Vermogensbelasting in 2023, dit is wat ondernemers moeten weten

Box 3
Gepubliceerd op 13 december 2022

De vermogensbelasting, ookwel de spaartax of box 3-heffing, is belasting die jij betaalt over jouw vermogen. Het is een bepaald percentage van het geld wat jij verdient en het kan een behoorlijke klus zijn om dit te berekenen voor jouw belastingaangifte. Per 1 januari 2023 mogen er zelfs twee rekenmethodes gebruikt worden voor de belastingaangifte en dat maakt het behoorlijk ingewikkeld. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de vermogensbelasting en wat er in het nieuwe jaar allemaal gaat veranderen. Zo weet je precies wat er in 2023 op je staat te wachten.

Computer

Wat valt er onder het vermogen?

Het vermogen waarover belasting wordt betaald bestaat uit de waarde van jouw bezittingen minus alle verliezen. Dit vormt jouw belastbaar vermogen. Het voordeel wat je behaalt uit sparen en beleggen wordt door de fiscus ook meegerekend en hierover betaal(de) je in 2022 via box 3 maarliefst 31% belasting. Er is wel een belastingvrij vermogen ingesteld, om mensen die minder verdienen te beschermen. De hoogte van deze vrijstelling verschilt per jaar en het stelt een grens aan maximale bedrag wat je mag verdienen waarover je geen vermogensbelasting hoeft te betalen. 

Wanneer betaal je vermogensbelasting?

Wanneer jij meer verdient dan het wettelijk bepaalde vrijgestelde vermogen, moet je vermogensbelasting betalen. Voor de belastingaangifte 2023 bedraagt dit vrijgestelde vermogen € 57.000. Let op! Bij fiscale partners is het vrijgestelde bedrag verdubbeld. Zodra je dus meer dan dit bedrag gaat verdienen per jaar, moet je in het huidige systeem belasting betalen over de fictieve rendementen die je behaalt. Het gaat hier dus niet om de werkelijke spaarrente of behaald rendement. Doordat hier veel kritiek op is geleverd en zelfs de Hoge Raad over heeft geoordeeld, heeft het kabinet afgelopen Prinsjesdag aangekondigd dat dit gaat veranderen. 

Magneet

Uitspraak Hoge Raad 

In 2021 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan waardoor de berekening van box 3-inkomen is veranderd. Volgens de Hoge Raad moest er niet meer uitgegaan worden van een fictief rendement maar van de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen. Nu dit is bepaald, is het aan de wetgever om de regels aan te passen, maar dat gaat nog wel even duren. De jaren 2021 t/m 2025 zijn hierdoor overgangsjaren geworden. In deze overgangsjaren kan je dus zelf kiezen of je volgens de oude of nieuwe manier vermogensbelasting wil gaan betalen. Vervolgens is het de bedoeling dat vanaf 2026 alleen nog maar gebruik wordt gemaakt van het nieuwe systeem. Vanaf dat jaar is het nieuwe systeem pas definitief. 

Wat gaat er in 2023 veranderen?

De fiscus zal dus volgend jaar blijven werken met het oude systeem, maar je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van het nieuwe systeem. Het is allemaal vrij ingewikkeld en daarom zeer verstandig om fiscaal advies te vragen over welk systeem voor jou het meest voordelig is. Plan dus zo snel mogelijk een gratis check-gesprek in bij Firm24! Het tarief voor de vermogensbelasting per 1 januari 2023 is 32%. Dat is 1% meer dan je in 2022 betaalde. Verder gaat het belastingvrij vermogen, ofwel de vrijstelling flink wat stijgen. Per 1 januari 2023 gaat dit bedrag van € 50.650 (2022) naar € 57.000 (2023). Let op! Als jij groen en duurzaam spaart en belegt kan je zelfs in aanmerking komen voor een verhoogde vrijstelling van € 61.215. 

Duim

Vragen?

Wil je fiscaal advies of wil je weten hoe je jouw vermogensbelasting voor het nieuwe jaar berekend? Stel je vragen dan aan één van onze specialisten door hier een afspraak te maken voor een gratis check-gesprek. 

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00