Veilig ondernemen met een BV

Ondernemen met een BV

Er zijn nogal wat redenen te benoemen om over te stappen naar de BV vanuit je eenmanszaak of VOF. Er zijn veel fiscale voordelen en het geeft jouw bedrijf een professionele uitstraling. Het is onmisbaar bij het aantrekken van investeerders, maakt bedrijfsopvolging na overlijden beter geregeld en je kunt jezelf een hypotheek verschaffen. In dit artikel gaan we daar allemaal niet op in. We gaan het hebben over: de bescherming die het jou biedt in privé als persoon.

Voordeel 1: Een beperkte aansprakelijkheid

De B.V. heet voluit “besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid”. Dat geeft al aan dat de beperking van jouw privé aansprakelijkheid een grote rol speelt. Als oprichter en eigenaar van een BV ben jij niet aansprakelijk voor de verplichtingen en schulden van de BV, maar slechts tot de hoogte van jouw inleg. In het geval van de BV is dat de nominale waarde van de aandelen die je volstort bij de oprichting. Als je een BV opricht via Firm24 geldt meestal een bedrag van 120 aandelen van 1 eurocent, één euro en twintig cent dus.

Uiteraard gelden wel uitzonderingen op het voorgaande. Je zult op internet veel vinden als je zoekt op “bestuurdersaansprakelijkheid” of “aansprakelijkheid bij faillissement”, maar wij leggen het graag kort en helder uit: als je je netjes gedraagt heb je niets te vrezen. De gevallen waarin je als bestuurder in privé aansprakelijk bent heb je, kort gezegd, ook zelf verdiend. Het gaat dan om (boekhoud)fraude, oplichting, bedrog en soortgelijke zaken. Als ondernemer weet je zelf heel goed wanneer het zover is. Een ondernemer die te goeder trouw handelt, overkomt dit nooit.

Voor de eenmanszaak en VOF geldt bovenstaand niet. Deze ondernemingsvormen hebben geen rechtspersoonlijkheid en daarmee ook geen afgescheiden vermogen. Kan een eenmanszaak of VOF haar schulden niet betalen, dan kunnen schuldeisers zich verhalen op het privévermogen van de eigenaar (bestuurder).

Voordeel 2: risicospreiding / bescherming waardevol eigendom

Als ondernemer krijg je op een gegeven moment de beschikking over waardevolle zaken. Dit kan van alles zijn: vastgoed, machines maar ook ontastbare dingen zoals “goodwill”, software, of intellectueel eigendom. Veel ondernemers kiezen voor de BV omdat ze daarin deze belangrijke zaken onder kunnen brengen, en ze veilig kunnen houden van risicovolle activiteiten. Daarvoor wordt vaak een holdingconstructie opgericht.

In deze constructie worden de waardevolle zaken in de holding ondergebracht, waarna de holding een licentie, of recht van gebruik geeft aan de dochtervennootschap. In deze dochter vinden dan de “risicovolle” activiteiten plaats zoals het aangaan van langdurige contracten en natuurlijk het personeel op de loonlijst. Als alles onverhoopt verkeerd gaat, wordt zo alleen de dochter geraakt. De schuldeisers kunnen zich niet verhalen op de holding. Dus ook als alles dan misgaat kun je altijd nog verder ondernemen met de zaken die je in je holding veilig had ondergebracht.

Voor een eenmanszaak of VOF geldt het voorgaande niet. Hierin kun je waardevol eigendom niet apart en veilig zetten. Gaat de onderneming failliet, dan kunnen de schuldeisers zich verhalen op al het waardevolle eigendom dat de eenmanszaak of VOF bezit.

courant

Conclusie

De BV heeft ten opzichte van de eenmanszaak vele voordelen. Vooral op gebied van risicospreiding en fiscaliteit kun je hiermee je voordeel halen. Natuurlijk is de BV niet voor iedereen direct geschikt en zal een eenmanszaak (vaker) bij een startende onderneming praktischer zijn door de lage oprichtingskosten en fiscaal voordeel. Wil je jouw eenmanszaak of VoF omzetten naar een BV? Kijk dan verder op deze pagina.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 19 maart 2019

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24