Sinds 2 april is het mogelijk om bij Firm24 volledig online een eenmanszaak op te richten. Dat betekent dus dat je vanuit huis een bedrijf kunt starten, en niet meer langs hoeft bij de KVK. Sinds 2012 is het al mogelijk om via Firm24 allerlei online notariële diensten af te nemen zoals de oprichting van BV’s. Firm24 voegt hier nu nóg een dienst aan toe: het oprichten van eenmanszaken.

Stroomversnelling

Het aanbieden van de oprichting van eenmanszaken stond reeds op de planning van Firm24, maar is vanwege recente ontwikkelingen in de wereld in een stroomversnelling gekomen. Door omstandigheden is het niet meer mogelijk om een fysieke afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel, hetgeen wèl vereist is voor de oprichting van een eenmanszaak. Aangezien Firm24 recentelijk de mogelijkheid heeft gelanceerd om een BV 100% online op te richten, werden wij door veel mensen benaderd met de vraag of dit ook voor de eenmanszaak mogelijk was. Wij zijn verheugd om mede te delen dat dit vanaf deze week ook kan!

Hoe verloopt de oprichtingsprocedure?

De procedure voor de oprichting van een eenmanszaak verloopt enigszins anders dan de oprichting van een BV. Hieronder vind je de stappen die vereist zijn voor de oprichting van jouw eenmanszaak of via Firm24.

Stap 1: De online aanvraag via Firm24

Je begint met de online aanvraag. Hierin vul je de benodigde gegevens in van de oprichter van de eenmanszaak.

Let op: Zorg voor een juiste invoer van de gegevens! Na invoer kunnen gegevens niet meer kosteloos worden aangepast.

Nu meteen beginnen met oprichten van je Eenmanszaak?

Stap 2: Digitale identificatie

Als tweede stap dien je je online te identificeren. De online identificatie verloopt via ​Onfido​, een digitale ID verificatie applicatie welke voldoet aan alle GDPR vereisten. Het proces werkt als volgt. Dit is een digitale ID verificatie applicatie die tevens gebruikt wordt door Nederlandse banken om aan hun WWFT-verplichting te voldoen. Elke oprichter verricht voorts een overboeking van € 0,01 en voltooid daarmee de digitale identificatie.

Stap 3: Digitale ondertekening KvK formulier

De oprichter(s) die betrokken zijn bij de oprichting van de eenmanszaak ontvangen na de digitale identificatie per email de uitnodiging voor ondertekening van het KvK formulier. Het KvK formulier kan digitaal worden ondertekend. Na ondertekening zal de notaris de aanvraag in behandeling nemen.

Stap 4: Inschrijving Handelsregister van Kamer van Koophandel

De notaris zal de aanvraag, identificatie en KvK-formulieren controleren en onderzoek doen. Indien alles in orde is zal de notaris de eenmanszaak inschrijven in het Handelsregister. Je ontvangt per post de inschrijvingsbevestiging en het uittreksel met KvK nummer. Vanaf dan is jouw eenmanszaak opgericht en kun je een zakelijke bankrekening bij de bank openen. Na ongeveer 2 weken ontvang je van de Belastingdienst een brief met het BTW nummer.

Wat zijn de kosten voor de oprichting van een eenmanszaak?
  • De kosten voor de oprichting van de eenmanszaak inclusief werkzaamheden van de notaris bedragen €99,- exclusief BTW.

Let op! Deze kosten zijn voor notaris werkzaamheden en het gebruik van de nieuwe identificatie technologie van Firm24, waardoor identificatie in persoon niet meer nodig is. Deze kosten staan dus los van de registratiekosten van de Kamer van Koophandel.

Nadat de eenmanszaak is geregistreerd in het Handelsregister ontvang je een aparte factuur (€50,-) voor de inschrijvingskosten van de Kamer van Koophandel. Deze factuur worden enkel naar het vestigingsadres van de onderneming gestuurd en kunnen wij niet uit handen nemen.

Klaar om te starten met oprichten?