Kennisbank

De aandeelhouder en bestuurder in de BV

  Binnen de BV zijn er verschillende rolverdelingen. De belangrijkste hiervan zijn de aandeelhouder en de bestuurder. Deze kunnen dezelfde persoon of vennootschap zijn, maar dit kan ook gescheiden zijn van elkaar. In dit artikel lichten we deze verschillende functies uit.

  Wie is de oprichter van de BV?

  Richt je de BV op dan wordt je aangemerkt als ‘oprichter’ in statuten van de BV. Bij de oprichting is er altijd minimaal 1 bestuurder en 1 aandeelhouder.

  Wat is een aandeelhouder?

  Zoals eerder besproken zijn de aandeelhouders eigenaar van de BV. Als aandeelhouder heb je inspraak over het reilen en zeilen van de BV. Alle formele besluiten in de BV moet namelijk met toestemming van de aandeelhouders worden genomen. In de statuten is bepaald met welke soort meerderheid het besluit moet worden genomen. Jaarlijks dient er minimaal een aandeelhoudersvergadering plaats te vinden. Ben je enig aandeelhouder dan is dit vrij eenvoudig.

  Als aandeelhouder heb je naast het stemrecht ook winstrecht. De winst die in het afgelopen jaar zijn behaald kunnen vervolgens worden uitgekeerd als dividend. In de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering kunnen de aandeelhouders hierover beslissen.

  Wat is een bestuurder?

  Het dagelijks beleid van de BV wordt bepaald door het bestuur. Het bestuur bestaat uit minimaal 1 persoon of vennootschap (een holding kan namelijk de bestuurder zijn van een werk-BV). In de statuten is opgesteld of het bestuur zelfstandig of gezamenlijk bevoegd is. Is het bestuur gezamenlijk bevoegd dan moeten alle besluiten door minimaal 2 personen worden genomen. Is het bestuur zelfstandig bevoegd dan mag elke bestuurder onbeperkt alle besluiten nemen.

  Wanneer ben je DGA?

  Zoals hierboven uitgelegd hoeven de bestuurder en aandeelhouder niet dezelfde persoon te zijn. Echter, dit is wel vaak het geval. De meeste BV’s worden opgericht door een of twee personen die elk bestuurder zijn van de BV. Heb je minimaal 5% van de aandelen in een BV en verricht je ook werkzaamheden voor de BV (dus niet enkel als bestuurder) dan wordt je fiscaal aangemerkt als ‘directeur grootaandeelhouder.

  Wat is een DGA?

  Een DGA is dus een persoon die minimaal 5% van de aandelen bezit in een BV en werkzaam is voor de BV. Voor de Belastingdienst dien je als DGA een redelijk salaris te ontvangen voor de werkzaamheden die jij verricht. Veel ondernemers vinden dit spannend of zelfs mogelijk een drempel om een BV op te richten. In het volgende artikel zullen wij uitleggen dat deze angst gelukkig nergens voor nodig is.


  E-book

  Lees verder in het E-book over het DGA salaris

  Alle informatie over het DGA salaris ontvang je direct in je mailbox

  Bekijk hier
  Arrow

  Geheel gratis!

  het DGA salaris

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.