Het plan van het kabinet om stamrecht-BV’s per 1 januari 2014 af te schaffen zet aan tot versneld ontslag. Onwenselijkegevolgenkunnen hierbij de kop op steken.

Het plan van het kabinet om stamrecht-BV’s per 1 januari 2014 af te schaffen zet aan tot versneld ontslag. Diverse adviseurs, waaronder belastingexperts en fiscalisten van EY en PwC hebben de afgelopen dagen in verschillende media hiervoor gewaarschuwd. Volgens Yves Gassler, partner van FIRM24.com, worden de gevolgen van het plan inmiddels ook in de praktijk duidelijk zichtbaar. “Het aantal oprichtingen van Stamrecht BV’s is in de afgelopen dagen explosief gestegen” constateert de fiscaal expert.

Gouden handdruk

Tot 1 januari 2013 komen werknemers bij ontslag met een gouden handdruk in aanmerking voor fiscale faciliteiten, mits zij die gouden handdruk door de werkgever laten uitbetalen in een door de werknemer opgerichte stamrecht BV. In het Belastingplan 2014 stelt het kabinet voor per 1 januari 2014 de fiscale faciliteiten van een stamrecht BV af te schaffen. Ter stimulering van de economie introduceert de wetgever per januari 2014 een tijdelijke belastingkorting van 20% bij uitkeringen door stamrecht BV’s.

[sociallocker]Aangezien een werknemer met zicht op ontslag zijn gouden handdruk tot 1 januari 2014 fiscaal vriendelijk in ontvangst kan nemen, stimuleert het Belastingplan 2014 de werknemer tot afwikkeling van zijn ontslag vóór begin volgend jaar. Nadat diverse experts vorige week na bekendmaking van de plannen hun zorgen hadden geuit over een verwachte toename in het aantal gevallen van versneld ontslag, wordt de trend inmiddels bevestigd vanuit de praktijk. “De afgelopen dagen is het aantal oprichtingen van Stamrecht BV’s via ons platform (FIRM24.com, red.) explosief gestegen. Dit valt alleen te verklaren door de bekendmaking van het nieuwe wetsvoorstel, waarmee een werknemer wordt gestimuleerd akkoord te gaan met ontslag vóór 1 januari 2014” zegt Yves Gassler, partner van het online corporate services platform FIRM24.com en verbonden aan de Universiteit Leiden. Gassler geeft aan dat de trend verklaarbaar is: “De werknemer bespaart immers 20% belastingdruk bij de afwikkeling van het ontslag met een ontslagvergoeding via een Stamrecht BV vóór 1 januari 2014. Vanwege deze gunstige fiscale behandeling ziet de werkgever op zijn beurt zijn kans schoon de werknemer versneld te ontslaan”.[/sociallocker]

Meer lezen