Veel ondernemers kunnen niet genoeg krijgen van ondernemen. Bruis jij ook vaak van nieuwe ideeën en concepten? Dan overweeg je misschien ook om een eenmanszaak naast je BV te nemen. Een slimme zet of een grote fiscale blunder? Lees het onderstaande artikel en voorkom een onverwachte (fiscale) koude douche.

Benut je fiscale voordelen!

Wil je als ondernemer naast je BV een Eenmanszaak oprichten? De Belastingdienst vindt in principe prima. Je mag zelfs van alle fiscale voordelen van de BV én de eenmanszaak gebruik maken, zoals de MKB-winstvrijstelling, de Zelfstandigenaftrek en de Startersaftrek. Maar er zijn 5 valkuilen die je absoluut niet over het hoofd mag zien om ook met je tweedeonderneming succes te hebben.

  • Valkuil 1 – Niet aan je 1225 uur komen

De aftrekposten en de MKB-winstvrijstelling worden pas gegeven als je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je eenmanszaak, maximaal 70% van je opdrachten zijn van dezelfde opdrachtgever en je dient actief naar buiten te treden met je onderneming. Exact weten hoe dit zit? We hebben dit hier voor je uitgewerkt in dit artikel met een voorbeeld. Zo voorkom je dat je achteraf voor dure verrassingen komt te staan.

  • Valkuil 2 – Geen onderscheid maken tussen je 2 bedrijven

Wanneer je een BV en een eenmanszaak hebt, is het van belang een zorgvuldige scheiding te maken tussen beide bedrijven. Denk hierbij aan de naam en de werkzaamheden. Ook in het voorbeeld komt dit aan bod. Doe je dit niet? Dan wordt aangenomen dat activiteiten in jouw eenmanszaak zijn uitgevoerd in je BV. Onterecht genoten belastingvoordelen moet je dan aan de Belastingdienst terugbetalen, vermeerderd met boetes. Maak dus altijd naar de buitenwereld een duidelijke scheiding tussen beide ondernemingen. Zo voorkom je dat je achteraf geld moet terugbetalen.

  • Valkuil 3 – Niet het juiste DGA-salaris vaststellen

Een Directeur-grootaandeelhouder (DGA) moet zichzelf een marktconform DGA-salaris uitbetalen. Het DGA-salaris bedraagt minimaal €46.000,-. Stel dat je besluit om meer aandacht te besteden aan je eenmanszaak dan aan je BV? Dan gaan de inkomsten van je BV flink dalen. Maar omdat jij DGA blijft van jouw BV, heb je nog steeds een verplichting om jezelf DGA-Salaris uit te keren. Dit is een behoorlijk bedrag. Zeker gezien het feit dat je inkomsten zullen dalen omdat je er een eenmanszaak naast runt. In principe is het minimum gesteld op €46.000,-, maar de wet biedt voldoende ruimte om hiervan af te wijken. Het is ook mogelijk om van te voren afspraken te maken met de Belastingdienst over het verlagen van dit DGA-salaris.

Meer weten over het DGA-salaris?

Download hier het DGA-salaris e-book en lees onder andere hoe je het DGA-salaris kan omzeilen.

Voorblad e-book Blanco pagina Blanco pagina Blanco pagina
  • Valkuil 4 – Persoonlijk aansprakelijk worden gesteld

Het grootste verschil tussen een BV en een eenmanszaak is dat je in de eenmanszaak volledig persoonlijk aansprakelijk bent voor alle schulden. In een BV is dit anders geregeld. In de BV vallen alle schulden in het vermogen van de BV. Hierdoor ben jij onder normale omstandigheden niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Als ondernemer van een eenmanszaak is het verstandig geen langdurige en risicovolle overeenkomsten aan te gaan. Je kunt namelijk 100% privé aansprakelijk worden gesteld. Dat wil je voorkomen. Je wilt niet je huis of spaargeld op het spel zetten.

  • Valkuil 5 – Werk en privé raken uit balans

Een eigen bedrijf hebben, is leuk. En twee eigen bedrijven misschien nog wel veel leuker. Maar het vraagt soms wel veel inzet en aandacht. En dat gaat soms ook ten koste van je privé-situatie, je gezin, sport of je vrienden. Zorg daarom altijd voor voldoende vrije tijd! Zo kun je uitrusten en houd je de scherpte en focus die je nodig hebt voor het runnen van je onderneming(en).

Vanaf €9,- kan jij risico’s afdekken

In een eenmanszaak kun je nu eenmaal minder goed de risico’s afdekken dan in een BV. Gelukkig kun je wel overeenkomsten opstellen om de risico’s zo goed mogelijk te beperken. Bij FIRM24 kun je al een contract maken vanaf €9,-. Denk hierbij aan:

Vragen? Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande – nog vragen. Het zou gek zijn als je die niet zou hebben. Ondernemingsrecht is lang niet altijd duidelijk voor iedereen. Wat aannames checken of iets zeker weten? Liever eerst sparren over een eenmanszaak naast je BV? Neem dan contact op via legal@firm24.com of 020 – 3080675.

Meer lezen