Kennisbank

Wat is de aandeelhoudersovereenkomst?

In de aandeelhoudersovereenkomst leg je vast hoe je met elkaar als mede-aandeelhouder om zult gaan na oprichting van de BV. Bijvoorbeeld: hoe ga je met ziekte om, met geheimhouding, maar ook met een bod op de aandelen van één van jullie. Lees hier meer.

Waarom een aandeelhoudersovereenkomst?

Een aandeelhoudersovereenkomst stel je op samen met alle aandeelhouders. Dit document wordt in het algemeen bij de start van de onderneming opgesteld. Alle aandeelhouders worden gedwongen om over een aantal belangrijke zaken na te denken en afspraken te maken. Er komt hierdoor duidelijkheid over de rechten en plichten van de aandeelhouders. Voorbeelden hiervan zijn:

  • de winstverdeling onder de aandeelhouders.
  • hoe de overdracht van aandelen zal plaatsvinden.
  • een concurrentiebeding.
  • vaststellen wat er gebeurt wanneer een aandeelhouder langdurig ziek wordt.
  • gebruik van het stemrecht dat afwijkt van de statuten.
  • hoe de waarde van de aandelen wordt bepaald in de toekomst en in bepaalde situaties.
  • wanneer een extra bedrag aan kapitaal bij te storten door de aandeelhouders.
  • wat er gebeurt bij een conflict of geschil.

Wat zijn de voordelen van een aandeelhoudersovereenkomst?

Een aandeelhoudersovereenkomst kan conflicten of discussies tussen aandeelhouders voorkomen. Doordat aandeelhouders met elkaar diverse mogelijke conflictsituaties hebben besproken, discussies hierover hebben gevoerd en tot een document zijn gekomen, is de kans dat er een conflict ontstaat in de toekomst vele malen kleiner. Daarnaast kun je mede-aandeelhouders aanspreken wanneer zij zich niet houden aan de overeenkomst. Neem daarom ook altijd een boetebeding op, want dan heb je een goede stok achter de deur.

Een aandeelhoudersovereenkomst is flexibel. Een aandeelhoudersovereenkomst is eenvoudig te wijzigen. Je maakt gewoon een nieuwe overeenkomst of past de bestaande overeenkomst aan. Wanneer je met elkaar afspreekt dat deze ‘nieuwe’ aandeelhoudersovereenkomst geldig is, is dit voldoende. Je kunt ook besluiten af te wijken van de aandeelhoudersovereenkomst. Dat kan, als iedereen het daar mee eens is. Afwijken van statuten is echter in strijd met de wet. Zij kunnen wel gewijzigd worden. . Hiervoor is een notaris nodig om een wijziging rechtsgeldig te maken. Dit kost tijd en geld. Zeker in startende ondernemingen komt het vaak voor dat situaties wijzigen en daarom is de flexibiliteit van een aandeelhoudersovereenkomst een groot voordeel.

Een aandeelhoudersovereenkomst kan je geheimhouden. Er kunnen zaken zijn die aandeelhouders graag onder elkaar houden. Dit is wel mogelijk met een aandeelhoudersovereenkomst maar niet met statuten. Statuten worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en zijn daarmee openbaar voor het publiek.

Duim

Wat zijn de nadelen van een aandeelhoudersovereenkomst?

Statuten staan in principe boven de aandeelhouderovereenkomst. Een besluit door de vergadering van aandeelhouders dat voldoet aan de statuten, maar in strijd is met de aandeelhoudersovereenkomst is (in de meeste gevallen) geldig.

Statuten wegen over het algemeen zwaarder dan de overeenkomst, vooral wanneer de statuten zijn vastgelegd door andere aandeelhouders dan die van de aandeelhoudersovereenkomst. Dit gebeurt bij opvolging.

Een aandeelhouderovereenkomst is een moment om alles door te spreken met alle aandeelhouders. Hier gaat tijd in zitten die startende ondernemers liever steken in het ondernemen.

Hoe werkt het tussen de aandeelhouders van een vennootschap?

In een aandeelhoudersovereenkomst stel je ook op hoe de aandelenverdeling in elkaar zit. De aandeelhouders van een vennootschap bepalen dit zelf en dit wordt vervolgens op papier gezet. De aandelen bepalen de machtsverhouding binnen het bedrijf en de winstverdeling. Meer hierover kun je hier lezen.

Drag along tag along regeling, moet ik dat overwegen?

De drag along bepaling/regeling kan in de aandeelhoudersovereenkomst worden opgenomen als jullie gezamenlijk willen dat; 'als één van de aandeelhouders hun aandelen wilt verkopen, de mede aandeelhouders ook verplicht zijn hun aandelen mee te verkopen. Deze regeling wordt vaak gebruikt in situaties waarin er investeerders betrokken zijn bij een onderneming. Als deze investeerder bijv een grote meerderheid heeft in het bedrijf en het wilt verkopen is het makkelijker om dan te kunnen wijzen op de drag along tag along regeling, dit voorkomt gezeur.

Het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst

Een aandeelhoudersovereenkomst stel je eenvoudig op met een model aandeelhoudersovereenkomst of een voorbeeld aandeelhoudersovereenkomst. Je maakt een aandeelhoudersovereenkomst, voor of net na de oprichting van de onderneming. Klik hier om voor slechts €69 een modelovereenkomst in een paar simpele stappen te maken. Lees hier waar je op moet letten.

In een aandeelhouderovereenkomst kun je veel verschillende zaken en specifieke situaties vastleggen, maar het gaat wel uit van “normale omstandigheden”. Mocht je bijzondere wensen hebben, zoals bijvoorbeeld prioriteitsaandelen: neem even contact met ons op en dan helpen we je snel en makkelijk verder.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 16 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00