Switch Language

Holdingconstructie voor software developers

Holdingconstructie voor software developers

by Rick Schmitz, mei 19, 2016

Samen ondernemen is super leuk. Zeker in de wereld van ontwikkeling van websites en software. Zet een aantal expertises bij elkaar en je kan de hele wereld aan. Het leven lacht je toe, maar let op; voor je het weet zit er een kink in de kabel en moet je je met hele andere zaken bezighouden dan waar je goed in bent. Zorg er daarom voor dat je vooruit denkt, het succes kan hard gaan!

Het voorbeeld: Technerd BV is een onderneming bestaande uit 3 web developers die in opdracht van anderen van A tot Z websites ontwikkelen. Op een gegeven moment krijgen ze zelf ook een goed idee dat ze verder willen gaan ontwikkelen. Maar hoe moeten ze dit aanpakken? Ze hebben al een BV, maar gaan ze dit van daaruit runnen?

Bouwsteen 1: De werkmaatschappij Technerd BV – ook wel de onderneming!

Een onderneming begint altijd met een idee. Dit idee ga je uitvoeren in een rechtsvorm; voor serieuze ondernemers wordt dit al snel een BV. Nadenken over een holdingvennootschap is iets voor een later moment. De 3 web developers bieden vanuit één BV hun diensten aan. Alle inkomsten en kosten zijn toe te rekenen aan dezelfde activiteiten en daarmee is hun administratie overzichtelijk. Maar nu hebben ze het idee opgevat om iets geheel nieuws te ontwikkelen naast hun huidige activiteiten.

Bouwsteen 2: De Holding

De 3 nerds hebben een nieuw concept bedacht: het online en transparant aanbieden van juridische dienstverlening aan MKB-ers. Met dit eigen concept wordt het allemaal een beetje serieuzer. Het wordt tijd om de zaakjes goed neer te zetten. Omdat ze alle 3 meer dan 5% van de aandelen houden in Technerd BV is een personal holding aan te raden om fiscale redenen. De 3 richten daarom allen een eigen personal holding op, die hun aandelen in Technerd BV gaan houden. Omdat ze de aandelen in Technerd BV nu zelf houden moeten ze die overdragen aan hun holding. Hiervoor moeten ze wel weer naar de notaris voor een aandelenoverdracht.

Bouwsteen 3: De Technerd Tussenholding BV

De 3 web developers hebben nog eens goed nagedacht over hun toekomst en zien in dat de kans groot is dat ze meerdere concepten gaan runnen, deelnemingen krijgen in andere start-ups en intellectueel eigendom zullen ontwikkelen. Web developers krijgen immers vaak een belang in een bedrijf omdat startups niet genoeg financiële middelen hebben om voor hun diensten te betalen. De bedoeling van een holding is het beschermen van je bezittingen tegen de risicovollere delen van je onderneming. Ze besluiten daarom om hun intellectueel eigendom (het waardevolle bezit) in een holding te ontwikkelen en van daaruit het gebruik daarvan te licenseren aan de verschillende werkmaatschappijen (waar de risico’s zitten). De werkmaatschappijen betalen dan op grond van een licentieovereenkomst een fee aan de holdings voor het gebruik van het intellectueel eigendom. Zo gaat de geldstroom omhoog en de risico’s omlaag. Maar in welke van de 3 personal holdings moet dat dan? Dit zal hoe dan ook tot discussie leiden. Daarom kiezen de 3 web developers voor 1 gezamenlijke tussenholding.
Artboard 5 Copy 2

Bouwsteen 4: De zustermaatschappij

De ideeën beginnen nu echt serieuze vormen aan te nemen. Er moeten kosten gemaakt worden en de eerste contracten worden binnenkort ook getekend. De 3 web developers besluiten dat het tijd is voor een aparte BV. Waarom?? Deze BV heeft één 100% aandeelhouder, namelijk de net opgerichte tussenholding. Hierdoor kan de BV zodoende als zusje van hun huidige onderneming worden gezien, ze hebben tenslotte dezelfde moeder, de tussenholding.

Holding 2 horeca

Bouwsteen 5: De fiscale eenheid

De nieuwe zustermaatschappij zal in het begin vooral veel kosten en nog weinig winst maken. De huidige onderneming draait echter al behoorlijk goed en maakt winst. De 3 web developers besluiten daarom om een fiscale eenheid op te zetten tussen de tussenholding, Technerd BV en de nieuwe zustermaatschappij. Fiscaal gezien worden deze 3 BV’s als 1 gezien. Dit heeft als voordeel dat winsten van Technerd BV kunnen worden verrekend met verliezen van de nieuwe onderneming. Op deze manier kan de winst en dus ook de belasting op de winst in Technerd BV worden gedrukt. Over winst betaal je namelijk belasting, en als er op papier minder winst is betaal je ook minder winstbelasting.

Liever eerst sparren over een verlengd boekjaar?
Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande – nog vragen. Het zou gek zijn als je die niet zou hebben. Belastingregels zijn lang niet altijd duidelijk. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze fiscalisten. Je kunt overigens ook gewoon je vraag in de mail zetten

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.