je onderneemt via je ‘Eenmanszaak’

Vroeger kon je gebruik maken van de VAR-verklaring. Maar sinds 1 mei is de modelovereenkomst ingevoerd. In deze overeenkomst leg je de afspraken vast tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Soms is zo’n overeenkomst helemaal niet nodig. Bijvoorbeeld als volstrekt en 100% duidelijk is dat een ZZP’er niet in loondienst is, aldus de Belastingdienst. Lijkt de uitvoering van jouw klus of opdracht wel op een dienstverband – bijvoorbeeld als je langere tijd interim bij een groot bedrijf werkt als marketeer of HR medewerker, of maar een of enkele opdrachten per jaar hebt – dan is het gebruik van een modelovereenkomst essentieel. Deze overeenkomst wordt alleen goedgekeurd door de Belastingdienst indien uit deze overeenkomst blijkt dat er GEEN sprake is van een verkapt dienstverband. Er is WEL sprake van een dienstverband indien:

Er is WEL sprake van een dienstverband indien:

  • Er sprake is van een gezagsverhouding
  • Er een persoonlijke verplichting is om de arbeid te verrichten
  •  De opdrachtgever verplicht is om loon uit te betalen

Situatie 2 – Je onderneemt vanuit je eigen BV waar je op de loonlijst staat

Door de invoering van de modelovereenkomst is een aantal ZZP’ers overgegaan naar de BV. In de BV ga je als bestuurder in loondienst bij je eigen BV. Het geld wat in de BV binnenkomt vanaf de opdrachtgever, keer je als salaris uit. Je betaalt daar loonbelasting over.

Risico op naheffing is ook met een eigen BV nog steeds reëel.

Veel gehoorde veronderstelling is dat je met een BV geen risico loopt. Dat is echter niet waar. Als de Belastingdienst beslist dat er toch sprake is van een dienstverband, zal een naheffing kunnen volgen. Je hebt echter al loonbelasting betaald (want je bent bij je eigen BV in dienst). Een eventuele correctie zal naar verwachting een stuk lager zijn. Dit geldt ook voor de boete. Je dekt dus een deel van de risico’s af, maar je bent er nog niet helemaal.

Lees ook: van een eenmanszaak naar BV?:

3 belasting-veranderingen die je niet mag missen

Een waterdichte oplossing voor twijfelgevallen – Een ZZP BV oprichten

Bij de ZZP BV richt je een BV op, waarbij de doelomschrijving het drijven van een payrollonderneming is. Je gaat vervolgens zelf in loondienst bij de BV. Je zorgt er voor dat je in deze BV voldoet aan de eisen van een dienstbetrekking, zodat deze niet meer kan ontstaan tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Dit doe je door zelf de winstrechten in de BV te houden, maar een 2/3e meerderheid van de stemrechten aan een derde te geven (bijvoorbeeld een vriend of professionele organisatie). Hoe het oprichten van een ZZP BV werkt, lees je hieronder.

Overweeg je een ZZP BV? Dan is dit je boodschappenlijst

Veel ondernemers en ZZP’ers gaan zich de komende maanden afvragen of zij hun eenmanszaak moeten omzetten in een BV. Soms om de risico’s op naheffingen te voorkomen. En soms puur vanwege de fiscale voordelen, of mogelijkheden die een BV biedt. Stel je wilt die ZZP BV oprichten? Wat heb je dan nodig? Wij hebben hier het boodschappenlijstje op een rij gezet:

Wat is nodig?Waarom is het nodig?Markt prijsPrijs FIRM24
BV oprichtenOm een ZZP BV op te kunnen richten moet je je eenmanszaak staken en een nieuwe BV oprichten+/- €1200,-+/- €700,-
AandeelhouderovereenkomstJe wilt afspraken over winstuitkeringen, aanpassing van statuten en vervreemding van aandelen vastleggen omdat een derde in je BV ook stemrechten heeft+/- €200,-+/- €99,-
Afstemmen nieuwe BV constructie met de BelastingdienstJe kan een goedkeuring halen bij de Belastingdienst. Daarmee ben je zeker dat de constructie akkoord is. Deze goedkeuring kan je delen met je (toekomstige) opdrachtgevers+/- €1000,-+/- €250,-
ArbeidsovereenkomstVastleggen dienstverband directeur+/- €99,-+/- €49,-
Verlaging DGA salarisMogelijk wil je jezelf minder dan €45.000 uitkeren. Dat moet je dan wel afstemmen met de Belastingdienst+/- €500,-+/- €50,-
Totale eenmalige kosten€2499,-€664,-
Gemiddelde besparing als je je ZZP BV regelt bij FIRM24€1835,-

Veel werk? Valt mee. Start je BV oprichten bij ons en onze fiscalisten helpen je met de rest. Doorgaans is dit binnen een paar dagen geregeld.

Meer lezen