Schijnzelfstandigheid en onterecht profiteren van belastingvoordelen tegengaan, dat was voor de overheid de motivatie het werken met modelovereenkomsten in te voeren. Allemaal leuk en aardig, maar als ondernemende ZZP’er wil je gewoon ondernemen. Zelf je eigen klussen en koers bepalen. Terug in loondienst gaan als je langere tijd voor een opdrachtgever werkt, hoort daar niet bij. Maar wat zijn dan de opties en hoe zit het nu echt met met de zogenaamde ZZP BV? Lees dit artikel even door en je bent volledig op de hoogte.

Wat is een ZZP BV? Een voorbeeld

Met name in de aanloop naar invoeringsdatum van de wet VAR DBA was er veel onduidelijk. Als gevolg van die onduidelijkheid en zorg over eventuele naheffingen besloot een aantal bedrijven alleen nog ZZP’ers met een BV in te huren. Daardoor koos een aantal ZZP’ers ervoor hun eenmanszaak om te zetten in een BV. Mede daardoor circuleerde de term ‘ZZP BV’ sinds de invoering van de Wet DBA veelvuldig in de (ZZP) media, platformen en groepen. Een ZZP BV is feitelijk dus een media-term voor een BV die wordt opgericht voor/door een ZZP-er.

Stappenplan BV oprichten

Download hier het e-book en lees alle stappen die belangrijk zijn bij het oprichten van je BV.

Voorblad e-book Blanco pagina Blanco pagina Blanco pagina

De ZZP BV als payrol onderneming

Zo’n ZZP BV oprichten kan bijvoorbeeld als je een BV opricht met speciale statuten en overeenkomsten zodat de ZZP BV kan functioneren als een payrollonderneming. Hoe dat werkt leggen we hieronder uit. In de kern is dat bij payrolling een bedrijf de verantwoordelijkheid voor het werkgeverschap uit handen geeft en het personeel in dienst komt van een payrollonderneming die die verantwoordelijkheden draagt.

In de kern is dat bij payrolling een bedrijf de verantwoordelijkheid voor het werkgeverschap uit handen geeft en het personeel in dienst komt van een payrollonderneming die die verantwoordelijkheden draagt.

Maar hoe werkt de ZZP BV in de praktijk?

Zoals gezegd richt je een BV op en neem je in de statuten op dat BV een payroll onderneming is. Door vervolgens jezelf op de loonlijst (payroll) te zetten, ben je in dienst bij je eigen BV. Jouw BV gaat vervolgens de relatie aan met opdrachtgevers. De ZZP BV stuurt voor de diensten die zij verricht een factuur aan de opdrachtgever. Op deze manier is er dus geen enkele arbeidsrelatie van welke vorm dan ook tussen jou en je opdrachtgever. De opdrachtgever hoeft uiteraard geen loonheffingen in te houden. Immers, zij huren een BV in.

Hoe krijg je dan 100% zekerheid vanuit de Belastingdienst over ZZP BV?

Vanzelfsprekend wenst jouw klant en opdrachtgever zekerheid indien hij/zij gaat samenwerken met een ZZP BV als private payroll-constructie. Deze zekerheid creëer je in alle gevallen door een individuele goedkeuring met de Belastingdienst regelen. Met zo’n goedkeuring verklaart de Belastingdienst dat zij akkoord gaat met het bestaan van de feitelijke arbeidsrelatie tussen de bestuurder van de ZZP-BV. (de opdrachtnemer) en dat de ZZP BV loonheffingen afdraagt over het loon van de bestuurder/opdrachtnemer. Daarmee geeft de Belastingdienst dus ook aan dat – aangezien er een arbeidsrelatie bestaat in de ZZP BV – deze niet meer kan bestaan bij de betreffende opdrachtgevers van deze ZZP-BV. Alle partijen weten daarmee exact waar ze aan toe zijn en vooral de opdrachtgevers zijn met een dergelijk fiscaal akkoord gevrijwaard van de inhouding van loonheffingen. Kort door de bocht wordt deze grote mate van vrijheid gecreëerd doordat de opdrachtnemer zorgt voor een gezagsverhouding met de eigen ZZP BV.

