EENMANSZAAK NAAR EEN BV OMZETTEN

 • De volgende stap voor je bedrijf
 • Winst lager belast
 • Geen privé aansprakelijkheid

Ben je al klant? Log in

EENMANSZAAK OMZETTEN NAAR EEN BV

Voor een groeiende onderneming kan het interessant zijn om van rechtsvorm te veranderen. Een BV is interessant bij hogere winsten of als je je risico’s beter wilt spreiden. De meest eenvoudige, snelle en goedkope methode om de eenmanszaak om te zetten naar een BV is een omzetting “zonder inbreng”. Bij deze wijze van omzetten schrijven we je BV na oprichting in bij de Kamer van Koophandel en geven we aan dat je eenmanszaak wordt omgezet in de BV. De eenmanszaak wordt dan automatisch uitgeschreven.

Eenmanszaak omzetten naar een BV

In 3 stappen eenvoudig en snel geregeld

1

Open een account

 • ✓ Richt een BV op
 • ✓ Maak een gratis account aan
 • ✓ De eenmanszaak is automatisch afgeschreven

2

Legaliseer bij een notaris

 • ✓ Onderteken de volmacht
 • ✓ Je identificeert je voor je BV bij onze notaris bij jou in de buurt

3

Keur finale concept akte goed

 • ✓ De notaris passeert de akte en de BV is een feit.
 • ✓ Je ontvangt de akte een paar dagen later digitaal

De prijs die je betaalt voor de BV oprichting
 • Oprichting in
 • Alle notariële kosten inbegrepen
 • Uittreksel KvK*
 • Begeleiding van fiscalisten
 • Prijs voor het oprichten van BV
  Voortzetten EMZ bij KvK
  Totaalprijs

Basic

300

Excl. BTW

Premium

245

Excl. BTW

Bij ons als enige wel een all-in prijs voor je oprichting!
* Inclusief uittreksel KvK à €12, excl. eenmalige inschrijvingskosten à €50 (dit is een aparte factuur die je van de KvK ontvangt)
Tijdens de oprichting krijg je gratis advies van onze juristen en fiscalisten

Veelgestelde vragen over de Eenmanszaak omzetten

Niemand kan tijdreizen, maar je kan wel je BV met terugwerkende kracht oprichten. Dit kan echter alleen voor de fiscale wetgever. Je kan niet je feitelijke oprichtingsdatum terug in de tijd kiezen. De belastingdienst kan met terugwerkende kracht naar 1 januari alle inkomsten voor dat jaar aan het BV koppelen in plaats van aan de eenmanszaak. De winst is dan in de vennootschapsbelasting (laag tarief) belast in plaats van de inkomstenbelasting (hoog tarief).

Fiscaal met terugwerkende kracht oprichten kan alleen bij een Geruisloze of Ruisende inbreng. Hier zitten echter strenge voorwaarden aan. Raadpleeg een van onze adviseurs of je eigen accountant.

Stakingswinst is de optelsom van de aanwezige stille reserves, fiscale reserves (bijvoorbeeld een Fiscale Oude Dagreserve) en goodwill in een eenmanszaak waar je inkomstenbelasting over moet betalen als je de eenmanszaak staakt. Bij het overgaan naar de BV wordt de eenmanszaak voor de fiscale wetgever gestaakt. Tenzij je kiest voor de geruisloze inbreng.
De kosten voor een oprichting met inbreng zijn hoger dan voor een oprichting zonder inbreng omdat er per BV een extra akte moet worden opgesteld. Daarnaast vergt het veel begeleiding en daarmee tijd van alle partijen. Een notaris moet bijvoorbeeld ook alle fiscale documenten reviewen die een client aanlevert.

Voor de oprichting is het ook vereist dat je een boekhoudkundige stukken zoals balans, inbrengbeschrijving en openingsbalans van de BV aanlevert. Hiervoor wordt vaak een fiscalist of accountant ingeschakeld. Houd daarom ook rekening met deze kosten.

Omzetten kan je verdelen in een fiscale omzetting en in een KvK omzetting.

Fiscale omzetting

Een fiscale omzetting houdt in dat je je eenmanszaak inbrengt. Ook voor de fiscale wetgeving is je eenmanszaak dan omgezet.

KvK omzetting

Dit houdt in dat bij de KvK je eenmanszaak wordt omgezet. Bij een fiscale omzetting wordt die altijd bij de KvK ook omgezet. Maar je kan ook enkel bij de KvK omzetten zonder ook fiscaal om te zetten.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan klaar voor je.

Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 19:00 (vrijdag tot 17:00)
Telefoonnummer: +31 (0)20 30 80 675

Firm24, notarieel rechtsspecialisten

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies. Onze medewerkers onderscheiden zich door de combinatie van betrokkenheid, deskundigheid en passie. Wij geven je graag persoonlijk advies.
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]