Een aandeelhoudersovereenkomst stel je op ter bescherming

Bedrijf verliezen
Gepubliceerd op 9 februari 2018

Zomaar op een maandagochtend kom je je eigen bedrijf niet meer binnen. Wat blijkt? Alle sloten op de deuren zijn vervangen en je mede-ondernemers geven letterlijk niet thuis. Een dag later heb je zelfs een brief op de deurmat. Je bent ontslagen als bestuurder, uitgeschreven uit het handelsregister en de bezittingen worden verkocht aan de BV van je zakenpartner. Hoe kon dit gebeuren? Lees verder en zorg dat dit jou nooit gaat overkomen.

Sommige tegenslagen maken je sterker, andere kom je nooit meer te boven

Veel ondernemers zijn impulsief en starten een eigen bedrijf uitenthousiasme. Dat zijn ook vaak de beste ondernemers. Ze denken in kansen. Problemen lossen ze wel op zodra ze zich voordoen. In veel gevallen is dat ook goed te doen. En zit het een keer een beetje tegen? Dan kom je er toch altijd sterker uit? Toch zijn er een paar dingen waar je als ondernemer echt voor op moet passen. Zaken die je – als het echt misgaat – bijna nooit meer goed opgelost krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen Dit soort tegenslagen moet je natuurlijk uit zien te sluiten. Je wil niet je complete vermogen in de vorm van de waarde van je aandeel in je goedlopende bedrijf voor op het spel zetten. Dit kan echter wel gebeuren als je vergeet een goede aandeelhoudersovereenkomst op te stellen. Wat dat is? Hoe het werkt? En welke drie dingen je in ieder geval moet regelen, leggen we hieronder uit. Voorkomen is beter dan genezen.

Samen een bedrijf runnen, is net als trouwen… In de aandeelhoudersovereenkomst staan de afspraken waaronder jij met je zakenpartner gaat samenwerken in de BV. Zie het als de huwelijkse voorwaarden van het gezamenlijk ondernemerschap: je moet er niet aan denken dat je ze ooit nodig hebt, maar als het zover is wil je wel snel kunnen schakelen.

…en uit elkaar gaan is net als scheiden Ondernemen is risico nemen. Het is niet raar als dat risico zich af en toe verwezenlijkt in een mislukt zakelijk avontuur. Maar met goede afspraken hoeven de slechte tijden niet zo lang te duren, en kun je snel verder met ondernemen als het een keer mis gaat. Niemand is ooit wijzer geworden van een vechtscheiding. Jij niet, je partner(s) niet, niemand niet.

1. Zo zorg je dat ze niet zomaar van je af kunnen

Sinds de invoering van de Flex BV in 2012 mag je aandelen in een BV vrij overdragen. Maar dat is nooit een goed idee. Je moet er niet aan denken dat je zakenpartner ineens zijn overbuurman bij je aan tafel zet. Zorg daarom dat je altijd een goede blokkeringsregeling opneemt voor de aandelen. Zodat de aandelen niet vrij overdraagbaar zijn.

2. Zo zorg je dat ze er niet zomaar met je geld of idee vandoor gaan

In de aandeelhoudersovereenkomst kun je vastleggen dat belangrijke besluiten moeten worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Je kunt wel worden ontslagen als bestuurder maar je aandelen kunnen niet zomaar worden afgenomen. Zo kun je als aandeelhouder voorkomen dat je door de anderen wordt benadeeld, zoals in het bovengenoemde voorbeeld: dat de activa worden verkocht aan de BV van je zakenpartner. Zorg dus dat voor belangrijke bestuursbesluiten 100% van de stemmen van de aandeelhouders nodig is.

3. Zo zorg je dat ze er niet met jouw relaties vandoor gaan

De aandeelhoudersovereenkomst is ook de uitgelezen plek om een relatiebeding op te nemen. Daarmee voorkom je dat aandeelhouders de zakenrelaties van de onderneming op een andere wijze gaan benaderen. Zo kunnen ze ook niet buiten jou om een nieuwe onderneming starten met jullie opgebouwde relatiebestand.

Overtuigd?

Lees hier nog 5 cruciale tips voor het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst.

Waarom vergeten zoveel ondernemers zo’n cruciale (aandeelhouders)overeenkomst? Redenen waarom een aandeelhoudersovereenkomst vaak niet wordt opgesteld zijn:

  • Het kost extra tijd. Als je met meerdere aandeelhouders bent moet hier vaak over onderhandeld worden. Dit is echter een misvatting. Een aandeelhoudersovereenkomst kan online met een eenvoudig template binnen een kwartier gemaakt worden.
  • Het kost extra geld. Een BV oprichten vanaf € 300,-, want dat is standaardwerk. Een aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak gezien als maatwerk waarvoor een advocaat of notaris al vlug €1.500,-vraagt. Bij Firm24 ben je goedkoper uit. Een aandeelhoudersovereenkomst via Firm24 kan al worden opgesteld vanaf € 299,-.
  • Je gaat er vanuit dat de zaken niet mis zullen gaan. Twee goede vrienden gaan ondernemen en denken dat zij nooit met elkaar in een conflictsituatie terecht zullen komen. Dit is echter een misvatting. In Nederland krijgt 1 op de 5 BV’s vroeg of laat te maken met een aandeelhoudersgeschil.
handen schudden

Geen aandeelhoudersovereenkomst? Maak ‘m eenvoudig alsnog 

Eigenlijk allemaal geen echte redenen om een van de meest cruciale overeenkomsten die je echt goed geregeld moet hebben, niet te regelen. Wij bieden al onze klanten die bij ons een BV oprichten een aandeelhoudersovereenkomst aan. Heb jij nog geen aandeelhoudersovereenkomst? Dan kun je deze via Firm24 eenvoudig zelf opstellen vanaf €299,-. Wil je je huidige aandeelhoudersovereenkomst een keer laten reviewen? Ook dat doen onze specialisten graag voor je. Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wat aannames checken of iets zeker weten? Liever eerst sparren over een aandeelhoudersovereenkomst? Neem dan contact op via legal@firm24.com of 020 -3080675

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00