Stel, je hebt je hele leven flink gespaard en zo inmiddels een aardig vermogen opgebouwd. Dan word je waarschijnlijk niet vrolijk van de historisch lage spaarrentes die eerder nog verder dalen dan stijgen. Door de belasting die je over je vermogen betaalt, lijdt je per saldo verlies over dat zorgvuldig opgebouwde spaarsaldo. Gelukkig is er een slimme, risicoloze oplossing die ervoor zorgt dat je vermogen weer gaat groeien.

Ga je voor risico of speel je liever op safe?

Vooropgesteld: er zijn heel veel mogelijkheden om meer rendement op je vermogen te behalen. Het belangrijkste is om jezelf af te vragen hoeveel risico je met je geld wilt nemen. Zo kunt je jouw spaargeld voor een hoge spaarrente wegzetten bij een Maltese bank, maar als zo’n bank failliet gaat zie je van dat geld waarschijnlijk weinig tot niets terug. Beleggen op de beurs is zeker een optie, maar daar heb je – zeker op korte termijn – geen enkele garantie dat je geld meer waard wordt. Bovendien is het nooit verstandig om met je héle vermogen te beleggen.

Veilig: Voorkom vermogenskrimp met een Spaar BV

Of je nou wel of niet belegt, je hebt altijd een plek nodig om het niet belegde deel weg te zetten. Als gezegd krimpt je vermogen op een normale spaarrekening, daarom heeft men de Spaar BV bedacht. Het idee is redelijk eenvoudig. Je richt een bedrijfje op – de bv – puur en alleen om je spaargeld te beheren. Het grote voordeel is dat je in de bv alleen belast wordt over het rendement van je vermogen en niet over het vermogen zelf. Dat scheelt dus een slok op een borrel vergeleken met de belastingdruk in box 3 op je particuliere spaargeld. Even een concreet voorbeeld Zeker als je van zekerheid houdt, gaan dingen pas leven als je het voor je ziet. Daarom even een concreet rekenvoorbeeld. Een Spaar BV wordt aantrekkelijk vanaf een vermogen van € 150.000. In dit voorbeeld gaan we uit van een vermogen van 3 ton, een spaarrente van 0,75% en de belastingtarieven van 2018. Hieronder zie je dat het voordeel van een Spaar BV het eerste jaar al oploopt tot € 2.711 per jaar. Makkelijk verdiend.

Tabel Spaar BV

Waar is het addertje?

Wat zijn nou eigenlijk de nadelen van een spaar BV? Ook na heel goed zoeken is er eigenlijk geen addertje te vinden. Sommige mensen zullen het een gedoe vinden om zo’n bv op te richten. En ja, je betaalt eenmalig geld voor de oprichting van zo’n bv. Beide tegenargumenten zijn eigenlijk te verwaarlozen. Je kunt je online aanmelden bij Firm24 die al het werk voor de oprichting van een Spaar BV uit handen neemt, voor € 499. Zoals je in het rekenvoorbeeld ziet haal je die kosten er al bijna direct uit. Het enige waar je (bijna) geen invloed op hebt is de wet- en regelgeving van de overheid. Een links kabinet zou de tarieven kunnen wijzigen, ten nadele van de Spaar BV. Maar – in ieder geval op dat gebied – zitten we met het nieuwe kabinet de komende jaren dus wel goed.

Lees ook: hoe jij voordelig kan sparen voor je pensioen:

Sparen voor je pensioen, wat is voordelig?

In een paar dagen opgericht

Denk je dat een Spaar BV interessant voor jou kan zijn? Kijk dan eens voor de mogelijkheden op de website van Firm24. In drie stappen profiteer je in een paar dagen van de voordelen van de Spaar BV.