11 September 2015

Deze regelingen leveren veel geld op voor startende ondernemers

Op welke subsidies kan ik aanspraak maken als startende ondernemer?

Heb jij de keuze gemaakt om te gaan ondernemen? Dan is het harken naar (start)kapitaal begonnen! Helaas ligt er geen kant-en-klare subsidie meer op je te wachten en is het niet altijd duidelijk op welke deur je moet kloppen. Geen nood, onze fiscalisten hebben verschillende regelingen op een rij gezet die jou, als startende ondernemer, veel geld kunnen opleveren.

Vroege Fase Financiering –Ministerie van Economische Zaken

Mkb’s en innovatieve starters die korter dan 5 jaar bezig zijn of een academische grondslag hebben kunnen voor hun eerste levensfase een lening afsluiten.

De voorwaarden waar je aan moet voldoen?

  • Een businessplan opstellen waaruit naar voren komt dat het bedrijf behoorlijk gaat groeien.
  • Een vernieuwings- of vroegfaseplan opstellen dat draait om de eisen die de investeerder stelt.
  • In het bezit zijn van een intentieverklaring nodig van een investeerder die de financiering over gaat nemen na de ‘Vroege Fase’.

Het addertje is hier de forse rente op de lening: 5,22% (per 1 juli 2015).

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) –Ministerie van Economische Zaken

De overheid kan voor een gedeelte van een lening borg staan. Deze borgstelling zorgt ervoor dat banken eerder een lening verstrekken. Als voorwaarde geldt dat de toekomstperspectieven van het bedrijf positief zijn. Het totale bedrag dat kan worden geleend bedraagt1,5 miljoen euro.

Lees ook: Bespaar duizenden euro's:

Deze drie belastingtrucs wil je zeker horen!

Starten vanuit Arbeidsongeschiktheid –UWV

Ben jij langdurig arbeidsgehandicapt en hebt je een bijstands-, WIA-, WAZ-, Wajong-, of ZW- uitkering ontvangen? Dan kan jij aankloppen bij het UWV. Je kunt bijvoorbeeld een financiering ontvangen, maar ook o.a. het vergoeden van een doventolk is een mogelijkheid. Ze stemmen de hulp af op jouw specifieke benodigdheden.

Starten vanuit WW-uitkering –UWV

Vanuit een WW-uitkering is het mogelijk om een eigen bedrijf te starten met een toestemmingsverklaring van het UWV. De uitkering kan worden stopgezet over de gewerkte uren of je kan ervoor kiezen om voor een periode van 26 weken 29% minder WW-uitkering te ontvangen. Check wel goed de voorwaarden die hier aan verbonden zijn.

Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen –Gemeente

Kom je in financiële problemen en heeft dit gevolgen voor jouw bedrijf? De gemeente heeft in dit geval een regeling die je kan helpen: Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Er kan bijvoorbeeld coaching worden aangeboden maar ook renteloos lenen, een starterskrediet of aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau.

Je krijgt deze hulp niet zomaar. Je moet in zichtbare financiële problemen verkeren of 55 jaar of ouder zijn en een niet-levensvatbaar bedrijf hebben. Als dit het geval is ben je er nog niet. Je inkomen moet onder het bijstandsniveau liggen, er mogen geen andere vormen van financiering verkregen kunnen worden en per jaar minimaal 1225 uur aan de onderneming besteden.

Microkrediet/MKB-krediet –Qredits Microfinanciering Nederland

Deze vorm van krediet kan worden verstrekt aan ondernemers met kleine onderneming (maximum van 5 werknemers) die voor starten of uitbreiden minder dan € 250.000 nodig hebben. Je moet ouder dan 18 jaar zijn en een goed ondernemingsplan hebben. Tot € 50.000 is er sprake van microkrediet, tussen € 50.000 en € 250.000 is er sprake van MKB-krediet…. So you know.

Erasmus for Young Entrepreneurs –Kamer van Koophandel

Dit is een programma voor jonge ondernemers of ondernemers met maximaal 3 jaar ervaring. Dit programma geeft je de kans om in een ander EU-land te werken. Hier kan je als ondernemer ervaring opdoen bij een mkb-bedrijf in het buitenland. De kosten van dit proces worden deels gedekt, de hoogte van de vergoeding verschilt per land dat meedoet aan het programma.

IkStartSmart© –Kamer van Koophandel

Interessant als je in de opstartfase zit. Bij dit programma wordt er coaching of andere ondersteuning aangeboden wat je als ondernemer helpt bij het opstarten van een bedrijf. Ze geven je handige informatie, ervaren coaches, trainingen en brengen je in contact met andere beginnende ondernemers.

Meer lezen

rick_9045968056
Rick Schmitz
Gepubliceerd op 11 September 2015

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00