Kennisbank

Merkregistratie, wat komt er allemaal bij kijken?

Een beginnende ondernemer moet over veel dingen nadenken. Zo moet je bijvoorbeeld een naam bedenken voor jouw bedrijf en moet je jouw onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar met alleen een handelsnaam ben je er nog niet. Net zo belangrijk is namelijk het merk waarmee jij jouw producten of diensten op de kaart zet.

En ook bij het merk komt meer kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Wist jij namelijk dat je jouw merk moet checken en registreren? En wat gebeurt er eigenlijk als iemand hetzelfde merk gebruikt als jij? In dit artikel vertellen we je alles over het merk, merkregistratie en wat hier allemaal bij komt kijken. 

Een merk: een must?

Als ondernemer wil je dat klanten jouw producten en diensten kunnen herkennen en kunnen onderscheiden van de concurrent. Dit doe je met behulp van een merk. Met een goed merk zorg je voor naamsbekendheid. Denk maar aan grote merken als Canon en Coca-Cola, je hoeft de naam maar te noemen en iedereen weet wat voor producten hierbij horen. Een merk is dus een teken waarmee jij jouw producten en diensten op de kaart zet. Het is dan ook van groot belang om alles rondom jouw merk goed te regelen.

Gooi je creativiteit in de strijd

Je moet best een aantal stappen doorlopen voordat jouw merk helemaal klaar is om uit te groeien tot groot sterk merk. Het begint allemaal bij het verzinnen van een goede naam, dit noemen we ook wel de merknaam. Vóór je al je creativiteit in de strijd gooit is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Een merknaam moet namelijk onderscheidend zijn. Dit betekent dat het geen beschrijving mag zijn van de producten of diensten die je aanbiedt. Bovendien mag het geen aanprijzing zijn en mag het de klant ook niet misleiden. Denk er verder nog aan dat je een naam kiest die zowel nu goed is, als in de toekomst. Heb jij een goede merknaam verzonnen? Dan moet je de naam vastleggen in het merkenregister.

Adviesgesprek

Alle merknamen bij elkaar

Om te voorkomen dat iemand anders er met jouw merk vandoor gaat, moet je jouw merknaam altijd registreren in een zogenaamd merkenregister. In het merkenregister staan alle merknamen geregistreerd die al gebruikt worden door andere ondernemers. Wanneer je jouw naam registreert, heb jij merkbescherming en krijg je het geregistreerd handelsmerk symbool: het r-teken. In welk merkenregister jij jouw merknaam moet registreren ligt aan de regio waar je bescherming wil voor jouw merk. In de Benelux bestaat het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP), voor de gehele Europese Unie bestaat het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie en er bestaat zelfs een wereldwijde regeling, namelijk het Madrid-systeem. Mocht het land waar jij bescherming wil niet onder dit systeem vallen, dan moet je bescherming aanvragen bij het merkenregister van dat desbetreffende land zelf.

Merknaam checken: essentieel

We hadden het net al even kort over de eisen waaraan een merknaam moet voldoen. Maar over de belangrijkste eis hebben we het nog niet gehad, want naast het onderscheidende karakter, mag een merk nog niet gebruikt worden door een andere ondernemer. Door je merknaam te checken weet jij zeker dat je merknaam nog niet in gebruik is en dat je merknaam ook geen verwarring kan veroorzaken met bestaande merknamen. Bovendien weet je door het checken van je merknaam zeker dat jouw merk aan alle eisen van een goede merknaam voldoet. Het checken kan vaak via het merkenregister, zoals het BIOP merkenregister voor de Benelux en TMView voor de gehele Europese Unie. Toch is het checken van een merknaam geen gemakkelijke klus, omdat er vele merknamen en vele eisen zijn en een merknaam ook niet mag lijken op een al bestaand merk. Daarom is het slim om de hulp van een van onze specialisten in te schakelen.

Stempel

Een beeldmerk registreren

Je kent hem vast wel: het beroemde appel logo van Apple. Dit noemen we een beeldmerk. Naast de merknaam is het namelijk ook mogelijk om een beeldmerk of een combinatie van beiden te laten registreren in het merkenregister. Waar een merknaam bestaat uit letters, bestaat een beeldmerk uit vormen en kleuren. Je beeldmerk registreren doe je net als de merknaam in het merkenregister dat hoort bij de regio waar jij bescherming wil. Net als een merknaam, moet je een beeldmerk ook checken voor je hem laat registreren. Dit kan via het BIOP merkenregister of via TMView, door een afbeelding van jouw beeldmerk te uploaden in de zoekbalk.

Iemand anders gebruikt mijn merk, wat nu?

Kom jij erachter dat iemand anders jouw merk gebruikt nadat jij hem hebt geregistreerd in het merkenregister? Dan is er op zich niks aan de hand. Met registratie ben jij namelijk goed beschermd tegen merkinbreuk. Of er sprake is van merkinbreuk ligt aan de verwarring die het merk kan veroorzaken met het al bestaande merk. Dit moet per individueel geval bekeken worden. Jij kan een aantal stappen ondernemen wanneer jij ziet dat iemand misbruik of gebruik maakt van jouw merk. De eerste stap is vaak het versturen van een sommatiebrief. Helpt dit niet? Dan kan je naar de rechter stappen. De gevolgen van merkinbreuk kunnen variëren van een schadevergoeding tot een vernietiging van producten waarmee de inbreuk gemaakt wordt.

Van het checken tot het registreren: Firm24 helpt!

Krijg jij het al benauwd van alle stappen die komen kijken bij een merk, dan hebben we goed nieuws! Met de hulp van Firm24 wordt het registreren en checken van een merk een stuk makkelijker.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24