Turboliquidatie: een vies woord? Lees hier het antwoord

Wat moet ik weten over een BV opheffen?

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Waar ondernemingen worden gestart, worden ze ook beëindigd. En waar ondernemingen worden beëindigd, vindt dat steeds meer door de ondernemer zelf plaats. Dit lijkt logisch, maar veel mensen vinden het lastiger te verkroppen als een ondernemer zijn onderneming zelf beëindigt, dan wanneer zijn schuldeisers dat voor hem doen via een faillissementsprocedure. Hoe zit dat? In deze blog vertellen wij u meer over de historie van faillissementsprocedures en over de turboliquidatie.

Vroeger was alles beter

Lange tijd kon een onderneming alleen eindigen via óf een faillissementsprocedure óf een vereffeningsprocedure. De eerste is algemeen bekend: zodra een BV meer schulden heeft dan zij kan betalen, kunnen twee schuldeisers gezamenlijk naar de rechtbank om het faillissement over deze BV te laten uitspreken. Er wordt een curator aangesteld die het maximale eruit probeert te halen voor de schuldeisers, waarna de BV wordt opgedoekt. De tweede procedure is iets minder bekend. De eigenaar van een BV gaat zelf een procedure starten om zijn schuldeisers af te lossen, en komt “in liquidatie” te verkeren bij de Kamer van Koophandel. Als de schuldeisers zijn afbetaald wordt een eventueel overschot aan de aandeelhouders uitgekeerd, en de BV ontbonden en uitgeschreven bij de KVK. Als er te weinig geld is moet alsnog een faillissementsprocedure worden doorlopen.

Klinkt dubieus, maar is het dat ook?

Begin jaren ‘90 werd als alternatief de “turboliquidatie” ingevoerd. Het klinkt als jargon uit een Peter R. de Vries reportage (die eveneens opkwam in die tijd) maar het is niet meer dan een simpele beëindiging van een “lege” BV. Zonder een onnodig langdurig proces kun je op deze manier de ontbinding van je BV bewerkstelligen. Maar de turboliquidatie heeft inmiddels een slechte reputatie verkregen. Waarom? Kwaadwillende mensen begonnen misbruik te maken van deze manier van bedrijfsbeëindiging. BVs werden volgeladen met schulden en daarna opgeheven middels een turboliquidatie: de zogenaamde “plof BV’s”. Bij een turboliquidatie is namelijk niemand betrokken die de boekhouding en gang van zaken binnen de BV controleert, zoals een curator dat bij een faillissement doet. In de steek gelaten schuldeisers kunnen wel proberen de bestuurders van de BV aansprakelijk te stellen, maar hiervoor moet juridische hulp worden ingeschakeld. Dat is waar de meeste mensen afhaken.

Checklist

Not so bad after all

Veel mensen denken nu dat het opheffen van een BV met schulden een dubieuze gang van zaken is. Dat is niet het geval. De Hoge Raad heeft in 2015 bevestigd dat een turboliquidatie een prima alternatief is voor een normale faillissementsprocedure, ook wanneer de BV schulden achterlaat. Het is in Nederland niet verboden om zakelijk het schip in te gaan en schuldeisers onbetaald achter te laten. Als er maar geen sprake is van onrechtmatig handelen, bijvoorbeeld het onttrekken van vermogen aan de BV wanneer dat alleen maar bedoeld is om de schuldeisers te benadelen.

Conclusie

FIRM24 krijgt veel vragen van ondernemers die zich afvragen of zij hun BV mogen opheffen middels turboliquidatie, omdat zij hebben gehoord dat dat onrechtmatig is. Dat is dus lang niet altijd het geval. Veel ondernemers worden zelfs door de rechtbank doorverwezen naar een turboliquidatie procedure omdat zij hun tijd en energie niet willen verspillen aan een faillissementsprocedure voor een lege BV. Want de schuldeisers kunnen toch niet betaald worden en, net zo belangrijk, de curator ook niet.

Je mag een BV dus opheffen middels turboliquidatie, ook als er schulden in zitten. Overweeg je deze stap? Zorg dat je als bestuurder aan al je verplichtingen hebt voldaan (bijvoorbeeld jaarrekeningen correct gedeponeerd) en geen onrechtmatige onttrekkingen aan de BV hebt gedaan, dus betalingen aan andere partijen waar geen zakelijk motief voor bestaat. Zeker niet aan een andere BV die aan jou is gelieerd. Je kunt op je klompen aanvoelen wanneer daar sprake van is. En als daar sprake van is: blijf dan vooral uit de buurt van een turboliquidatie en wikkel alles eerst netjes af.

Een turboliquidatie is op zichzelf dus niet een “kwaad instrument”. Het hangt volledig af van de persoon die het instrument gebruikt en wat die voor bedoelingen heeft. En dat geldt eigenlijk voor zoveel dingen: je keukengerei, je gereedschap en de auto waar je elke ochtend instapt.

Contract

BV opheffen

Bij FIRM24 kun je eenvoudig en snel je BV laten opheffen met een turboliquidatie vanaf €249,-. Klik hier om meer informatie over BV opheffen door FIRM24 te lezen.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 25 januari 2019

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24