23 April 2018

Talent behouden bij je bedrijf door middel van certificaten

Talent behouden

Als je echt snel wilt groeien met je bedrijf, zijn getalenteerde medewerkers van cruciaal belang. Maar in de aantrekkende economie zijn die mensen ook duur en schaars. Als start-up heb je niet altijd die diepe zakken om dit talent te behouden. In dit artikel beschreven we alle mogelijke opties om talent te behouden. Hieronder gaan we in op het ‘echt participeren’ in een bedrijf door middel van certificaten.

Zo geef je iets waardevols en behoud je toch zeggenschap over je bedrijf

Over het verschil tussen aandelen en certificaten (van aandelen) is al veel geschreven. We zullen het hier nog even kort uitleggen. Als je een nieuwe vennootschap opricht ben je zelf 100% eigenaar van die vennootschap. Je bent namelijk bezitter van alle aandelen die zijn uitgegeven bij de oprichting daarvan. Als eigenaar van die aandelen heb je twee rechten: het recht om jouw stemrechten uit te oefenen als aandeelhouder en het recht om jaarlijks dividend te ontvangen uit jouw onderneming. Dit noemen we de juridische en de economische eigendom van de aandelen. Je kunt deze twee vormen van eigendom van elkaar scheiden. Je brengt dan de juridische eigendom onder in een stichting (waar je zelf bestuurder van bent) en je geeft de economische eigendom uit in de vorm van certificaten, in eerste instantie aan jezelf. Voilá: certificaten van aandelen. Als je hier wat meer over wilt weten (onder andere over de fiscale gevolgen van certificaathouderschap) dan kun je hier rondneuzen.

Wel winstuitkering, geen zeggenschap

Zo kun je er dus voor kiezen om (bijvoorbeeld) 30 van de 100 aandelen in jouw BV te “certificeren”. Je hebt zo de beschikking over 30 certificaten waarmee je medewerkers kunt belonen en aan je kunt binden. Je kunt daar voorwaarden aan stellen, mocht je dat willen. Een medewerker met 30 certificaten maakt in dit voorbeeld aanspraak op 30% van het dividend dat wordt uitgekeerd. Hij heeft verder echter niets te zeggen over het beleid in de vennootschap. Die zeggenschap behoud jij als 70% aandeelhouder.

Certificering van aandelen – Wat is er voor nodig?

Je kunt de certificaten vrij eenvoudig overhandigen aan je medewerker met een leveringsakte. Hier is normaal gesproken geen notaris voor nodig. Jouw medewerker is daarna weliswaar eigenaar van de certificaten, maar hij mag ze niet zomaar aan anderen overdragen. Hier zijn namelijk regels aan verbonden: de administratievoorwaarden en statuten van de stichting, de statuten van jouw vennootschap en als je met meerdere participanten werkt kun je er zelfs voor kiezen een participantenovereenkomst met iedereen aan te gaan. In de praktijk komt het er meestal op neer dat de certificaathouder zijn certificaten alleen mag overhandigen aan anderen met toestemming van jou als aandeelhouder. Daarnaast kun je op vrij eenvoudige wijze de certificaten weer afnemen van de medewerker.

Meer weten over certificaten? Of even sparren?

We kunnen ons goed voorstellen dat dit voor jou als ondernemer geen dagelijkse kost is. Voor ons wel. Wij doen de hele dag niets anders dan BV’s oprichten en ondernemers adviseren bij dit soort stappen. Heb je vragen over hoe jij dit het beste kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Wij helpen je graag met het maken van een passende oplossing.

Andere ondernemers lazen ook

died_2396aea730
Diederick Cardon
Gepubliceerd op 23 April 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00