Kennisbank

De intentieverklaring tool

  Als je je vennootschap onder firma (VOF) of eenmanszaak wilt omzetten naar een BV kan dat onder andere door middel van een geruisloze/ruisende inbreng. Voor deze twee manieren van omzetten vereist de Belastingdienst dat je een intentieverklaring/voorovereenkomst opstuurt. Wat er precies in deze verklaring dient te staan, is voor veel mensen onduidelijk. In dit artikel wordt uiteengezet hoe wij hierbij kunnen helpen!

  De intentieverklaring

  Bij de omzetting van de VOF of eenmanszaak van je cliënt kun je ervoor kiezen om dit middels een geruisloze/ruisende inbreng te doen. Lees hier meer over de beste manier van omzetten voor de situatie van jouw cliënt. Wanneer je gebruik gaat maken van de geruisloze/ruisende inbreng, moet je van de Belastingdienst een intentieverklaring/voorovereenkomst opmaken en opsturen, begeleid met een geleideformulier. Deze verklaring geeft de intentie weer om je IB-onderneming in te brengen en dient aangetekend naar de Belastingdienst te worden verstuurd. Je ontvangt hiervan vaak géén bevestiging van de Belastingdienst. Wanneer de IB-onderneming wordt ingebracht met meerdere mensen, wordt er gesproken van een voorovereenkomst. Wanneer dit gebeurt met 1 persoon, heet het een intentieverklaring.

  De intentieverklaring dient niet als goedkeuring van de Belastingdienst voor de omzetting. Naast de intentieverklaring dien je apart een verzoek te doen bij de Belastingdienst voor de afgifte van een beschikking. Een beschikking is een formele beslissing van de Belastingdienst over een fiscaal onderwerp, zoals een omzetting. Lees hier meer over deze beschikking.

  Wat is de intentieverklaring tool?

  Deze tool dient als een vergemakkelijking voor jou als adviseur bij het inbrengproces. Je hoeft alleen enkele gegevens in te vullen over de inbreng en er rolt een kant-en-klare intentieverklaring uit die je, samen met het geleideformulier, op kunt sturen naar de Belastingdienst.

  Hoe werkt de intentieverklaring tool?

  Je vult enkele gegevens in over de IB-onderneming en de toekomstplannen van je cliënt en op basis hiervan wordt de intentieverklaring automatisch ingevuld.

  Wat heb je nodig voor de intentieverklaring tool?

  Om gebruik te kunnen maken van de intentieverklaring tool dien je enkele gegevens voor je cliënt in te vullen. Hierbij valt te denken aan wat voor soort IB-onderneming er omgezet gaat worden en de gegevens van deze onderneming, welke manier van omzetting er wordt gekozen, de persoonlijke gegevens van de inbrenger en de gegevens van de, na omzetting bestaande, BV.

  Heb je interesse in het gebruik van de intentieverklaring tool? Neem dan gerust contact met ons op via de chat rechtsonder.