Daarmee geeft de Belastingdienst dus ook aan dat – aangezien er een arbeidsrelatie bestaat in de ZZP BV – deze niet meer kan bestaan bij de betreffende opdrachtgevers van deze ZZP-BV. Alle partijen weten daarmee exact waar ze aan toe zijn en vooral de opdrachtgevers zijn met een dergelijk fiscaal akkoord gevrijwaard van de inhouding van loonheffingen. Kort door de bocht wordt deze grote mate van vrijheid gecreëerd doordat de opdrachtnemer zorgt voor een gezagsverhouding met de eigen ZZP BV.

Kan dit zomaar? Wat moet ik nog regelen voor een ZZP BV?

Hierboven zijn de eerste stappen (BV oprichten, payroll-karakter van de onderneming in de statuten vastleggen, goedkeuring van De Belastingdienst verkrijgen) beschreven die je moet nemen om deze constructie te realiseren.

Lees ook: hoe werk ik met meerdere ZZP'ers in een BV:

Met andere ZZP’ers in een BV? Zo regel je het in 5 stappen
Naast het oprichten van een BV kan het interessant zijn om een holding op te richten en boven de BV te plaatsen. Verder moet je het een en ander over zeggenschap en besluitvorming regelen zodat je – wanneer jouw situatie daar aanleiding toe geeft – ook aanspraak kunt maken op sociale voorzieningen. Verder geeft een zogenaamde G-rekening nog extra zekerheid.

Zoals je begrijpt voert het te ver om in dit eenvoudige artikel alle details uit te leggen van het opzetten en goed implementeren van deze constructie. De constructie is niet altijd voor iedere ondernemer generiek toepasbaar. Immers de dienstverlening, winst en andere uitgangspunten van iedere ondernemer zijn anders. Het is natuurlijk altijd mogelijk even advies in te winnen door middel van een adviesgesprek met een fiscalist

BV oprichten en goedkeuringsbrief Belastingdienst – online is het zo geregeld

De hierboven beschreven constructie geeft extra zekerheden. Maar uiteraard zijn ook extra (administratieve) inspanningen en investeringen nodig om die zekerheden te creëren. De ZZP BV kan een prima alternatief zijn voor werken met de modelovereenkomst. Zeker voor ZZP’ers met een hogere winst en voor ZZP’ers die niet voldoen aan de eisen die door de Belastingdienst worden gesteld om in aanmerking te komen voor de vrijstellingen (de zogenaamde schijn ZZP’ers). Bij FIRM24 richt je eenvoudig een ZZP BV op. De afstemming met de Belastingdienst kunt u zelf doen aan de hand van onze handige voorbeeld brief.

Overweeg je een ZZP BV? Dan is dit je boodschappenlijst

Veel ondernemers en ZZP’ers gaan zich de komende maanden afvragen of zij hun eenmanszaak moeten omzetten in een BV. Soms om de risico’s op naheffingen te voorkomen. En soms puur vanwege de fiscale voordelen, of mogelijkheden die een BV biedt. Stel je wilt die ZZP BV oprichten? Wat heb je dan nodig? Wij hebben hier het boodschappenlijstje op een rij gezet:

Wat is nodig?Waarom is het nodig?Markt prijsPrijs FIRM24
BV oprichtenOm een ZZP BV op te kunnen richten moet je je eenmanszaak staken en een nieuwe BV oprichten+/- €1200,-+/- €700,-
AandeelhouderovereenkomstJe wilt afspraken over winstuitkeringen, aanpassing van statuten en vervreemding van aandelen vastleggen omdat een derde in je BV ook stemrechten heeft+/- €200,-+/- €99,-
Afstemmen nieuwe BV constructie met de BelastingdienstJe kan een goedkeuring halen bij de Belastingdienst. Daarmee ben je zeker dat de constructie akkoord is. Deze goedkeuring kan je delen met je (toekomstige) opdrachtgevers+/- €1000,-+/- €250,-
ArbeidsovereenkomstVastleggen dienstverband directeur+/- €99,-+/- €49,-
Verlaging DGA salarisMogelijk wil je jezelf minder dan €46.000 uitkeren. Dat moet je dan wel afstemmen met de Belastingdienst+/- €500,-+/- €50,-
Totale eenmalige kosten€2499,-€664,-
Gemiddelde besparing als je je ZZP BV regelt bij FIRM24€1835,-

Veel werk? Valt mee. Start bij ons je BV oprichting, en onze fiscalisten helpen je met de rest. Doorgaans is dit binnen een paar dagen geregeld.

Meer lezen?