Kennisbank

De holdingadvies tool

  Bij de oprichting van een BV kan er ook gedacht worden aan de oprichting van een holding hierbij. Dit levert veel voordelen op! Het kan lastig zijn om een goede inschatting te maken of een holding past bij de situatie van jouw cliënt. In dit artikel wordt uiteengezet hoe wij hierbij kunnen helpen!

  De holding

  Een holding is een normale BV die boven de werkmaatschappij wordt geplaatst. De werkmaatschappij is ook een BV. Vanuit de werkmaatschappij worden de werkzaamheden verricht. Het idee is dat de holding bovenaan een of meerdere BV’s staat en alle aandelen houdt van de onderhangende BV’s. In de holding worden geen werkzaamheden verricht.

  Voordelen

  Wanneer je een holding boven je BV plaatst, kun je waardevolle vermogensbestanddelen in de holding plaatsen in plaats van in de werkmaatschappij. Op deze manier verspreid je je risico’s mocht de BV op een dag toch niet meer zo lekker lopen. Wanneer je BV failliet zou gaan, is alles wat je in je holding hebt ondergebracht veilig. Dit wordt dus niet meegenomen in het faillissement. Daarnaast biedt een holding ook fiscale voordelen. Je geniet de deelnemingsvrijstelling wanneer je holding 5% of meer van de aandelen in de werkmaatschappij houdt. Het gevolg hiervan is dat uitgekeerde winst niet dubbel wordt belast. Lees hier meer over de winstuitkering bij een holding of werkmaatschappij. Verder kun je vanuit je holding een hypotheek verstrekken aan jezelf. Hierdoor hoef je geen rente te betalen aan de bank, maar betaal je rente aan je holding. Op deze manier komt de rente dus weer bij jezelf terecht. Wil je de voordelen van een holding uitgebreider bekijken? Klik dan hier!

  Wat is de holdingadvies tool?

  Maar is een holding nu echt voordelig wanneer je kijkt naar de situatie van je cliënt? Om daarachter te komen, hebben we een holdingadvies tool ontwikkeld. Wanneer je deze check doorloopt, kun je daarna goed advies geven aan je cliënt over het wel of niet oprichten van een holding.

  Hoe werkt de holdingadvies tool?

  De tool is een check waarbij je een aantal vragen dient te beantwoorden over de situatie van jouw cliënt. In dit kader valt te denken aan de volgende zaken:

  • Welke manier van lenen je cliënt de voorkeur aan geeft
  • Of je cliënt ooit misschien zijn/haar aandelen zou willen verkopen
  • Hoeveel risico er aanwezig gaat zijn bij de bedrijfsvoering van de onderneming
  • Hoeveel waarde er op de balans zal komen te staan en hoeveel BV’s je cliënt wil oprichten.

  Wat heb je nodig om de holdingadvies tool te kunnen gebruiken?
  Je hebt inzicht nodig in de situatie van je cliënt en zijn of haar plannen. Je moet een degelijke inschatting kunnen maken van het risico en de toekomst van de op te richten BV. Op deze manier zal er, gebaseerd op de desbetreffende situatie, een goed advies over het wel of niet oprichten van een holding uit de holdingadvies tool rollen!

  Heb je interesse in het gebruik van de holdingadvies tool? Neem dan gerust contact met ons op!