Kennisbank

Wat zijn de (jaarlijkse) kosten van de eenmanszaak?

In dit artikel bespreken we welke kosten je kunt verwachten bij het oprichten van een eenmanszaak. Hierbij bestaat een onderscheid in het oprichten van een eenmanszaak via Firm24 of door het zelf te regelen bij de Kamer van Koophandel. Verder bespreken we of en welke jaarlijkse kosten je kunt verwachten.

Eenmanszaak oprichten, wat kost het?

Een eenmanszaak kun je in principe zelf oprichten. Hier betaal je enkel eenmalig €50 ex BTW registratiekosten voor. Je moet dan fysiek langs bij de KvK.

Wat kost het oprichten van een eenmanszaak via Firm24?

Wij kunnen ook de eenmanszaak voor je oprichten. Dit kost slechts €99 ex BTW. Dit bedrag is exclusief de registratiekosten van de KvK. Het voordeel is dat het oprichtingsproces volledig online verloopt en je niet fysiek langs hoeft te gaan bij de KvK. Daarnaast staan wij jou bij met advies.

Hoe snel is eenmanszaak via Firm24 opgericht?

Een eenmanszaak wordt binnen 10 werkdagen ingediend bij de KvK. Vind je dit te lang duren? Dan kun je kiezen voor een ‘snelle’ oprichting. De eenmanszaak wordt in dat geval binnen 5 werkdagen ingediend.

Wat kosten de verschillende snelheden?

De standaard oprichtingskosten bedragen €99 ex BTW. Voor de ‘snelle’ oprichting binnen 5 werkdagen betaal je slechts €49 extra, een totaal van €149 ex BTW.

Hoe lang duurt de registratie bij de Kamer van Koophandel?

De registratie duurt ongeveer drie werkdagen, afhankelijk van de verwerkingstijd door de KvK.

Waarom kost het via Firm24 meer?

Firm 24 maakt gebruik van eigen software waardoor je gemakkelijk het proces volledig online kan doorlopen. Daarnaast wordt jouw oprichting afgehandeld door een notaris, waardoor de eenmanszaak niet meer rechtstreeks via de KvK wordt ingeschreven. Het is dus niet meer nodig zelf fysiek langs te gaan bij de KvK. Hierdoor liggen de kosten dus iets hoger, omdat er meerdere partijen bij jouw inschrijving betrokken zijn.

Wat zijn de jaarlijkse kosten van een eenmanszaak?

Er zijn geen jaarlijkse kosten verbonden aan een eenmanszaak. De registratiekosten bij de KvK zijn slechts eenmalig. Daarnaast kun je zelf de administratie doen. Wanneer je toch besluit om de administratie uit te besteden, zijn dit de enige jaarlijkse kosten die je maakt aan het hebben van de eenmanszaak.

Moet ik een jaarrekening opstellen voor de eenmanszaak?

Het is niet verplicht om een jaarrekening op te stellen of te deponeren bij de KvK. Wel is het aan te raden om de administratie van de eenmanszaak goed bij te houden in verband met de belastingaangifte en voor een eigen inzicht in het bedrijf.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een rechtspecialist
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00