Veel ondernemers en ZZP’ers stellen het oprichten van een BV uit tot het einde van het jaar. Het afsluiten van het fiscale jaar, een traditioneel druk najaar en de (onterechte) veronderstelling dat je een BV het beste einde jaar kunt oprichten zijn hier debet aan. Maar een BV kun je gewoon zonder problemen halverwege het jaar oprichten. Soms is dat zelfs fiscaal vele malen interessanter. Hoe dat zit? En hoe je bepaalt of dit voor jou interessant is, lees je hier

BV oprichten in 2018, pas belasting betalen in 2020, hoe zit dat?

Groot voordeel van een verlengd boekjaar is dat de winstbelasting een jaar wordt uitgesteld. Hoe dat zit? We leggen het uit aan de hand van een concreet voorbeeld.

Stel je richt je BV in maart 2018 op en je vraagt een verlengd boekjaar aan. Dan mag je alle omzet en winst die je maakt op de activiteiten (dus ook van de facturen die je in oktober stuurt) op 2019 boeken. Normaal gesproken doe je dan in het voorjaar van 2020 aangifte over 2019.

Maar vraag je dan nog uitstel aan? Dan betaal je pas in september 2020 belasting over de winst die je al in 2019 maakte. Dat is mogelijk. Dit is zeker voordelig voor startende ondernemers die al hun geld nodig hebben om hun onderneming op te starten (en vaak geen geld bij een bank kunnen krijgen). Je kunt dat geld dus gebruiken om te investeren in je bedrijf. En dit is een stuk eenvoudiger dan geld lenen van een bank.

Lees ook: hoe je profiteert van een verlengd boekjaar:

3 manieren waarop je profiteert van een verlengd boekjaar

Overweeg je een verlengd boekjaar? Check deze 4 fiscale nadelen

De voordelen van een verlengd boekjaar zijn zeer interessant, maar er zijn ook nadelen van een verlengd boekjaar. Deze nadelen luiden als volgt:

  1. Je mag als ondernemer kosten en dus ook investeringen van je winst aftrekken. – Kies je WEL voor een verlengd boekjaar? Dan maak je dus 1 keer gebruik van zo’n regeling voor dat verlengde boekjaar. – Kies je NIET voor een verlengd boekjaar? Dan kun je dus mogelijk 2 keer profiteren: de eerste keer in je eerste – en dus korte boekjaar. Een tweede keer het jaar erna. Daarna kan je in het 2e jaar nogmaals gebruikmaken van dit belastingvoordeel. Dit levert een startende ondernemer veel geld op.
  2. Een verlengd boekjaar kan als gevolg hebben dat je geen fiscale eenheid kan afsluiten met een andere BV (waar je minimaal 95% van de aandelen in bezit hebt). Dit omdat het boekjaar met die andere BV gelijk moet lopen om een fiscale eenheid te kunnen vormen. En een fiscale eenheid vormen, kan behoorlijke belastingvoordelen opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld verliezen verrekenen waardoor je minder belasting over je winst betaalt.
  3. Het kan zijn dat belastingtarieven in het volgende kalenderjaar worden verhoogd. In dit geval betaal je over beide jaren het verhoogde belastingtarief. Dit kan zeer nadelig uitpakken, want hierdoor kan het duurder uitpakken dan je had ingecalculeerd.
  4. Ga je naar verwachting in de eerste periode van je onderneming meer dan €200.000,- winst maken? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om niet niet te kiezen voor een verlengd boekjaar. Over een belastbare winst van meer dan €200.000 betaal je namelijk 25% belasting. En dat is 5% meer dan over het gedeelte van de winst tot €200.000. Zodoende kan je beter 2 keer €200.000,- winst hebben dan 1 keer €400.000,- winst.

Overweeg je een BV op te richten en een verlengd boekjaar aan te vragen? Stel jezelf daarom deze 3 korte controlevragen om de juiste afweging te maken.

  1. Ga ik veel investeren?
  2. Ga ik veel winst maken?
  3. Gaan de belastingtarieven komend jaar veranderen?

Liever eerst sparren over een verlengd boekjaar?

Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande – nog vragen. Het zou gek zijn als je die niet zou hebben. Dit is complexe materie. Wil je wat meer weten over het oprichten van je BV midden in het jaar? Een belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze fiscalisten. Je kunt overigens ook gewoon je vraag in de mail zetten.

Lees meer blogs over de boekhouding