Kennisbank

Een jaarrekening opstellen - hoe werkt dat? Wij leggen het je haarfijn uit

Boekhouden kan soms lastig en ingewikkeld zijn en er komen verschillende dingen bij kijken. Een onderdeel van jouw boekhouding bestaat uit de jaarrekening. Dit is een soort samenvatting van jouw gehele financiële jaar. Een behoorlijke klus. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over de jaarrekening en hoe wij jou kunnen helpen! 

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een overzicht van jouw financiën over één boekjaar. Een boekjaar loopt meestal van 1 januari tot en met 31 december. In het verslag wordt een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting hiervan, opgenomen. Het doel is om duidelijk te maken welke inkomsten en uitgaven er gedurende het jaar zijn geweest zodat de geldstromen kunnen worden nagegaan. Zodra de jaarrekening is opgesteld wordt deze aan de algemene vergadering van aandeelhouders geleverd. Zij gaan dan na of alles klopt en leveren het verslag aan de Kamer van Koophandel (KvK).

Wanneer moet je een jaarrekening opstellen?

Zodra het boekjaar is verstreken, heb je vijf maanden om de jaarrekening op te stellen en aan te leveren bij de KvK. Voor veel bedrijven is dit verplicht volgens de wet. Denk hierbij aan BV’s, NV’s en coöperaties. Voor eenmanszaken is het opstellen van een jaarrekening niet verplicht maar het is wel aan te raden. Gedurende het boekjaar zelf moet je ook al de boekhouding bijhouden zodat je niet aan het eind van het jaar alles moet gaan achterhalen. Let hier dus altijd goed op, anders is een jaarrekening opstellen een onnodig grote klus.

Een duim

Voordelen van een jaarrekening

Een goed opgestelde jaarrekening brengt jouw financiële situatie in kaart. Hier heb als ondernemer veel aan want je weet precies hoe jouw onderneming er aan toe is. Hoewel je winst en verlies ook in je administratie kan terug vinden, is een duidelijk overzicht toch een stuk handiger. Het is daarbij ook professioneel. Een duidelijke jaarrekeningen kan zo een verkooppunt zijn voor jouw bedrijf. Investeerders of opdrachtgevers kunnen de jaarrekening inzien om zo een beeld vormen van jouw bedrijf. Je kan met een jaarrekening makkelijk vergelijkingen maken met andere bedrijven en beter plannen maken voor de toekomst. Kortom, een zorgvuldig vastgelegde jaarrekening zorgt voor een betere bedrijfsvoering.

Hulp van Firm24

Een jaarrekening opstellen kan tijdrovend en ingewikkeld zijn. Daarnaast is het erg belangrijk dat het secuur wordt opgesteld omdat het een bewijsmiddel is voor hoe jij aan je geld komt. Het is sterk aan te raden om een professional in te schakelen die je kan helpen met jouw jaarrekening. Firm24 helpt je hier graag bij! Plan hier je gratis check-in gesprek in zodat jij binnen 15 minuten precies weet wat je moet doen. Je krijgt de mogelijkheid om al jouw vragen te stellen en we verwijzen je door naar één van onze partners die gespecialiseerd zijn in het opstellen van jaarrekeningen.

Gepubliceerd op 3 mei 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00