Heb je een innovatieve startup? En bouw je je bedrijf niet alleen, maar met 1 of 2 vrienden of (oud)-collega’s? Dan is voor jou de fiscale wijziging die dit jaar in werking treedt rondom het DGA-salaris van innovatieve startups mogelijk interessant. Zo interessant dat het je misschien wel 2 ton groeigeld kan opleveren. Hoe dat werkt ontdek je hier.

Extra groeigeld, speciaal voor innovatieve startups, hoe zit dat?

Ondernemen doe je vaak niet alleen. Zo is ook het geval met veel startups. Een combinatie is dat de ene ondernemer de commercie en de andere de techniek doet. Maar uiteraard zijn ook andere combinaties mogelijk. Juist voor dit soort ondernemers ligt er een kans om via deze regeling binnen zo’n 2 ton groeigeld bij elkaar te sprokkelen. Maar hoe werkt dat?

Maak account aan

Want hoe zat het ook alweer met je salaris als BV-ondernemer?

Als je ondernemer bent met een BV, ben je Directeur Grootaandeelhouder (DGA). En als DGA sta je bij je eigen BV op de loonlijst. Dat betekent dat je jezelf een minimumsalaris moet uitkeren. De regels hiervoor zijn in het leven geroepen door de Belastingdienst. Doel hierachter is voorkomen dat ondernemers onterecht te weinig belasting betalen. Hoe dat zit lees je hieronder.

Je kunt als ondernemer namelijk op 2 manieren geld uit je bedrijf halen:

  1. Je kunt jezelf salaris uitkeren, dat is oplopend belast tot 52%. Daarnaast moet je als ondernemer ook verschillende premies betalen. Denk hierbij aan bijdrage voor zorg- en sociale voorzieningen (ZVW en Sociale zekerheidsbijdrage).
  2. Je kunt jezelf dividend uitkeren. Dat wordt veel lager belast dan salaris. Dividend is per saldo belast met maar 40% belasting

Tot zover het standpunt van de Belastingdienst.

Het standpunt van veel start-up ondernemers is echter:

  • ik wil mezelf helemaal niet veel salaris geven
  • ik wil investeren in groei van mijn start-up
  • geef mij mogelijkheden om dat te doen

Er zijn dus veel start-up ondernemers die zichzelf een minimaal salaris willen geven:

  1. vanuit belastingperspectief
  2. vanuit groei en investeringsperspectief

Hoe krijg je meer groei-geld voor je start-up?

Meer groeigeld voor je start-up regel je dus door jezelf als DGA een minimaal salaris uit te keren. Daar zijn momenteel twee mogelijkheden voor:

  1. De eerste optie is de Belastingdienst een verzoek tot verlaging van het DGA-salaris sturen met daarin een prognose van de eerste periode van bijvoorbeeld een jaar waarin wordt aangegeven dat er niet voldoende vrije liquide middelen zijn om te voldoen aan het minimum DGA salaris.
  2. Bij de tweede optie meldt de ondernemer zijn BV aan als inhoudingsplichtige en doet maandelijks een nul aangifte voor de loonheffingen. Aan het einde van het kalenderjaar bekijkt hij of er niet toch nog wat meer loon uitgekeerd moet worden.

Conclusie 1 – Meer geld voor groei

De huidige opties om het DGA-salaris te verlagen hanteren het ‘Wat er niet is, kun je ook niet uitkeren’-principe. Met de versoepeling van het DGA-salaris slaan we een nieuwe weg in, namelijk ‘Wat er is, kan beter worden geïnvesteerd in groei’-principe. Welke ondernemer juicht dit niet toe?

Conclusie 2 – BV wint aan populariteit als rechtsvorm

De nadelen van een BV oprichten als rechtsvorm zitten voor veel ondernemers in de hoek van het minimale DGA salaris dat ze moeten uitkeren. Ze zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden of verwachten dat niet te kunnen. Doordat deze belemmering wegvalt, zal de BV als rechtsvorm naar verwachting aan populariteit winnen.

Conclusie 3 – Profiteren is slechts een kwestie van de juiste kennis

Regelingen worden in het leven geroepen met een bepaald doel. In dit geval (startende) ondernemers laten profiteren. Hoe je dat doet , en of je het ook terug gaat zien in je bedrijf is een kwestie van die kennis ophalen. Die kennis kun je ophalen bij een goede fiscalist of een partij die bekend is met BV oprichten. Laat het in ieder geval niet liggen omdat je het te druk hebt met andere zaken. Dat zou – zoals als in het besproken voorbeeld – ruim 2 ton aan groeigeld schelen…

Vragen?

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande artikel nog vragen over het DGA-salaris? Wil je een aanname checken of even sparren? Neem dan contact op met onze specialisten via chat, mail of telefoon.